Άννα, φοβού τους Έλληνες και την κριτική τους…
Πρόσωπα & Πράγματα

Άννα, φοβού τους Έλληνες και την κριτική τους…

Η Άννα Κορακάκη, όπως και χιλιάδες άλλα Ελληνόπουλα που ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις θυσίες που έχει κάνει για να νιώσει την ανείπωτη χαρά ν’ ανέβει στο βάθρο των ολυμπιονικών. Ωστόσο, και οι θυσίες όσων αθλητών δεν έχουν την τύχη να βιώσουν ανάλογη διάκριση, μόνο αμελητέες δεν είναι.

Άρα, τόσο για την Άννα, όσο και και για τους χιλιάδες άλλους μη γνωστούς/ές αθλητές και αθλήτριες κάθε έπαινος είναι κατανοητός. Εκείνο που δεν είναι κατανοητό είναι ο εθνικός παροξυσμός και οι υπερβολές που κατακλύζουν ΜΜΕ και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και η εθνικότητα της αθλήτριας που βρέθηκε απέναντι στην Άννα (Γερμανίδα) αποτέλεσε αντικείμενο ποικίλων και αστείων (αν όχι ηλίθιων) σχολιασμών. Κλασικό σύμπτωμα λαών και κρατών που διακατέχονται από σύνδρομα κατωτερότητας κι αναζητούν οποιαδήποτε διάκριση (και στην περίπτωσή μας είναι μόνο αθλητικές) για να αποδείξουν(;) ότι κάτι αξίζουν.

Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο που έχει να κάνει κάτι με την ίδια την ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη. Κι αναφερόμαστε στον κίνδυνο να παρασυρθεί από τα διθυραμβικά σχόλια των δημοσιογράφων, των πολιτικών, των πολιτών, όλων εμάς που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον θρίαμβό της για να απαλύνουμε τη μιζέρια της προσωπικής αποτυχίας μας, αλλά και από τα επικριτικά σχόλια όσων επιδιώκουμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο γεγονός για την άσκηση ανούσιας αντιπολίτευσης.

Ελπίζουμε η Άννα να αποδειχθεί στον χειρισμό της επιτυχίας της το ίδιο εύστοχη όσο και με τον χειρισμό του όπλου της. Γιατί να είναι σίγουρη ότι οι ίδιοι που σήμερα την αποθεώνουν και τη… σπρώχνουν να κατηγορήσει τους πάντες και τα πάντα για το επίπεδο αθλητικών υποδομών στη χώρα, θα είναι οι ίδιοι που θα την κατηγορήσουν για οίηση και θα επιχειρήσουν να την γκρεμίσουν από το βάθρο της.

Όντως, η Άννα και οι χιλιάδες άλλες Άννες που αγωνίζονται στα ανά τη χώρα γυμναστήρια δεν χρωστούν τίποτε σε πολιτικούς ή άλλους παράγοντες για τις όποιες αθλητικές επιτυχίες τους. Ωστόσο, χρωστούν στην Ελλάδα, γιατί αποτελούν κομμάτι της, γιατί τούτη η χώρα δεν αποτελείται μόνο από πολιτικούς κι άλλους παράγοντες, αλλά και από όλους εμάς, που όσο ψηλότερα σηκωνόμαστε, τόσο ψηλώνουμε και τον ίδιο τον τόπο μας.

Ας γίνουν, λοιπόν, οι επιτυχίες τους κίνητρο για εμάς τους υπόλοιπους ώστε να αγωνιστούμε με πείσμα κι επιμονή (έκαστος εφ’ ω ετάχθη), αντί να αναλωνόμαστε σε υπερβολικούς πανηγυρισμούς ή μεμψίμοιρους σχολιασμούς.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet