Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Νο 32730 – Η Οδύσσεια ενός ομήρου»
Κοινωνία

Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Νο 32730 – Η Οδύσσεια ενός ομήρου»

Σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Χαλέμου που έχει τον τίτλο «Το Νο 32730 – Η Οδύσσεια ενός ομήρου» και ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Δήμου Νέας Ιωνίας για την επέτειο του Μπλόκου Καλογρέζας.

Το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Ν. Ιωνίας παρακολούθησε μια εκδήλωση την οποία ο εκλεκτός προσκεκλημένος Μανώλης Γλέζος τη χαρακτήρισε «μυσταγωγία».

Αρκετά μάτια βούρκωσαν την ώρα που στην οθόνη προβάλλονταν βίντεο από τους τόπους μαρτυρίου των Ελλήνων ομήρων του Μπλόκου της Καλογρέζας στη Γερμανία ή τη στιγμή που διάβαζε αποσπάσματα από το βιβλίο η ηθοποιός Κατερίνα Βακαλοπούλου.

Το βιβλίο «Νο 32730 – Η Οδύσσεια ενός ομήρου» βασίζεται στη μαρτυρία του Σπύρου Πασάλογλου, ενός από τους τρεις μόνο ομήρους του Μπλόκου που κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στις 288 σελίδες του βιβλίου, που εικονογραφείται με 94 φωτογραφίες, ζωντανεύουν οι δραματικές ώρες των ομήρων στο Χαϊδάρι, το ταξίδι με τρένο προς τη Γερμανία, οι εφιαλτικές στιγμές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα καταναγκαστικά έργα, η πορεία θανάτου μετά την εκκένωση του στρατοπέδου, το τραγικό φινάλε τη μέρα της Απελευθέρωσης.

Κάθε ένας από τους τρεις εισηγητές έδωσε το δικό του στίγμα μιλώντας για το βιβλίο.

Η ιστορικός, Τασούλα Βερβενιώτη, αναφέρθηκε στη βαρβαρότητα του  Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη μετάλλαξη των σύγχρονων πολέμων και τη σημασία της μαρτυρίας στη διατήρηση της μνήμης.

Ο αρχιτέκτων και εικαστικός, Νίκος Γαζέπης, ο οποίος φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου, έκανε λόγο για «μια εξαιρετική δουλειά συλλογής στοιχείων και περισυλλογής γύρω από αυτά».

Ο τέως σχολικός σύμβουλος και συγγραφέας, Αρχάγγελος Γαβριήλ, χαρακτήρισε το βιβλίο «νεοελληνική εποποιία που ταυτόχρονα διαθέτει κατά τρόπο εμφανή πολλά στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας».

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ανέβηκε στο βήμα ο Μανώλης Γλέζος και διάβασε το ποίημα «Θέλω, επιτέλους, να…» που έχει αφιερώσει στον εκτελεσμένο αδελφό του, Νίκο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet