Οι έφηβοι ασθενούν από κατάθλιψη
Κοινωνία

Οι έφηβοι ασθενούν από κατάθλιψη

Η κατάθλιψη αποτελεί τη συχνότερη αιτία ασθένειας και ανικανότητας στους εφήβους παγκοσμίως και η αυτοκτονία την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται σε έκθεση του ΠΟΥ, η οποία συγκέντρωσε δημοσιευμένα στοιχεία, σε συνδυασμό με μαρτυρίες εφήβων από 10 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αξιολογήσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Οι μισοί από τους εφήβους που εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα μέχρι τα 14 χρόνια τους, με την έγκαιρη φροντίδα αυτών των εφήβων να είναι ικανή να αποτρέψει μελλοντικούς θανάτους.

Η έκθεση εξέτασε και τις «αντιδράσεις» των εφήβων σε άλλα ζητήματα, πέραν της κατάθλιψης, όπως είναι ο καπνός, το αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες, ο ιός του AIDS, οι τραυματισμοί, η ψυχική υγεία, η διατροφή, η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και η βία.

Μετά την κατάθλιψη, η δεύτερη συχνότερη αιτία ασθένειας ή ανικανότητας ήταν οι τραυματισμοί σε τροχαία με τα αγόρια να έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από αυτό σε σχέση με τα κορίτσια. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσβαση σε αξιόπιστα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς, βελτιώνοντας τους κανονισμούς ασφαλείας των δρόμων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια έφηβοι πέθαναν το 2012, σύμφωνα με την έκθεση, με συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τους τραυματισμούς σε τροχαία, τον HIV και το AIDS, και την αυτοκτονία. Ο HIV ήταν η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου των εφήβων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος εκτιμά ότι τα ποσοστά των θανάτων εφήβων από αυτή την αιτία αυξάνονται κυρίως στην Αφρική, σε μία περίοδο πάντως κατά την οποία οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώνονται σε όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Αναφορικά με τα κορίτσια εφήβους, η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την αυτοκτονία είναι οι επιπλοκές στον τοκετό, παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτό το μέτωπο.

Άλλες μολυσματικές νόσοι παραμένουν σημαντικές αιτίες θανάτου, παρά τις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί, όπως η μείωση κατά 90% του ποσοστού των θανάτων και της ανικανότητας από ιλαρά στην Αφρική κατά την τελευταία δεκαετία χάρις στον εμβολιασμό των παιδιών. Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η αντιμετώπιση κοινών μολυσματικών νόσων οι οποίες πλήττουν τα παιδιά, όπως η διάρροια και οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, που καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τέταρτη αντίστοιχα συχνότερη αιτία θανάτου εφήβων από 10 έως 14 ετών. Σε συνδυασμό με την μηνιγγίτιδα, αυτές οι παθήσεις αντιστοιχούν στο 18% όλων των θανάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ποσοστό που σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά από το 2000.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet