Πώς σχολιάζουν το συνέδριο της ΚΕΔΕ 9 δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα
Αυτοδιοίκηση

Πώς σχολιάζουν το συνέδριο της ΚΕΔΕ 9 δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα

Με σαφές μήνυμα «αγώνα και ρήξης» έκλεισε τις εργασίες του το πρόσφατο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Ένωσης, δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου στην οποία κι ανέφερε τα εξής:

Γιώργος Πατούλης/συνέδριο ΚΕΔΕ

«Η επόμενη ημέρα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου μάς βρίσκει ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού. 

»Αγωνιζόμαστε για μια αυτοτελή, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, ανατρεπτική, εξωστρεφή, διεκδικητική και αποτελεσματική για τους πολίτες Αυτοδιοίκηση. 

»Οι αποφάσεις που λάβαμε στο συνέδριο, με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας,  αποτελεί τον οδηγό για να βγει ο τόπος από τα αδιέξοδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των επώδυνων μνημονίων. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε ακόμα πιο δυναμικά το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Δικαίωμα το οποίο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητο». 

Ο κ. Γ. Πατούλης πρόσθεσε στη συνέχεια ότι το 2017 θα είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μια χρονιά διεκδικήσεων από την κεντρική κυβέρνηση, προσθέτοντας με νόημα:

«Το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στέλνει ένα  ισχυρό μήνυμα αγώνα και ρήξης με τις κυβερνητικές επιλογές».

Το «Ε» επικοινώνησε με τους 11 εκ των 12 δημάρχων του Βορείου Τομέα Αττικής (ο 12ος είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ) και τους ζήτησε να σχολιάσουν τα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Από τις απαντήσεις που λάβαμε φαίνεται ότι η πλειονότητα των συγκεκριμένων αιρετών, αν και αναγνωρίζουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αυτοδιοικητικός χώρος, δεν ενστερνίζονται τη λογική της ρήξης με την κυβέρνηση, εκφράζοντας την άποψη ότι οι «στείρες αντιπαραθέσεις» δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθούν οι απαντήσεις των 9 δημάρχων, τους οποίους κι ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή τους (σ.σ.: ο δήμαρχος Πεντέλης αρνήθηκε να σχολιάσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ενώ το σχόλιο από τον δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού το λάβαμε μετά τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: Π. Ξυριδάκης: Αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για τις θέσεις της ΚΕΔΕ).

Η σειρά στην παρουσίαση τον σχολίων είναι αλφαβητική.

Ηλίας Αποστολόπουλος (Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού)
«H Αυτοδιοίκηση σε κρίσιμο σταυροδρόμι»

Ηλίας Αποστολόπουλος

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη έγινε σε όλους αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Όλοι εμείς που υπηρετούμε τον θεσμό οφείλουμε να πάρουμε θέση και ν’ αναδείξουμε την πραγματική του δύναμη προς όφελος των πολιτών ή να αρκεστούμε απλώς στη διαχείριση των μειωμένων πόρων, των καθημερινών προβλημάτων και της άτακτης συσσώρευσης αρμοδιοτήτων, όταν η κεντρική εξουσία τα βρίσκει δύσκολα.

Οφείλουμε να δώσουμε μάχες, ώστε οι ΟΤΑ να αναδειχθούν σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Οφείλουμε, με γνώμονα την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, ν’ αξιοποιήσουμε τους τοπικούς πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να περάσουμε τις πόλεις μας στην επόμενη ημέρα. Με σχεδιασμό, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και μαζί με τους πολίτες, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Στην πορεία αυτή πρέπει να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας και να δώσουμε μάχες για την Αυτοδιοίκηση που θέλουμε. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια είναι αναγκαία συνθήκη. Όποιος πιστεύει ότι το εκλογικό σύστημα είναι το κυριότερο ζήτημα της Αυτοδιοίκησης σήμερα είναι εκτός πραγματικότητας. Η κοινωνία έχει προχωρήσει. Είναι ήδη πιο μπροστά και αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου καθημερινά. Αυτό είναι το ζητούμενο και η πρόκληση -και όχι το εκλογικό σύστημα- αν πραγματικά θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των Δήμων.

Οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα κομματικά και πολιτικά στεγανά όταν προσέρχονται να ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε και εμείς. Όλοι μαζί, με τις διαφωνίες μας, αλλά ενωμένοι.

Ηρακλής Γκότσης (Δήμαρχος Νέας Ιωνίας)
«Ο λόγος δόθηκε σε όλους πλην των δημάρχων»

Ηρακλής Γκότσης

Άλλο ένα «Συνέδριο» της ΚΕΔΕ τελείωσε μέσα σε κλίμα πλήρους σύγχυσης, με την απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων (παρόντες 65 από τους 500), αλλά και των παρατάξεων (Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, Λαϊκή Συσπείρωση, Συντονισμός Αιρετών).

Ένα «Συνέδριο» όπου, επί τρεις ημέρες, ο λόγος δόθηκε στα πολιτικά κόμματα, στην Εκκλησία, στις παρατάξεις, στον πρόεδρο και καθόλου στους άμεσα ενδιαφερόμενους δημάρχους, οι οποίοι καθημερινά σηκώνουν το βάρος των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης

Οι φωτογραφίες, οι δημόσιες σχέσεις, η στείρα αντιπαράθεση, όχι μόνον δεν βοηθούν το Αυτοδιοικητικό Κίνημα ώστε να αποκτήσει διεκδικητικά ενωτικά χαρακτηριστικά, αλλά γελοιοποιούν τον Θεσμό και τον καθιστούν αναξιόπιστο.

Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που συνεχώς οξύνονται, είναι απαραίτητο όλη η Αυτοδιοίκηση, ξεπερνώντας κομματικές καταβολές, να ενωθεί στη βάση των κοινών διεκδικήσεων που αφορούν στην οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των δήμων, ανεξαρτήτως με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση κάθε φορά.

Γιώργος Θωμάκος (Δήμαρχος Κηφισιάς)
«Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι πάντα διεκδικητική»

Γιώργος Θωμάκος

Οι διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης έχουν διαχρονικά δυναμικό χαρακτήρα. Μια σειρά από μεγάλα θέματα που αφορούν στους Δήμους είναι ανοιχτά όπως τα οικονομικά, ο εκλογικός νόμος, ο διάλογος για την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Με αυτοδιοικητικά κριτήρια αγωνιζόμαστε για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών μας. Εξάλλου η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι πάντα διεκδικητική σε θέματα θεσμικής ανεξαρτησίας και οικονομικής αυτοτέλειας.

Ένα εκλογικό σύστημα, πιο αναλογικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι σίγουρα δικαιότερο, αρκεί οι Δήμοι να μπορούν να λειτουργήσουν και να διοικηθούν. Ο συνδυασμός της πλειοψηφίας χρειάζεται την ενίσχυση εδρών για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ακυβερνησίας. Είναι μια δύσκολη εποχή για πειραματισμούς. Οι δρομολογούμενες αλλαγές οφείλουν να είναι μελετημένες.

Το αυτοδιοικητικό κίνημα θα αγωνιστεί ενάντια στη γραφειοκρατία στο πλαίσιο των Δήμων, η οποία εμποδίζει την υλοποίηση έργων υποδομής και καθημερινότητας του πολίτη (πολλαπλά επίπεδα και μέσα ενστάσεων και προσφυγών, επιτροπικοί έλεγχοι σκοπιμότητας, υπερβολικές εκπτώσεις εργολάβων εις βάρος της ποιότητας των έργων κ.ά.).

Η συμμετοχή των πολιτών είναι αποφασιστικός παράγοντας και για την Τοπική Διακυβέρνηση. Το εύρος αυτής της συμμετοχής θα καθορίσει, ενδεχομένως, και τις αλλαγές του αυτοδιοικητικού πλαισίου.

Στην ομιλία μου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ μετέφερα τις καλές πρακτικές και την εμπειρία του Δήμου Κηφισιάς ως προς την εδραίωση δημοκρατικών θεσμών μέσω των Συνοικιακών Συνελεύσεων και της υλοποίησης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μιλτιάδης Καρπέτας (Δήμαρχος Μεταμόρφωσης)
«Οι αποφάσεις του συνεδρίου ανταποκρίνονται στη συγκυρία»

Μιλτιάδης Καρπέτας

Το φετινό συνέδριο της ΚΕΔΕ αναγκαστικά αναλώθηκε, κατά κύριο λόγο, στην αλλαγή εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση με «μεταρρυθμιστικό» τάχα ζήλο και πολλαπλές δόλιες στοχεύσεις.

Από μια άποψη, ήταν «επιτυχία» της το ότι κυριάρχησε το θέμα στο Συνέδριο. Υπό την έννοια ότι με το τέχνασμα παραμέρισε ή αποδυνάμωσε άλλα καυτά ζητήματα. Όπως π.χ. η περικοπή πόρων 220.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017, το όργιο πελατειακών ρυθμίσεων (παρατάσεις 8μηνων), οι προσπάθειες κατάληψης του κράτους (Ελεγκτές Νομιμότητας κατ’ επιλογήν του υπουργού), κουβαρνταλίκια στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άδειες ασθενείας ανήλικων παιδιών) κ.τ.λ.

Άξιζε, όμως, τον κόπο και επιβαλλόταν από τις περιστάσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έπρεπε να υψώσει τείχος απέναντι στη λογική «διαλύουμε ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε», που καθορίζει την κυβερνητική τακτική. Και νομίζω ότι το έπραξε με σαφή, καθαρό και -ελπίζω- αποτελεσματικό τρόπο.

Η απλή αναλογική προβάλλεται ως δήθεν θέμα αρχής. Στην ουσία αποβλέπει στην άλωση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω παράλυσης και διάλυσής της. Αν επρόκειτο για θέμα αρχών, δεν θα καταδέχονταν να κυβερνούν με το εκλογικό 35%, που δημοσκοπικά έχει πέσει κάτω από το μισό.

Για να επανέλθω, όμως, στο ερώτημά σας: Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του Συνεδρίου ανταποκρίνονται στη συγκυρία και βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Στη διαδικασία, θα προτιμούσα να είναι περισσότερο συνεκτικό και πολιτικό. Όπως, πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Γ. Ιωακειμίδης, δανειζόμενος από τον Αντ. Γράμσι, ζούμε «εποχή Τεράτων». Και σε τέτοιες εποχές διακυβεύονται τα μεγάλα και θεμελιώδη, στην υπεράσπιση των οποίων οφείλουμε να αναλωνόμαστε χωρίς φόβο, με πάθος και με όλες μας τις δυνάμεις.

Ξένος Μανιατογιάννης (Δήμαρχος Βριλησσίων)
«Ολίσθημα η μετατροπή της απλής αναλογικής σε διακύβευμα»

Ξένος Μανιατογιάννης

Το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ αποτελεί παραδοσιακά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία διαλόγου και σχηματισμού διεκδικήσεων για προτάσεις συγκεκριμένων ρυθμίσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων, τόσο για την προώθηση των συμφερόντων των πολιτών, όσο και για την υπεράσπιση του ρόλου των αιρετών στο ζοφερό σημερινό τοπίο.

Ζητούμενο αποτελούσε οι τριήμερες εργασίες της Θεσσαλονίκης ν’ αποδώσουν παραγωγικά αποτελέσματα για την ομογενοποίηση και προώθηση των αιτημάτων για βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο ελάχιστα συνέβη, καθώς το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο εξελίχθηκε σε χώρο πασαρέλας αξιόλογων μεν αξιωματούχων και προσωπικοτήτων, χωρίς όμως οι παρουσίες και οι επεξεργασίες να παραπέμπουν σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, με στόχο την ενίσχυση των αιρετών και των ασκούμενων αυτοδιοικητικών πολιτικών.

Όσον αφορά στη μετατροπή του ζητήματος της νομοθέτησης ή μη της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε διακύβευμα του τακτικού συνεδρίου, παρότι είχε προηγηθεί το πρόσφατο θεματικό συνέδριο του Βόλου, που έπρεπε να δεσμεύει θεωρητικά το όργανα και να μας αποδεσμεύει ως Σώμα από το να τεθεί στο επίκεντρο του τακτικού, αυτό αποτελεί ολίσθημα που πρέπει να εξηγηθεί από την πλευρά που το επέλεξε ως πρόσφορη τακτική για μια -ενδεχομένως και προαποφασισμένη- εξέλιξη ρήξης με την κυβέρνηση, στον βωμό του μικροκομματικού συμφέροντος.

Οι άγονες κομματικές «ρήξεις» ευθύνονται για την πολύπλευρη κρίση.

Σήμερα χρειαζόμαστε ισχυρή διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεν, αλλά και συνεννόηση για τους κοινωνικούς και εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους εκεί που απαιτείται.

Τάσος Μαυρίδης (Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης)
«Για μια σύγχρονη Αυτοδιοίκηση»

Τάσος Μαυρίδης

Η ανάγκη μιας σύγχρονης και στιβαρής Αυτοδιοίκησης, αυτό είναι το μήνυμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Σε ένα περιβάλλον όπου η Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν το αποκούμπι των πολιτών, οι αυτοδιοικητικοί φορείς της οφείλουν να αποκτήσουν τον ρόλο που τους αξίζει.

Η οικονομική και η διοικητική αυτοτέλεια είναι το θεμέλιο της όποιας προσπάθειάς μας και οφείλουμε να την περιφρουρήσουμε, αλλά και να τη στερεώσουμε, με κάθε τρόπο. Παίρνοντας διδάγματα από το παρελθόν και θέτοντας νέους στόχους για την Αυτοδιοίκηση του αύριο, οφείλουμε να υπηρετήσουμε, ο καθένας από τη θέση του, μια συλλογική αυτοδιοικητική πρόταση.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αντιπαράθεσης, των πολιτικών και κομματικών δογματισμών ή ακόμα και των προσωπικών πολιτικών.

Η Αυτοδιοίκηση απαιτεί ομαδική δουλειά, συνεργασία σε κάθε επίπεδο, με μόνο στόχο τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Δήμος μας είναι οι πολίτες, αυτούς καλούμαστε να υπηρετήσουμε, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης, όπως αυτό σκιαγραφήθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Οι στόχοι τέθηκαν. Είναι στο χέρι όλων μας να σχεδιάσουμε τις πολιτικές και να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή προς όφελος των πολιτών.

Νίκος Μπάμπαλος (Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής)
«Δεν πρέπει να μπούμε σε μία λογική “νικητές και ηττημένοι”»

Νίκος Μπάμπαλος

Λίγες ημέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου και αφού, πιστεύω, έχει κατασταλάξει η ένταση που προκλήθηκε, τόσο ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση, όσο και ανάμεσα σε εμάς, τους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να δούμε τα πράγματα αρκετά πιο νηφάλια και ψύχραιμα, ώστε, με ανοιχτά χαρτιά, και χωρίς κρυφές ατζέντες, να κάτσουμε εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου.

Δεν ωφελεί κανέναν η αδιαλλαξία. Ούτε η κυβέρνηση πρέπει να μας βάζει το μαχαίρι στον λαιμό με τον όρο «πρώτα η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου και μετά όλα τα υπόλοιπα», ούτε, όμως, και εμείς πρέπει από τώρα να απολέσουμε τον ρόλο μας στις εξελίξεις με την άρνηση της συμμετοχής.

Συστήνω επαναπροσδιορισμό της ατζέντας της συζήτησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ξεκάθαρες προθέσεις και κίνητρα, πριν αποφασίσουμε να φτάσουμε στα άκρα…

Σίμος Ρούσσος (Δήμαρχος Χαλανδρίου)
«Κυριάρχησαν οι διαμάχες και η αυτοπροβολή»

Σίμος Ρούσσος

Σε μια περίοδο που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο οι περικοπές των πόρων της Αυτοδιοίκησης, όσο και η συστηματική θεσμική της απαξίωση, θα περίμενε κάποιος ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ θ’ ανταποκρινόταν στις αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες των αιρετών.

Αντίθετα, για άλλη μια φορά, κυριάρχησαν οι παρωχημένες και ανούσιες παραταξιακές διαμάχες, οι τελετές και οι απονομές, οι χαιρετισμοί ακόμη και ασχέτων προς τον θεσμό και βέβαια, οι συνήθεις τα τελευταία χρόνια πρακτικές αυτοπροβολής των διοικούντων την ΚΕΔΕ.

Χάθηκε έτσι μια ακόμη ευκαιρία συστηματικής συζήτησης και διαμόρφωσης μιας συνεκτικής και ενωτικής πρότασης μεταρρύθμισης της Αυτοδιοίκησης, ικανής να πείσει και να συμβάλλει δημιουργικά στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Μένει ν’ αποδειχθεί στο μέλλον αν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα ικανά να αρθούν στο ύψος των απαιτήσεων των καιρών και ν’ αναλάβουν με υπευθυνότητα το αναγκαίο αυτό καθήκον.

Γιάννης Σταθόπουλος (Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής)
 «Η πλειοδοσία αντι-κυβερνητισμού δεν βοηθά»

Γιάννης Σταθόπουλος

Με σταθερή μας διαχρονική επιλογή να μην είμαστε ούτε φιλοκυβερνητικοί ούτε αντικυβερνητικοί, ισχυριζόμαστε ότι η ΚΕΔΕ στο ετήσιο συνέδριο 2016 στη Θεσσαλονίκη δεν διαμόρφωσε όρους επιτυχημένης διεκδίκησης και διαλόγου.

Έτσι, παρά το ότι συμφωνούμε με πολλά σημεία του κειμένου συμπερασμάτων του συνεδρίου, θεωρούμε ότι η πλειοδοσία αντι-κυβερνητισμού (που υπήρξε από συγκεκριμένες πλευρές) δεν βοηθά.

Εμείς θα έχουμε σταθερή παρουσία στη διεκδίκηση από την κυβέρνηση των κάτωθι:

  1. Να δοθεί στον κρατικό προϋπολογισμό  2017, ποσό ίσο του συνόλου των πόρων του 2016.
  2. Άμεση νομοθέτηση των ευεργετικών για την Αυτοδιοίκηση διατάξεων του νόμου «σκούπα».
  3. Άμεση θεσμοθέτηση της αυτοτελούς υπηρεσίας ελέγχου και ρύθμιση των αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων αυτοδιοικήσεων.
  4. Επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί ο Ν. 4412 στις μελέτες και τα έργα.
  5. Σταδιακή απόδοση οικονομικών πόρων οφειλόμενων στην Αυτοδιοίκηση.
  6. Ολοκλήρωση της απαραίτητης μεταρρύθμισης του κράτους με ορίζοντα τριετίας, σε σύγχρονη προοδευτική κατεύθυνση.
  7. Ολοκλήρωση εντός του 2017 του νομοθετικού πλαισίου αντικατάστασης του «Καλλικράτη» και του νέου κώδικα.
  8. Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των Υπηρεσιών, όπως και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet