Η Καθαριότητα στο Χαλάνδρι αποκτά «στέγη» μετά από 40 χρόνια
Κοινωνία

Η Καθαριότητα στο Χαλάνδρι αποκτά «στέγη» μετά από 40 χρόνια

Μετά από 40 χρόνια που λειτουργούσε ως «περιπλανώμενος θίασος», αντιμετωπίζοντας σφραγίσματα χώρων από τις αρμόδιες Αρχές, διαδικασία αυτοφώρου για αντιδημάρχους και, πάνω απ’ όλα, λειτουργώντας υπό άθλιες συνθήκες, η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χαλανδρίου βρίσκεται όσο ποτέ κοντά στην απόκτηση ενός (υπό προϋποθέσεις) μόνιμου, νόμιμου κι αξιοπρεπούς χώρου.

Αρκεί, σε έναν χρόνο από σήμερα, η διοίκηση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου να καταφέρει να έχει έτοιμο ένα πλήρες Επιχειρησιακό Σχέδιο, συνοδευόμενο από αξιόπιστη χρηματοδότηση. Αν τα καταφέρει, τότε ανοίγει ο δρόμος για να υπογράψει μακροχρόνια μίσθωση (σε πρώτη φάση η μίσθωση είναι ετήσια) για οικοπεδικό χώρο 6.400 τ.μ. στην Ηρακλείτου (ΧΕΥ9), έναντι 7.000 ευρώ τον χρόνο (κάτι παραπάνω από 1 ευρώ/ανά τ.μ.). Η σύμβαση θα υπογραφεί με την ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) που διαχειρίζεται τον χώρο, ο οποίος ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Σίμος Ρούσσος: Μεγάλη μέρα, μεγάλο βήμα
Σίμος Ρούσσος
Σίμος Ρούσσος

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, ο δήμαρχος της πόλης ανέλαβε να εισηγηθεί την πρόταση της διοίκησης για μίσθωση του προαναφερόμενου οικοπέδου, κάνοντας λόγο για μία «άριστη λύση», που έρχεται να θέσει τέλος σε μία «αθλιότητα χρόνων», που καμία διοίκηση, «παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν», δεν κατάφερε να επιλύσει μέχρι σήμερα.

Αφού περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα (νομικά, λειτουργικά, περιβαλλοντικά) που αντιμετωπίζει ο σημερινός χώρος φιλοξενίας του αμαξοσταστίου του Δήμου (στον ΧΕΥ8, απέναντι από το Αθλητικό Κέντρο), ο κ. Σ. Ρούσσος αναφέρθηκε στον «πολύμηνο μαραθώνιο» της διοίκησης, προκειμένου να βρει χώρο που να ικανοποιεί τις ανάγκες, από πλευράς έκτασης, χρήσεων γης και όρων δόμησης, για να στεγαστεί η πολύπαθη υπηρεσία Καθαριότητας. Κι αφού η σχετική πρόσκληση (διάρκειας 20 ημερών) για την αναζήτηση ενός τέτοιου χώρου δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, η διοίκηση, «με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων» και την έκδοση σχετικού ΦΕΚ, όπως είπε ο δήμαρχος, κατέληξε στη λύση του οικοπέδου στην Ηρακλείτου. Μάλιστα, όπως τόνισε, η λύση αυτή έχει διπλό όφελος για την πόλη, αφού -πλην της λύσης του χρόνιου προβλήματος στέγασης της υπηρεσίας Καθαριότητας- αποτρέπει την ανέγερση ενός mall στην περιοχή, καθώς στο συγκεκριμένο οικόπεδο είχαν ήδη δοθεί εμπορικές χρήσεις.

Στο οικόπεδο της Ηρακλείτου θα δημιουργηθούν χώρος αμαξοστασίου, συνεργείου, καθώς και υποδομών για την υποδοχή των διοικητικών υπηρεσιών της Καθαριότητας. Αν και ο συντελεστής δόμησης «είναι ζόρικος», όπως παραδέχθηκε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε στα 1.300 τ.μ. κτηριακών υποδομών που επιτρέπονται να οικοδομηθούν να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου.

Στα υπέρ του χώρου, όπως τα ανέφερε ο κ. Σ. Ρούσσους, περιλαμβάνονται η απόσταση από τον οικιστικό ιστό, η νομιμότητα-αδειοδότηση του χώρου, η ασφάλεια και η μη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Από εκεί και πέρα, στο… πίσω μέρος του «μυαλού» της διοίκησης είναι, στο τέλος της όλης διαδικασίας, αφ’ ενός να επιδιωχθεί η απόκτηση του οικοπέδου από τον Δήμο κι αφ’ ετέρου η απόκτηση του υφιστάμενου χώρου λειτουργίας του αμαξοστασίου, προκειμένου να αποδοθεί στους πολίτες για αθλητικές χρήσεις.

Γιώργος Κουράσης: Εμείς θα βάλουμε πλάτη στην απόκτηση του χώρου
Γιώργος Κουράσης
Γιώργος Κουράσης

Αν και επέπληξε τη διοίκηση για «έλλειμμα ενημέρωσης» σε ό,τι αφορούσε την εξέλιξη της υπόθεσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, στήριξε ξεκάθαρα την πρόταση της διοίκησης. «Μπορεί να υπάρχουν κάποια κενά, ερωτηματικά, απορίες, αλλά θα πρέπει να σταθούμε στις λύσεις» είπε ο κ. Γ. Κουράσης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή οφείλουμε να τολμούμε, προκειμένου ο Δήμος να αποκτήσει τις υποδομές που του λείπουν και δυσκολεύουν την καθημερινότητά του».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, παρά τα «αγκάθια» που μπορεί να κρύβονται στη συγκεκριμένη επιλογή, αποτελεί «πρόκριμα για το Δημοτικό Συμβούλιο», ενώ προειδοποίησε ότι είναι αναγκαίο να κινηθεί ο Δήμος σήμερα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση γιατί «δεν ξέρουμε τι ξημερώνει αύριο με τη συνολική διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα».

Παρά το γεγονός ότι η δική του διοίκηση, όπως είπε, «έβρισκε κλειστές πόρτες» όταν προσπαθούσε να προχωρήσει αντίστοιχες λύσεις για τη στέγαση της Καθαριότητας, «ακόμη κι αν θεωρήσουμε αυτό που γίνεται σήμερα “ρουσφέτι” της κυβέρνησης στη σημερινή διοίκηση του Δήμου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι η παράταξή του «θα βάλει πλάτη» για την απόκτηση του χώρου, αφού έρχεται να επιλύσει ένα σημαντικότατο ζήτημα για την πόλη.

Καταλήγοντας, ο κ. Γ. Κουράσης είπε ότι αναμένει από τη διοίκηση να φέρει το Επιχειρησιακό Σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να γίνει συζήτηση επί των λεπτομερειών του.

Στάθης Ανδρεόπουλος: Χωρίς ουσιαστική ενημέρωση δεν ρισκάρουμε να ψηφίσουμε
Στάθης Ανδρεόπουλος
Στάθης Ανδρεόπουλος

Ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Φιλική Πόλη κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι προχώρησε στο συγκεκριμένο θέμα χωρίς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, των δημοτικών παρατάξεων και των κατοίκων, αντίθετα με την «κουλτούρα της για τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Επίσης, ο κ. Στάθης Ανδρεόπουλος είπε ότι η διοίκηση «ξέχασε» ν’ αναφερθεί στον οικιστικό ιστό που βρίσκεται κοντά στον χώρο που πρόκειται να μισθωθεί, τα σπίτια του οποίου θα «υποβαθμιστούν» από τη λειτουργία του χώρου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι παραμένει ασαφές ποιες ακριβώς υποδομές θα φιλοξενήσει ο συγκεκριμένος χώρος και πόσο αυτές θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή, προσθέτοντας ότι χωρίς ουσιαστική ενημέρωση η παράταξή του «δεν θα ρισκάρει να ψηφίσει θετικά».

Ιωάννης Λαδόπουλος: Στηρίζουμε, αλλά… τα μάτια σας δεκατέσσερα
Ιωάννης Λαδόπουλος
Ιωάννης Λαδόπουλος

Μίνι ιστορική αναδρομή σε όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για τη στέγαση της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι, για να τονίσει ότι «σήμερα δίνεται σημαντική ευκαιρία να κατασκευαστεί μία δομή που θα εξυπηρετεί τις μελλοντικές ανάγκες του Δήμου».

Ο κ. Ιωάννης Λαδόπουλος είπε ότι «είναι ευχής έργον» να προχωρήσει το όλο εγχείρημα, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τη διοίκηση «να έχει τα μάτια της δεκατέσσερα» για τυχόν μελλοντικές «ατυχίες».

Γιώργος Θωμάς: Πρωτοτυπείτε! Μισθώνετε δημόσια περιουσία, που παραχωρείται σε ξένους

Με τη φράση «είστε ο πρώτος Δήμου που “εγκαινιάζει” τη λογική της μίσθωσης δημόσιας περιουσίας, η οποία έχει εκχωρηθεί στους ξένους δανειστές» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι η Πόλη μας, κατακρίνοντας τη δημοτική Αρχή γιατί δεν διεκδικεί χώρους που της ανήκουν, «όπως κάνουν άλλοι Δήμοι στη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Θωμάς
Γιώργος Θωμάς

Ο κ. Γιώργος Θωμάς, αναφερόμενος στο σχετικό με τον χώρο ΦΕΚ, τόνισε ότι σε αυτό προβλέπονται επίσης σταθμός μεταφόρτωσης και ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και ρώτησε τη διοίκηση εάν σκοπεύει να εγκαταστήσει και τέτοιες υποδομές στο οικόπεδο που σκοπεύει να μισθώσει.

Επίσης, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η διοίκηση αιτήθηκε τη μίσθωση του χώρου από την ΕΤΑΔ, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ενώ, τέλος, αναρωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Δήμος κάνει όλα αυτά τα έξοδα για τις υποδομές στον συγκεκριμένο χώρο και, μετά από έναν χρόνο, δεν υπάρξει συμφωνία «με τους αλλοδαπούς πλέον διαχειριστές του ΤΑΙΠΕΔ» για την ανανέωση του ετήσιου μισθώματος.

Άγγελος Νταβίας: Πώς θα ψηφίσετε χωρίς μακροχρόνια σύμβαση;
Άγγελος Νταβίας
Άγγελος Νταβίας

Σε «κουτοπονηριά ή λάθος διαχείριση» απέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία τους χειρισμούς της διοίκησης στο θέμα εξεύρεσης χώρου για την Καθαριότητα, κατηγορώντας την ότι δεν αναζήτησε ουσιαστικά έναν εναλλακτικό χώρο, που να υποστηρίζει έναν «συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την πόλη».

«Αποφασίσατε χωρίς σχεδιασμό, ενημέρωση και συζήτηση» είπε ο κ. Άγγελος Νταβίας, για να προσθέσει ότι επιλέχθηκε μία διαδικασία ετήσιας μίσθωσης, «ενώ η διοίκηση μας μιλά για μόνιμο χώρο». Προχωρώντας δε τον συλλογισμό του, υποστήριξε ότι αυτό έγινε μόνο και μόνο για ν’ αλλάξουν οι χρήσεις στην περιοχή και «μετά να έρθει ο Γερμανός ή ο Γάλλος και να πάρουν τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Νταβίας αναρωτήθηκε πώς οι σύμβουλοι της διοίκησης θα ψηφίσουν θετικά, χωρίς να έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον μία σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κωνσταντίνος Γερολυμάτος: Αν μπούμε στον χώρο, να δω πώς θα μας βγάλουν!
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος

Σε κάποιες από τις ενστάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων ανέλαβε ν’ απαντήσει ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας. Ο κ. Κ. Γερολυμάτος απέρριψε τη μομφή για μη ενημέρωση, λέγοντας ότι όλες οι κινήσεις της διοίκησης εντάσσονται στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που είναι γνωστό. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι υποδομές που θα λειτουργήσουν στον χώρο θα υπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, βασικό προαπαιτούμενο του οποίου είναι η ύπαρξη ενός λειτουργικού χώρου στέγασης των υπηρεσιών Καθαριότητας.

Για δε τις αιτιάσεις περί της μη ύπαρξης μακροχρόνιας μίσθωσης, ο αντιδήμαρχος δήλωσε με έμφαση: «Άμα μπούμε στον χώρο, θα ήθελα να δω τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσουν κάποιοι να μας βγάλουν έξω».

Τέλος, ο κ. Κ. Γερολυμάτος τόνισε ότι η διοίκηση προσπαθεί ν’ αποτρέψει την απόκτηση από ιδιώτες δημόσιας περιουσίας του κράτους που βρίσκεται στα όρια του Δήμου.

Τοποθετήσεις συμβούλων

Από τις τοποθετήσεις των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων επί του θέματος, ακούστηκαν επίσης τα εξής:

Τάσος Ευσταθίου
Τάσος Ευσταθίου

Τάσος Ευσταθίου (Αντίσταση με τους Πολίτες): Έδωσε ψήφο «με επιφύλαξη», αφού είπε ότι η διοίκηση δεν επανέλαβε την πρόσκληση για εξεύρεση άλλου χώρου και προχώρησε σε «απευθείας» μίσθωση. Τόνισε ότι ο ίδιος θα αγωνιστεί για να μην «εκπέσει ο χώρος σε ιδιώτες», αλλά και να μην φιλοξενήσει άλλες υποδομές πλην αυτών που είπε ο δήμαρχος.

Μύρων Ανδριανάκης
Μύρων Ανδριανάκης

Μύρων Ανδριανάκης (Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι): Περιέγραψε τη δική του τραυματική εμπειρία με τη σφράγιση του χώρου του αμαξοστασίου και την «περιοδεία» του από τα αστυνομικά τμήματα έως την Ευελπίδων, συγχαίροντας τη διοίκηση για την επιτυχία της στο πρώτο βήμα για την απόκτηση του οικοπέδου και καλώντας την να ανταποκριθεί και στην πρόκληση του δεύτερου βήματος, την κατάθεση του Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Παναγιώτης Τζούρας
Παναγιώτης Τζούρας

Παναγιώτης Τζούρας (ανεξάρτητος): Χαρακτήρισε «ασύλληπτο» να μισθώνεται δημόσια περιουσία στον Δήμο, κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή για έλλειμμα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά στις ενέργειές της κι αναρωτήθηκε τι θα έκανε η παράταξη Αντίσταση με τους Πολίτες εάν μία άλλη διοίκηση είχε ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο. «Κινείστε στη λογική των προηγούμενων διοικήσεων» είπε προς τη δημοτική Αρχή, ενώ θεώρησε τη γενικότερη όχληση των κατοίκων στην πόλη ως αποτέλεσμα της «καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Γεράσιμος Λυμπεράτος
Γεράσιμος Λυμπεράτος

Γεράσιμος Λυμπεράτος (Αντίσταση με τους Πολίτες): Μίλησε για «ιδιαίτερα σημαντική απόφαση» που συμβάλλει στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης σε ένα σοβαρό πρόβλημα, ενώ επιχείρησε να καθησυχάσει όσους φοβούνται την ύπαρξη και πρόσθετων χρήσεων στον χώρο, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο.

Δήμαρχος: Δεν θα κάνουμε χωματερή στην πόλη

Στην τελική τοποθέτησή του, ο δήμαρχος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα συναίνεσης από την πλειονότητα των συμβούλων, ξεκαθάρισε ότι η διοίκησή του έχει ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ της δημόσιας διαχείρισης απορριμμάτων και μένει αμετακίνητη σε αυτό. Προς ενίσχυση της τοποθέτησής του ανέφερε, μάλιστα, τις πρόσφατες ενέργειες της διοίκησης για την ενίσχυση του τομέα Καθαριότητας.

Επίσης, αρνήθηκε ότι θα υπάρξουν άλλες χρήσεις στον χώρο, λέγοντας ότι «δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε χωματερή στην περιοχή, ούτε να μεταφέρουμε τη σημερινή αθλιότητα σε άλλον χώρο».

Όσο για το εάν υπάρχει ρίσκο με τη μίσθωση του ακινήτου, είπε ότι «πουθενά δεν υπάρχει σιγουριά, γι’ αυτό παλεύεις και κάνεις συγκεκριμένα βήματα». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα ήταν λογικό από πλευράς διοίκησης να μισθώσει για 25 χρόνια έναν χώρο που επιδιώκει κάποια στιγμή να αποκτήσει…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet