Γ. Σγουρός: Οι αρνητικές πρωτιές των 2 χρόνων διοίκησης Ρ. Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Οι αρνητικές πρωτιές των 2 χρόνων διοίκησης Ρ. Δούρου

Δύο χρόνια μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και το πρόσημο για τη νυν διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι αρνητικό σύμφωνα με τον τέως περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.

Στην καταγραφή 11 βασικών σημείων αναφορικά με «τα έργα και τις ημέρες» της διοίκησης της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου προχώρησε η παράταξη Αττική – Γιάννης Σγουρός – Μόνο με Έργο, τα οποία σημειώνονται στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Περιφέρεια Αττικής, δυο χρόνια μετά: Οι δεσμεύσεις που ξεχάστηκαν, οι ιδεοληψίες που κόστισαν, οι αρνητικές πρωτιές στην απορρόφηση πόρων, στα έργα, στην ανάπτυξη

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και πλέον και οι πιο δύσπιστοι έχουν αντιληφθεί ότι η «πρώτη φορά αριστερά» διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πηγαίνει, δυστυχώς, από το κακό στο χειρότερο.

Μετά τη χθεσινή έκδοση του σχετικού σποτ (Γ. Σγουρός: Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το έργο στην Περιφέρεια) ακολουθεί μία καταγραφή 11 βασικών σημείων αναφορικά με τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και πώς από το είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, φτάσαμε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια στο να έχει καταφέρει:

  1. Να καταπατήσει κάθε προεκλογική της εξαγγελία. Ακόμη ηχούν στα αυτιά των πολιτών της Δυτικής Αττικής και του Γραμματικού οι διακηρύξεις περί απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ Φυλής και μη κατασκευής ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, που πήγαν όλες περίπατο. Ανάλογες «κωλοτούμπες» έγιναν και στα θέματα της κατασκευής του νέου γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια, του Αποτεφρωτήρα Ιατρικών Αποβλήτων, στο θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής κ.λπ.
  2. Να αθετήσει κάθε μετεκλογική της εξαγγελία. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πολυδιαφημισμένος εξαπλασιασμός των κοινωνικών δαπανών. Ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό του 2015 εν μέσω τυμπανοκρουσιών, έναντι της προγενέστερης «κοινωνικής αναλγησίας». Ωστόσο οι εκταμιεύσεις υπήρξαν μηδαμινές, ενώ και το πρόγραμμα Ρεύμα για Όλους έμεινε στα αζήτητα.
  3. Να μετατρέψει έναν οργανισμό με υψηλή απορρόφηση πόρων και συμβολή στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, σε ουραγό στην απορρόφηση. Το 2015 υπήρξε η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της αιρετής Περιφέρειας από άποψης απορρόφησης πόρων για Περιφερειακά Έργα (-14% σε σχέση με το 2014), από άποψης απορρόφησης πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (-45,2 % σε σχέση με το 2014). Το δε Δ΄ Τρίμηνο του 2015 υπήρξε από πλευράς απορρόφησης ίδιων πόρων για επενδύσεις το χειρότερο της τελευταίας πενταετίας, καθώς έκλεισε μόλις στο 4 %. Επενδύσεις, έργα, ανάπτυξη, πάτωσαν.
  4. Να καθυστερήσει τραγικά την εκτέλεση των έργων του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να τεθούν εκτός προθεσμιών και να χρειάζεται μη κοινοτική χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν.
  5. Να φέρει το απόλυτο μπάχαλο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι διαγωνισμοί για την κατασκευή νέων Μονάδων που θα έδιναν οριστική λύση σε ορίζοντα 25ετίας χωρίς επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας ακυρώθηκαν, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως εναλλακτικό σχέδιο. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει νέος ΠΕΣΔΑ, δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέες χωροθετήσεις, παρά μόνο αοριστίες και γενικότητες. Όλα βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν.
  6. Να παρκάρει στην Τράπεζα της Ελλάδος ποσό άνω των 230 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής, που με συνετή διαχείριση συγκεντρώσαμε, ποσό που είναι άγνωστο εάν και πότε θα επιστραφεί.
  7. Να καταπιεί αμάσητα όλα τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που πριν λίγο καιρό και με άλλη βεβαίως κυβέρνηση, με μανία κατήγγειλε. Την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω της δημιουργίας του Υπερταμείου στο οποίο περνά για 99 χρόνια η δημόσια περιουσία, την ψήφιση του Ασφαλιστικού, του νέου φορολογικού, κ.λπ., κ.λπ.
  8. Να βουλιάξει στον λάκκο της λασπολογίας που η ίδια έσκαψε με τον προεκλογικό πόλεμο κατά της δήθεν διαπλοκής. Από το «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» περάσαμε στις απευθείας αναθέσεις στους εργολάβους (βλ. περίπτωση ΕΜΑΚ Φυλής) και από την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα των απορριμμάτων στις πολυετείς Συμβάσεις Παραχώρησης. Ο ανένδοτος έγινε τελικά το πιο σύντομο ανέκδοτο.
  9. Να προκαλέσει με την Κυβέρνηση έμφραγμα στη λειτουργία των υπηρεσιών. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα οι τρομακτικές καθυστερήσεις με τις εξετάσεις για τις άδειες νέων οδηγών που έχουν κάνει άνω κάτω την καθημερινότητα των πολιτών.
  10. Να διαμορφώσει ένα σχέδιο τουριστικής προβολής ύψους 5 εκατ. ευρώ με προσχηματική διαβούλευση, κατακερματισμένο σε μικροδαπάνες στα όρια πρόχειρων και απευθείας διαγωνισμών, με δράσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
  11. Να μην έχει ακόμη πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, όπως ο νόμος (αλλά και η λογική) επιτάσσουν, με αποτέλεσμα οι δράσεις που υλοποιούνται να χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα, αλληλοεπικαλύψεις και προχειρότητα.   

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι: «Οι δεσμεύσεις που προεκλογικά δόθηκαν, πολύ γρήγορα αθετήθηκαν. Οι κομματικές ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, οδήγησαν σε ακύρωση μεγάλα έργα υποδομών. Η πρωτοφανής επιχειρησιακή ανετοιμότητα και ανεπάρκεια οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση την απορρόφηση πόρων, σε πάγωμα τα έργα, σε τέλμα ακόμη και την εκπόνηση σχεδιασμών που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Η Αττική δυστυχώς, αντί να πηγαίνει προς τα μπρος, είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που κάνει διαρκώς βήματα προς τα πίσω».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet