Διοίκηση Πατούλη: Σε σταθερή τροχιά οικονομικής εξυγίανσης ο Δήμος
Πολιτική

Διοίκηση Πατούλη: Σε σταθερή τροχιά οικονομικής εξυγίανσης ο Δήμος

Σε «σταθερή τροχιά οικονομικής εξυγίανσης» βρίσκεται ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως τονίζει η διοίκηση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, απαντώντας σε ανακοίνωση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, περί κακοδιαχείρισης των οικονομικών του Δήμου (Ενότητα: Η κακοδιαχείριση της διοίκησης έχει υποθηκεύσει το μέλλον της πόλης).

Αφού, απαριθμεί το έργο της, τόσο αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου, όσο και με τα έργα που έχουν γίνει στο Μαρούσι, στο «στόχαστρο» της διοίκησης μπαίνει τόσο ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης, όσο και η κυβέρνηση για την ελλιπή χρηματοδότηση δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Μαθήματα Οικονομικών από τους οπαδούς της “σχολής Βαρουφάκη” δεν δεχόμαστε», τονίζει χαρακτηριστικά προς τον κ. Λ. Μαγιάκη η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση – απάντηση:

Με αφορμή το περιεχόμενο μιας ακόμη άστοχης και ανακριβούς ανακοίνωσης που εξέδωσε η παράταξη του κ. Μαγιάκη, σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω.

Πρώτον, είναι ψέμα ότι η οικονομική διαχείριση της διοίκησης Πατούλη υποθήκευσε το μέλλον του Δήμου.

Η αλήθεια είναι ότι:

  1. Η διοίκηση Πατούλη παρέλαβε το 2007 έναν Δήμο με χρέη που ξεπερνούσαν τα 350.000.000 ευρώ.
  2. Το διάστημα που μεσολάβησε από το 2007 μέχρι σήμερα καταφέραμε να αποπληρώσουμε οφειλές προς τρίτους που ξεπερνούν τα 100.000.000. Σήμερα ο πίνακας οφειλών του Δήμου προς προμηθευτές και τρίτους είναι σχεδόν μηδενικός και σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο μας υπερκαλύπτουν τις υποχρεώσεις μας. Ένας Δήμος υποθηκευμένος σύμφωνα με τον κ. Μαγιάκη, δεν έχει ταμειακό πλεόνασμα.
  3. Η διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που κατά το παρελθόν πέτυχε να αναδιαπραγματευθεί δάνεια που είχαν συναφθεί με διάφορες τράπεζες (όπως π.χ. η Bear Stearns) και να κουρέψει τόκους που ξεπερνούσαν τα 5.000.000 ευρώ.
  4. Η διοίκηση Πατούλη πέτυχε να ψηφισθούν νόμοι το 2015 που μας επέτρεψαν να διαγράψουμε πρόστιμα και προσαυξήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία (Οργανισμός Εργασίας), το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 50.000.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα επιβάρυναν τις μελλοντικές γενιές, όμως η δική μας διαπραγμάτευση απάλλαξε την πόλη και τους πολίτες από το βάρος αυτό. Για ποιο υποθηκευμένο μέλλον μιλά λοιπόν ο κ. Μαγιάκης;
  5. Η διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής και λειτουργικής εξυγίανσης του Δήμου, μειώνοντας τον αριθμό των Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων και εξορθολογίζοντας τις δαπάνες και το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, χωρίς καμία «έκπτωση» στην ποιότητα των υπηρεσιών. 
  6. Η διοίκηση Πατούλη πέτυχε ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση να ψηφισθεί ο νόμος 4445/2016 που έχει ευεργετικές διατάξεις για δεκάδες Δήμους με δανειακές συμβάσεις. Οι διατάξεις αυτές αφορούν τη δυνατότητα των Δήμων να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους με χαμηλότερο επιτόκιο και με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Αυτή είναι η στρατηγική διαχείρισης του χρέους που επέλεξε η διοίκηση Πατούλη. Επαναδιαπραγμάτευση με μείωση επιτοκίου και αύξηση του χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής. Είναι η ίδια στρατηγική που έχει επιλέξει και η σημερινή, φιλική προς τον κ. Μαγιάκη κυβέρνηση, για τη διαχείριση του χρέους της χώρας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να το έχει πετύχει. Αυτή η στρατηγική υποθηκεύει το μέλλον της πόλης ή διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου μας προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας;
  7. Η διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που κλήθηκε να λειτουργήσει τον Δήμο σε μια περίοδο που η χώρα γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Σε μια περίοδο που η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους μειώθηκε κατά 60%, αλλά παρόλα αυτά, όχι μόνον δεν καταργήσαμε καμία δημοτική υπηρεσία, αλλά αντίθετα δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό δίκτυο κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που μας είχαν ανάγκη. Ξέρει πολλούς χρεοκοπημένους Δήμους ο κ. Μαγιάκης, με το δικό μας δίκτυο κοινωνικών δομών;

Δεύτερον, λέει ψέματα ο κ. Μαγιάκης όταν κατηγορεί τη διοίκηση Πατούλη για τον τρόπο που χρηματοδοτεί τα έργα της πόλης, αλλά και για τη χρησιμότητα των έργων αυτών.

Η αλήθεια είναι ότι:

  1. Η διοίκηση Πατούλη στα 10 χρόνια της θητείας της έχει εκτελέσει έργα στην πόλη που ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 120.000.000 ευρώ.
  2. Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων αυτών έχει εκτελεστεί χωρίς να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ οι πολίτες του Αμαρουσίου. Τα έργα αυτά, που αποτελούν προίκα για την πόλη, υποθηκεύουν το μέλλον;
  3. Ποια έργα χαρακτηρίζει «έργα βιτρίνας» ο κ. Μαγιάκης; Τις δύο πεζογέφυρες; Τους πέντε νέους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς; Την ανάπλαση του Κέντρου; Το κλειστό Γυμναστήριο της Κοκκινιάς; Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε διάφορες γειτονιές; Τις νέες σχολικές αίθουσες; Ας μας πει επιτέλους.

Τρίτον, λέει ψέματα ο κ. Μαγιάκης όταν κατηγορεί τη διοίκηση Πατούλη για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα των ανταποδοτικών τελών.

Η αλήθεια είναι ότι:

  1. H διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που μείωσε πάνω από 30% τα ανταποδοτικά τέλη τα τελευταία χρόνια.
  2. Είναι η διοίκηση που πρώτη από όλες σε όλη την Ελλάδα, εφάρμοσε κοινωνικά κριτήρια στην πληρωμή των ανταποδοτικών τελών, απαλλάσσοντας από την καταβολή ή μειώνοντάς τα κατά 50% για μια σειρά από κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, νέοι επαγγελματίες, κ.λπ.).
  3. Τα χρήματα των δημοτών μας πιάνουν τόπο και χάρη σε αυτά, σε λίγες ημέρες θα παραλάβει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας σύγχρονο εξοπλισμό (νέα απορριμματοφόρα, οχήματα διαφόρων τύπων, σάρωθρα, κ.λπ.), προκειμένου να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η καθαριότητα του προαστίου μας.

Τέλος, θα θέλαμε να συστήσουμε στον κ. Μαγιάκη αντί να «περιοδεύει» με τα στελέχη του συνδυασμού του από υπουργείο σε υπουργείο και να ζητά από τον κ. Σταθάκη να γκρεμίσει το Mall, να επισκεφθεί τον κ. Τσακαλώτο και να του ζητήσει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους. Γιατί το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που έδωσε, μέσα από τον προϋπολογισμό που ψήφισε, τα λιγότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ στους Δήμους τα τελευταία χρόνια.

Ας αφήσει λοιπόν τα ψέματα και τους λαϊκισμούς ο κ. Μαγιάκης κι ας μην ανησυχεί για το μέλλον της πόλης και του Δήμου. Ο Δήμος Αμαρουσίου σήμερα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά οικονομικής εξυγίανσης. Μαθήματα Οικονομικών από τους οπαδούς της «σχολής Βαρουφάκη» δεν δεχόμαστε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet