«Έφυγε» ο γιατρός-ανθρωπιστής Νίκος Δούσης-Ρασσιάς
Κοινωνία

«Έφυγε» ο γιατρός-ανθρωπιστής Νίκος Δούσης-Ρασσιάς

Σε ηλικία μόλις 56 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, γιατρός-μικροβιολόγος Νίκος Δούσης-Ρασσιάς, αφού έχασε την άνιση μάχη που έδινε τελευταίως απέναντι στη σοβαρή ασθένεια που αντιμετώπιζε.

Πέρα από την πολιτική του παρουσία στα πολιτικά δρώμενα του Αμαρουσίου, ο Νίκος Δούσης-Ρασσιάς διακρίθηκε και για την πλούσια ανθρωπιστική δράση του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και κυρίως στο εξωτερικό, συμμετέχοντας ακόμη και σε επικίνδυνες αποστολές, προκειμένου να σταθεί δίπλα στους συνανθρώπους του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 18:00, στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Η ανθρωπιστική δράση του Νίκου Δούση-Ρασσιά*

Γεννήθηκε το 1959 στο Μαρούσι. Ολοκλήρωσε με άριστα το Κολέγιο Αθηνών κι αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών με τιμητική υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Έλαβε ειδικότητα στη μικροβιολογία, ενώ ανέπτυξε παράλληλα, σημαντική ανθρωπιστική δράση.

Ο σεισμός και το τσουνάμι στο Πακιστάν αποτέλεσαν τη μεγάλη καμπή στην ανθρωπιστική του καριέρα. Μαζί με λίγους ακόμη βετεράνους των ανθρωπιστικών αποστολών ιδρύουν τους «Γιατρούς της Ειρήνης», των οποίων ήταν πρόεδρος.

Την περίοδο 2006-2007 πραγματοποίησε επανειλημμένες αποστολές στον Λίβανο, με κορυφαία αυτή στην οποία οι ανήλικες κόρες του, Δήμητρα & Λουκία, παρέδωσαν χέρι-χέρι ανθρωπιστική βοήθεια σε σιιτικό ορφανοτροφείο.

Το 2008 μετά απο πολύμηνες προσπάθειες, οι «Γιατροί της Ειρήνης» καταφέρνουν να φέρουν νόμιμα από το Ιράκ μια γυναίκα η οποία δώρησε επιτυχώς το νεφρό της στον γιο της, ένα νεαρό πρόσφυγα από το Ιράκ σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, μια επιχείρηση που συγκίνησε την ελληνική, αλλά και την ιρακινή κοινή γνώμη και έμεινε γνωστή ως «Η Διάσωση του Ναριμάν».

Την ίδια χρονιά, οι «Γιατροί της Ειρήνης» πραγματοποιούν τη μοναδική ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Νότια Οσετία και αποσπούν για την ενέργεια τους αυτή την επίσημη ευγνωμοσύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το 2009 ζει την κορυφαία στιγμή της ανθρωπιστικής του σταδιοδρομίας, όταν στις 12 Ιανουαρίου οι «Γιατροί της Ειρήνης» έγιναν οι πρώτοι Έλληνες και εκ των ελαχίστων δυτικών, που έσπασαν την πολιορκία και εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας υπό ανηλεή βομβαρδισμό της ισραηλινής αεροπορίας.

Μέσα στο ίδιο έτος οι «Γιατροί της Ειρήνης» είναι η μοναδική ελληνική ανθρωπιστική παρουσία στους σεισμοπαθείς της πόλης Αquila στην Ιταλία, ομοίως, η μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική ανθρωπιστική αποστολή και εκ των ελαχίστων διεθνώς, λόγω της πολύ υψηλής επικινδυνότητας, που βρέθηκε δίπλα στους πρόσφυγες από τις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των Ταλιμπάν στο Wadi Swat του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Νίκος Δούσης Ρασσιάς βρίσκεται μαζί με την ΕΜΑΚ κοντά στους πλημμυροπαθείς της περιοχής Σκόδρα της Αλβανίας, στα σύνορα με το Μαυροβούνιο και εν συνεχεία αναχωρεί για το Porte au Prince της Αϊτής.

Πιο πρόσφατη αποστολή του στη δοκιμαζόμενη από τον εμφύλιο πολεμο Συρία.

* Αναπαραγωγή από τον ιστότοπο http://www.ellines.com

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet