Ένα βήμα μπρος… πολλοί προβληματισμοί πίσω για το κτήμα Ιόλα
Πολιτισμός

Ένα βήμα μπρος… πολλοί προβληματισμοί πίσω για το κτήμα Ιόλα

Ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής ατζέντας στον Δήμο Αγίας Παρασκευής τα τελευταία χρόνια, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016. Ο λόγος για την απόκτηση του κτήματος και της εντός αυτού βίλας Ιόλα, στον Παράδεισο (επί των οδών Ομήρου, Δημοκρατίας και Χρ. Σμύρνης).

Το Σώμα προχώρησε με μεγάλη πλειοψηφία (διαφοροποιήθηκαν, ψηφίζοντας «παρών» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Ανδρέας Γκιζιώτης και ο εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης Φυσάει Κόντρα, Θανάσης Ανδρίτσος) στην απόφαση για καταρχήν έγκριση της απευθείας αγοράς του κτήματος, συνολικής έκτασης 6.678τ.μ. και της βίλας, έκτασης 1.600τ.μ., του σημαντικού Έλληνα γκαλερίστα και συλλέκτη έργων μοντέρνας τέχνης.

Ωστόσο, της απόφασης προηγήθηκε έντονος διάλογος και κατάθεση πολλών προβληματισμών, που αφορούσαν κυρίως στο πώς θα χρηματοδοτηθεί η εν λόγω αγορά και κυρίως πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί ένας τέτοιος υπερ-τοπικός πολιτιστικός χώρος.

Διοίκηση: Η Αγία Παρασκευή μπορεί να καταστεί κέντρου πολιτισμού

Βίλα Ιόλα

Από πλευράς δημοτικής Αρχής, τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν τον λόγο, έκαναν λόγο για ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού το υπό διεκδίκηση κτήμα παραμένει -16 χρόνια μετά τη δέσμευσή του και τον χαρακτηρισμό του ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων»- ουσιαστικά στον… αέρα, κυρίως λόγω του υψηλού τιμήματος που μέχρι σήμερα ζητούσε ο ιδιοκτήτης του.

Όπως υποστήριξε η διοίκηση, η γενικότερη πτώση στην τιμή των ακινήτων καθιστά πλέον πολύ «ελκυστική» την τιμή που μπορεί να αποκτηθεί (σ.σ.: εκτιμάται γύρω στα 3,150 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος ανάπλασης της βίλας υπολογίζεται, με μια πρώτη εκτίμηση, στα 1,5 με 2 εκατ. ευρώ).

Στα δε οφέλη που θεωρεί η διοίκηση ότι θα προκύψουν από την απευθείας απόκτηση του ακινήτου είναι ότι θα καταστεί ο ίδιος ο Δήμος φορέας διαχείρισης του χώρου, η πόλη θα αποχτήσει ένα ακίνητο – τοπόσημο ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, με πανελλαδική και παγκόσμια εμβέλεια, ενώ η Αγία Παρασκευή θα καταστεί κέντρο πολιτισμού, με παράλληλες προεκτάσεις κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής αναβάθμισης.

«Δει δε χρημάτων…»

Εσωτερικό της βίλας Ιόλα

Ο τρόπος ανεύρεσης χρηματοδότησης για την εξεύρεση του ποσού που θα χρειαστεί για την απόκτηση, αλλά και ανάπλαση του εν λόγω ακινήτου, απασχόλησε επί μακρόν το Δημοτικό Συμβούλιο. Αφού ξεκαθαρίστηκε ότι ούτε το αρμόδιο υπουργείο, ούτε η Περιφέρεια μπορούν να εμπλακούν στη φάση της αγοράς του χώρου (ο δήμαρχος υποστήριξε ότι αυτό μπορεί και θα επιδιωχθεί να γίνει στη φάση αξιοποίησής του) άρχισαν οι κριτικές, αλλά και οι προτάσεις για την εξεύρεση πιθανών χρηματοδοτικών πηγών.

Έτσι, ο τέως δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς επέμεινε ότι η διοίκηση δεν έχει πείσει κανέναν ότι έχει ή μπορεί να βρει τα χρήματα για την απόκτηση του κτήματος Ιόλα και, χωρίς σχέδιο και μελέτες προχωρά στην εξαγγελία ενός ακόμη «ονείρου… χειμερινής νυκτός». Παρ’ όλα αυτά, μετά τη δέσμευση του δημάρχου ότι η όποια απόφαση ληφθεί για την αξιοποίηση του χώρου θα είναι προϊόν εργασίας διαπαραταξιακής επιτροπής, δήλωσε ότι θα ψηφίσει την καταρχήν αγορά, ελπίζοντας «ότι με τις ενέργειές σας δεν θα μας οδηγήσετε και σε νέο αδιέξοδο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον δήμαρχο.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Παπαγεωργίου, υποστήριξε ότι «πρέπει να στίψουμε το μυαλό μας να βρούμε ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία», ενώ σημείωσε ότι η απόκτηση του ακινήτου είναι «προίκα» για τις επόμενες γενιές.

Πιο σίγουρος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Διοικητικών Υπηρεσιών, Κώστας Χατζηανδρέου, που υποστήριξε ότι «λεφτά υπάρχουν» για την απόκτηση του χώρου, αν και παραδέχθηκε ότι με την κίνηση αυτή ο Δήμος «μπαίνει σε μια ανηφόρα», το αποτέλεσμα της οποίας «είτε θα είναι πολύ καλό, είτε θα οδηγήσει σε περιπέτειες», συνδέοντας τις τελευταίες με τον τρόπο που θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση του χώρου.

Ο Γιάννης Λογοθέτης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, επέμενε -επικαλούμενος ανθρώπους που ξέρουν- ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ακόμη και για την αγορά του χώρου, δηλώνοντας ωστόσο απαισιόδοξος -με βάση την εισήγηση της διοίκησης- για το πώς θα αξιοποιηθεί το ακίνητο στο μέλλον.

Από τη μείζονα μειοψηφία, ο Σωτήρης Ησαΐας κάλεσε τη διοίκηση να μιλήσει με Δήμους που έχουν αντίστοιχη εμπειρία με την αξιοποίηση παρόμοιων υπερ-τοπικών χώρων (πρότεινε την Καλλιθέα και την Πετρούπολη) και πρότεινε εναλλακτικά είτε την πώληση του ακινήτου, διατηρώντας ένα τμήμα του ως μικρού συνεδριακού χώρου και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, είτε την αγορά και την παραχώρησή του σε ιδιώτες για την αξιοποίησή του.

Με την παραπάνω θέση διαφώνησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, τον οποίο δεν βρήκε σύμφωνο η λογική να βάλει χρήματα ο Δήμος και να διαχειρίζεται τον χώρο κάποιος άλλος.

Προβληματισμοί για το αβέβαιο αύριο
Μαθητές του 7ου Δημοτικού Αγ. Παρασκευής στο κτήμα Ιόλα
Μαθητές του 7ου Δημοτικού Αγ. Παρασκευής στο κτήμα Ιόλα

Προβληματισμοί ωστόσο εκφράστηκαν και για το πώς ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμος και κυρίως χρήσιμος για την πόλη. Στο σημείο αυτό, σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και από τα έδρανα της πλειοψηφίας.

Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Σιδέρης, θεώρησε ότι «πάμε ανάποδα» όταν «χωρίς ξεκάθαρο πολιτιστικό στίγμα», χωρίς να έχει καθοριστεί ποια δομή θα το διαχειριστεί και γενικότερα χωρίς να έχει οργανωθεί ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό δίκτυο στην πόλη, θα γίνει ένα τόσο σημαντικό βήμα. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος λέει «όχι στη λογική του ή-ΟΛΑ ή τίποτα».

Ο Παναγιώτης Γκόνης (διοίκηση) μίλησε για «οραματικό στοίχημα» στον Πολιτισμό και για «μια αρχή που γίνεται σήμερα», προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα εξεταστούν οργανωτικά και διαχειριστικά σχέδια για το ακίνητο (σ.σ.: άποψη με την οποία συμφώνησαν κι άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας).

Ο πρόεδρος του Σώματος, Γεράσιμος Βλάχος, κατήγγειλε μέρος της μειοψηφίας ότι από τη μία κατηγορεί τη διοίκηση ότι δεν δρομολογεί κάποιο μεγάλο έργο στην πόλη και όταν γίνεται αυτό, δηλώνει αρνητική στην υλοποίησή του. Επίσης, τόνισε ότι η αγορά του ακινήτου είναι υποχρεωτική για να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση για τη χρηματοδότηση για την αξιοποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρώτα αγοράζεις το οικόπεδο και μετά σκέφτεσαι τι θα κτίσεις εκεί».

Ο Ανδρέας Γκιζιώτης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος στην αγορά του χώρου, αλλά δεν πείστηκε καθόλου από το πώς θέλει να τον αξιοποιήσει ο Δήμος, ενώ τόνισε ότι η απόκτησή του μοιραία θα οδηγήσει στο να «πάνε πίσω» άλλα σχέδια-έργα στην πόλη. Τόνισε δε ότι θα δηλώσει παρών, «στην ψήφο και στην ουσία».

Ότι δεν πείστηκε δήλωσε και ο εκπρόσωπος των Φυσάει Κόντρα, Θανάσης Ανδρίτσος, ο οποίος είπε ότι έχει μεγάλη σημασία να ξεκαθαριστεί το πώς θα γίνει η διαχείριση του χώρου, αλλά παρ’ όλα αυτά, η κίνηση που εκπροσωπεί «θα είναι δίπλα σε κάθε διαδικασία που θα φέρνει πιο κοντά στην απόκτηση του κτήματος Ιόλα».

Ο ανεξάρτητος Γιάννης Μυλωνάκης εξέφρασε τους προβληματισμούς του τόσο για τον τρόπο απόκτησης, όσο και για την αξιοποίηση του ακινήτου, τόνισε ότι η διοίκηση έφερε μια εισήγηση «χωρίς όραμα», αλλά δήλωσε ότι θα την ψηφίσει «για να της δώσει μια ευκαιρία να υλοποιήσει το σχέδιό της», αρκεί όπως πρόσθεσε «να συζητηθούν τα επόμενα βήματα εδώ (σ.σ.: στο Δημοτικό Συμβούλιο)».

«Μπηχτές» από τη Β. Κουτσογιάννη, προειδοποιήσεις από τον Μιχ. Γαβρά

Κτήμα Ιόλα (εσωτερικό)

Στη συζήτηση παρενέβησαν και δύο από τους πολλούς ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζονται για την απόκτηση του κτήματος Ιόλα.

Η γραμματέας του Συλλόγου Κοντόπευκου Βούλα Κουτσογιάννη καυτηρίασε την απουσία του επικεφαλής της Συμμαχίας Ευθύνης, Βασίλη Γιαννακόπουλου, «από μια τόσο σοβαρή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο», ενώ δήλωσε απογοητευμένη από τα όσα άκουσε, αναφερόμενη κυρίως στις αμφιβολίες που διατυπώθηκαν για την απόκτηση του χώρου. Η ίδια συμφώνησε ότι η σημερινή τιμή αγοράς «είναι μοναδική», πως ο χώρος πρέπει να αποκτηθεί και μετά να αναζητηθούν λύσεις για την αξιοποίησή του, ενώ αναρωτήθηκε πώς «θα ξαναζητήσουν κάποιοι την ψήφο των δημοτών», εάν σήμερα δεν ψηφίσουν κάτι που και οι ίδιοι είχαν στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας τους όλα τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ.: Το συγκεκριμένο σχόλιο ενόχλησε τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γ. Μυλωνάκη, που στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «λυπάται που μπαίνουν από κάποιους τέτοια εκβιαστικά διλήμματα»).

Από την πλευρά του, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γαβράς, αφού υπενθύμισε σύντομα τις προσπάθειες που έγιναν για να διασωθεί ο χώρος, είπε ότι σήμερα είναι «η τέταρτη ευκαιρία για να διασωθεί το κτήμα Ιόλα και η πρώτη σοβαρή για να χαθεί οριστικά». Σχετικά με το τελευταίο, σημείωσε ότι εάν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν προχωρήσει στην αγορά του χώρου, αυτό θα αποτελέσει «ισχυρό χαρτί» για τον ιδιοκτήτη προκειμένου να προχωρήσει σε διαδικασίες για αποχαρακτηρισμό -όχι της βίλας, κάτι το οποίο δεν μπορεί, αλλά του περιβάλλοντος χώρου. Κάλεσε δε μέχρι τέλους, τους Α. Γκιζιώτη και Θ. Ανδρίτσο να συνταχθούν με την εισήγηση, χωρίς ωστόσο να εισακουσθεί.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet