«Νέο Βατερλό εν όψει με την υπόθεση Μητροπούλου στα Βριλήσσια»
Αυτοδιοίκηση

«Νέο Βατερλό εν όψει με την υπόθεση Μητροπούλου στα Βριλήσσια»

Σε σοβαρές καταγγελίες για τη κατάσταση στην οποία παρέλαβε η δημοτική Αρχή Βριλησσίων τις επί 12ετίας ενοικιασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις της οδού Μητροπόλεως, από τον ιδιώτη που τις εκμεταλλευόταν, κάνει η κίνηση δημοτών Βριλισσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Η κίνηση δημοτών αναφέρει ότι ουσιαστικά ο Δήμος, παρά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο προχώρησε με την πλευρά του επιχειρηματία, τελικώς παραλαμβάνει από τον ενοικιαστή «στάχτη και μπούρμπερη», αφού -όπως αναφέρει- στο ακίνητο έχουν επέλθει τόσες φθορές που «μόνο να κατεδαφιστεί μπορεί!».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση καταγγελίας της η Δράση για μια Άλλη Πόλη αναφέρει:

Το περασμένο καλοκαίρι η δημοτική Αρχή, στη διακηρυγμένη προσπάθειά της να περιέλθουν πάλι στον Δήμο οι επί 12ετία ενοικιασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις της οδού Μητροπούλου, (κοινό αίτημα και της αντιπολίτευσης), μετά από συσκέψεις, διαπραγματεύσεις, νομικές αναζητήσεις, βυζαντινισμούς και πειραματισμούς που διήρκεσαν μήνες, κατέληξε σε μια πρόταση, προκειμένου να αποφύγει όπως η ίδια εκτίμησε, χρονοτριβές και μακρόχρονες δικαστικές εμπλοκές με τον μισθωτή.

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία δύο δικηγόρων που είχαν αναλάβει τους νομικούς χειρισμούς, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τους δημοτικούς συμβούλους για τη νομική της εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα: Η ιδέα ήταν να προχωρήσει ο Δήμος στη «σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου λύσης της από 5-8-2004 σύμβασης μίσθωσης και εξωδικαστικού συμβιβασμού όσον αφορά στην απόδοση του δημοτικού ακινήτου στο Ο.Τ. 365… », ώστε οι εγκαταστάσεις να αποδοθούν άμεσα στους δημότες.

Το συμφωνητικό, μετά από αλλεπάλληλες επεξηγήσεις, εγκρίθηκε και από την αντιπολίτευση, αφού δόθηκαν όλες οι διαβεβαιώσεις που ζητήθηκαν. Η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναρτήθηκε στις 2 Αυγούστου στη «Διαύγεια».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σ’ αυτήν, «… προς αποφυγή περαιτέρω ερίδων, δικαστικών αγώνων, δαπανών και προς συμβιβαστική επίλυση ειδικά και αποκλειστικά της διαφοράς μεταξύ των εδώ συμβαλλομένων ως προς την απόδοση του μισθίου ακινήτου, με το παρόν μεταξύ των ως άνω συμβαλλομένων συμφωνήθηκαν και έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα ακόλουθα:

1) Λύεται, με την υπογραφή του παρόντος η από 5-8-2004 σύμβαση μίσθωσης.

2) Το μίσθιο ακίνητο, με όλες τις επ’ αυτού ανεγερθείσες εγκαταστάσεις (κτίσματα, παραρτήματα, συστατικά, προσαυξήματα και παρακολουθήματά του), συμφωνείται να αποδοθεί ελεύθερο προς χρήση στον …Δήμο Βριλησσίων… την εικοστή 20ή Οκτωβρίου έτους 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα δέκατη πρωινή (10:00 π.μ.), χρονικό όριο, το οποίο συνομολογείται ως εύλογο και εντός του οποίου συμφωνείται ότι ο μισθωτής θα πρέπει έχει αποκομίσει τον εξοπλισμό που αναγράφεται λεπτομερώς κατωτέρω στον τρίτο (3ο ) όρο της παρούσας.

Κατά την εν λόγω ταχθείσα ημερομηνία (20-10-2016) τα συμβαλλόμενα μέρη θα υπογράψουν σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του ανωτέρω ακινήτου, αφού προηγουμένως ο πρώτος συμβαλλόμενος Δήμος, διά των αρμοδίων οργάνων των υπηρεσιών του ελέγξει τον χώρο και διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν φθορές και βλάβες πέραν της συνήθους χρήσης και ότι δεν έχουν αφαιρεθεί από το μίσθιο εγκαταστάσεις, που κατά τα κατωτέρω εκτιθέμενα δεν επιτρέπεται να αφαιρέσει ο δεύτερος συμβαλλόμενος.

Όπως διαπιστώνουμε στη συνέχεια, στον 3ο όρο της σύμβασης, αναφέρεται ρητά ότι ο μισθωτής «…υποχρεούται να αποδώσει το σύνολο των εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί επί του μισθίου, δικαιούμενος να αφαιρέσει αποκλειστικά και μόνο τις ακόλουθες επωφελείς δαπάνες (κινητού εξοπλισμού και αποσπώμενων εγκαταστάσεων) και ειδικότερα:

α) όλο τον κινητό εξοπλισμό (καρέκλες, τραπέζια, έπιπλα), β) εξοπλισμό κουζίνας και μπαρ και κινητά χωρίσματα εσωτερικών χώρων, γ) μεταλλική πέργολα πισίνας και παιδότοπου, δ) όλα τα φωτιστικά σώματα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (γηπέδων, πισίνας, παιδότοπου και καφετέριας), με εξαίρεση τους πυλώνες για το φωτισμό του γηπέδου ποδοσφαίρου ε) εξοπλισμό παιδότοπου (φουσκωτά και παιχνιδοκατασκευή, κιγκλιδώματα ασφαλείας παιδότοπου), εξοπλισμό σπα (υδρομασάζ) και εξοπλισμό πισίνας και πυρόσβεσης (συναγερμοί κ.λπ.) στ) εξοπλισμός catering, ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες και κάθε είδους συναφής ηλεκτρική συσκευή) ζ) εξοπλισμός σκίασης (ομπρέλες, τέντες) η) 20 ποδών container και 25 ποδών πλαστική δεξαμενή νερού με εξοπλισμό θ) συναγερμοί, κλιματιστικά κάμερες και εν γένει εξοπλισμός κατόπτευσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. ι) ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος και καυστήρες θέρμανσης ια) ελαστικές δεξαμενές πετρελαίου και ελαστικό σκέπαστρο πισίνας».

Διευκρινίζεται μάλιστα, ότι ο μισθωτής, αναλαμβάνει την υποχρέωση παράδοσης στον Δήμο «…κατά την κατά τα ανωτέρω με οποιονδήποτε τρόπο απόδοση του ακινήτου, μη δικαιούμενος να αναζητήσει οιοδήποτε ποσό ως αποζημίωση για την αξία τους το σύνολο των υφισταμένων σήμερα λοιπών εγκαταστάσεων/εξοπλισμού, που θα παραμείνουν σε όφελος του ακινήτου, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: α) τον συνθετικό χλοοτάπητα του γηπέδου, β) τα ηχοπετάσματα της οδού Δημαρχείου γ) την υπολειπόμενη κτηριακή κατασκευή (καφετέρια, αποδυτήρια, γήπεδο ποδοσφαίρου κ.λπ.».

Στον δε 4ο όρο της σύμβασης, για να μην αφεθεί καμία αμφιβολία, αναφέρεται ότι ο μισθωτής … «κατά την αφαίρεση του εν λόγω εξοπλισμού/εγκαταστάσεων υποχρεούται να έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε να μην προκληθεί καμία φθορά ή βλάβη στο μίσθιο ακίνητο και τις επ’ αυτού ανεγερθείσες εγκαταστάσεις (κτίσματα, παραρτήματα, συστατικά, προσαυξήματα και παρακολουθήματά του), ευθυνόμενος για οποιαδήποτε ζημία, που ήθελε προκληθεί στο ακίνητο του πρώτου συμβαλλόμενου Δήμου. Συμφωνείται ρητά ότι το δικαίωμα αφαίρεσης (από τον μισθωτή) οποιουδήποτε αντικειμένου, μηχανήματος ή άλλης εγκατάστασης κατά τα προαναφερόμενα, δεν περιλαμβάνει πράγματα που έχουν καταστεί συστατικά του μισθίου εν γένει, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, ύδατος αποχέτευσης, φυσικού αερίου, θέρμανσης, θυρών και παραθύρων, φωτισμού κ.λπ. που εξυπηρετούν το μίσθιο».

Μάλιστα, σε περίπτωση παράβασης του όρου αυτού (ο μισθωτής) «υποχρεούται να καταβάλει (στον Δήμο) αποζημίωση για κάθε ζημία που θα έχει υποστεί, θετική ή αποθετική».

Ο χώρος των εγκαταστάσεων μετά την παράδοση στον Δήμο.
Ο χώρος των εγκαταστάσεων μετά την παράδοση στον Δήμο.
Αυτά λένε τα χαρτιά, ας δούμε πώς έχει η πραγματικότητα!

Κοιτάξτε προσεκτικά τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, η οποία τραβήχτηκε στις 24-10-2016, αφού ο Δήμος και η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία έχει παραλάβει τον χώρο! Πρόκειται για την αίθουσα – καφέ του «οικογενειακού κέντρου» της Μητροπούλου. Μόνον από αυτήν, συνάγεται ότι ο ενοικιαστής αφήνει στον Δήμο «στάχτη και μπούρμπερη»! Η υποτιθέμενη αίθουσα που η διοίκηση σχεδίαζε να μετατρέψει σε χώρο βιβλιοθήκης ή σε χώρο συνεδριάσεων του Δ.Σ. δεν έχει πλέον στέγη, πόρτες ούτε και παράθυρα! Είναι υπό κατάρρευση! Απέμεινε ένα κτήριο, που μόνο να κατεδαφιστεί μπορεί! Πράγμα που σημαίνει ότι ο δημοτικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί εκτός προγραμματισμού!

Για να μην αναφερθούμε στην απαίτηση του μισθωτή να αφαιρέσει ακόμη και την περίφραξη του οικοπέδου!

Η υπόθεση «Μητροπούλου» εξελίσσεται πλέον σε ένα νέο «Βατερλό» για τον Δήμο Βριλησσίων. Δεν φτάνουν τα σχεδόν 500 χιλιάδες ευρώ (ανείσπρακτα) χρέη που συσσώρευσε ο «επιχειρηματίας» ιδιώτης, ο Δήμος θα χρειαστεί τώρα και ανυπολόγιστα κονδύλια για να αποκαταστήσει τη λειτουργία του χώρου! Για να αποδειχθεί έτσι για ακόμη μια φορά, πόσο … επωφελής ήταν για τον Δήμο, όχι μόνον η αρχική επιλογή της διοίκησης Ντινόπουλου να «αξιοποιήσει» με αυτόν τον τρόπο μια δημοτική έκταση αλλά και η «διαπραγμάτευση» των διοικήσεων που ακολούθησαν.

Απαιτείται συνεπώς τώρα άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του Δήμου για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν. Απαιτείται να δοθούν απαντήσεις α) για το πώς παρελήφθη, υπό αυτές τις συνθήκες, το σύνολο των εγκαταστάσεων, ποιοι υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, β) ποιες ενέργειες έγιναν για να περιφρουρηθεί η διαδικασία, παρουσία ποιων αρμοδίων, και γ) αν τελικά το συμφωνητικό «συμβιβασμού» καταστρατηγήθηκε ή υπήρξε εξαρχής, παρά τις διαβεβαιώσεις, νομικά προβληματικό ή ατελέσφορο;

H «Δράση» έχει θεσμική υποχρέωση, μάλιστα, εκ των εξελίξεων και συνυπευθυνότητα, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στη δημοτική Αρχή. Και να ενημερώσει τους δημότες, αφού για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι ερήμην τους, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Τα υπόλοιπα, μετά το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet