Η Κίνα «καταπίνει» εμπορικά την Αφρική
Κόσμος

Η Κίνα «καταπίνει» εμπορικά την Αφρική

O πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεκιάνγκ δήλωσε από την έδρα της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ότι επιθυμεί να διπλασιάσει το ύψος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Κίνα και την Αφρική έως το 2020.

Το Πεκίνο πρόκειται να «αυξήσει έως το 2020 τις εμπορικές συναλλαγές του με την Αφρική στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια και τις άμεσες επενδύσεις στην Αφρική στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο κ. K. Λι.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, «οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Κίνας και της Αφρικής έχουν φθάσει στο επίπεδο – ρεκόρ των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχέδιο διπλασιασμού των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και ΑφρικήςΤο Πεκίνο, το οποίο έχει άμεση ανάγκη πρώτες ύλες – πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μεταλλεύματα, ξυλεία – αποτελεί το βασικό εμπορικό εταίρο της Αφρικής από το 2009 και έναν εκ των κυριότερων επενδυτών στην ήπειρο.

«Ακλόνητη φιλία» ή σχέση «ίσου προς ίσο» με την Αφρική και επενδύσεις: ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέπτυξε αγαπημένα θέματα του Πεκίνου όσον αφορά την αφρικανική ήπειρο. Υποσχέθηκε επίσης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ότι η Κίνα θα «επικεντρωθεί στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο», εισάγοντας καινοτόμα στοιχεία στην κινεζική ρητορική.

Το Πεκίνο «θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αφρικανικών δυνάμεων ικανών να ανταποκριθούν στις έκτακτες κρίσεις» εξήγησε ο ίδιος. Σχέδιο για τη σύσταση της Αφρικανικής Δύναμης σε Εφεδρεία, δύναμης ταχείας αντίδρασης ικανής να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή όπου ξεσπά κρίση στην ήπειρο – κάτι που έχει υποσχεθεί εδώ και χρόνια η Αφρικανική Ένωση – θα καθυστερήσει σημαντικά.

Τι παίζεται στο Σουδάν

Ο κ. Κ. Λι ανακοίνωσε, επίσης χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων γουάν (περίπου 8 εκατομμυρίων δολαρίων, 5,7 εκατ. ευρώ) για τη «στήριξη του Νοτίου Σουδάν», όπου μαίνεται αιματηρή εμφύλια σύρραξη από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2013, και όπου το Πεκίνο έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις. Το Νότιο Σουδάν πωλεί στην Κίνα κυρίως πετρέλαιο.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας δεν διευκρίνισε σε ποιους τομείς θα διανεμηθεί αυτή η βοήθεια, ούτε έκανε κάποιο σχόλιο για τον πόλεμο, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό 1 εκατομμυρίου και πλέον ανθρώπων, αλλά επίσης έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις πετρελαιοπηγές και τη μείωση κατά το ένα τρίτο της παραγωγής αργού στο Νότιο Σουδάν.

Το Πεκίνο, το οποίο – διακηρυκτικά – έχει αναγάγει τη «μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» άλλων κρατών σε ιερή και απαραβίαστη αρχή, είχε αναφέρει στα μέσα Ιανουαρίου 2014 ότι θα συμμετάσχει, μέσω του ειδικού αντιπροσώπου για τις Αφρικανικές Υποθέσεις Ζιονγκ Τζιανχουά, στις προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ των αντιπάλων πλευρών στο Νότιο Σουδάν, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές Ιανουαρίου στην Αντίς Αμπέμπα, υπό την αιγίδα της διακυβερνητικής αρχής για την Ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική (Igad).

«Πρόκειται για μια πρόκληση για την Κίνα. Είναι κάτι καινούργιο για εμάς, ο πρόεδρός μας έχει αποφασίσει να κάνουμε περισσότερα για τα ζητήματα της ειρήνης και της ασφάλειας σε αυτήν την ήπειρο, πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Κίνας», δήλωσε πρόσφατα στην κινεζική τηλεόραση ο κ. Τζ. Ζιονγκ.

Η Κίνα είναι ο πλέον σημαντικός αγοραστής αργού πετρελαίου και ένας εκ των σημαντικότερων επενδυτών στον πετρελαϊκό τομέα του Νότιου Σουδάν, χώρα η οποία κληρονόμησε με την ανεξαρτησία της, τον Ιούλιο του 2011, το 75% των αποθεμάτων του αργού πετρελαίου του Σουδάν πριν τη διαίρεσή του.

Εκβιομηχάνιση της Αφρικής

Ο κ. Κ. Λι διαβεβαίωσε επίσης την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 ότι η χώρα του θα αναλάβει «έναν ενεργό ρόλο στην βιομηχανοποίηση της Αφρικής», κυρίως μέσω της χρηματοδότησης των υποδομών.

Ο κ. Ντ. Χαϊλεμαριάμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σταθερή αύξηση των απευθείας επενδύσεων της Κίνας στην Αφρική, ειδικά για την «ισχυρή άνοδο των κινεζικών επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος μπορεί να μεταμορφώσει την Αφρική σε ένα νέο βιομηχανικό κέντρο».

Η Κίνα κατηγορείται από τους επικριτές της ότι «λεηλατεί» την Αφρική, όπως οι αποικιακές δυνάμεις. Κατηγορείται επίσης για αδράνεια απέναντι στο λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου και κεράτων ρινόκερων που προέρχονται από την Αφρική, καθώς η χώρα της Ασίας αποτελεί το βασικό του προϊόντος, το οποίο συλλέγεται με τη μέθοδο του λαθραίου κυνηγιού.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet