Νέες επώδυνες αλλαγές σε εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών από το 2018
Οικονομία-Αγορά

Νέες επώδυνες αλλαγές σε εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών από το 2018

Αύξηση εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους έρχεται από το 2018, έτος κατά το οποίο θα αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, όπως προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών και επιβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Real FM. Ωστόσο για το 2018, είπε η υπουργός, θα εφαρμοστεί έκπτωση 15%, ώστε οι εισφορές να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.

Όπως είπε η υπουργός, ερωτηθείσα για την επί τα χείρω αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, «για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όποια παραμετρική αλλαγή γίνει, θα αφορά το 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται η συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού, με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα».

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί θα αφαιρούνται από το εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι νέοι φόροι και οι νέες εισφορές η κα Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι αλλαγές δεν θα επιφέρουν επιπλέον φόρους και εισφορές: «Οποιαδήποτε παραμετρική αλλαγή, αυτή ακόμα δεν έχει καθοριστεί πλήρως, το 2018, θα συνοδευτεί με την αντίστοιχη έκπτωση 15% η οποία θα διατηρήσει τις εισφορές στα ίδια επίπεδα».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, σύμφωνα με το euro2day, αυτές από το 2018 θα υπολογίζονται έτσι, ώστε η ποσοστιαία εισφορά (π.χ. 27% για κύρια ασφάλιση και υγεία) να επιβάλλεται στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν όμως αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ δηλαδή, εντός του 2017 υλοποιείται ο «νόμος Κατρούγκαλου» και οι εισφορές υπολογίζονται για όλους, ως ποσοστό επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του προηγούμενου έτους, ήτοι έσοδα μείον δαπάνες και εισφορές, ένα χρόνο μετά, το 2018, θα υπάρξει και νέα αλλαγή, ώστε η ποσοστιαία εισφορά (π.χ. 27% για κύρια ασφάλιση και υγεία) να επιβάλλεται στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Τις ανατροπές στις εισφορές καθώς και το μεταβατικό στάδιο, προσθέτει το euro2day, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κυρία Αχτσιόγλου αναφερόμενη στις περικοκές συντάξεων τόνισε ότι «το 2019 τα 2/3 των συντάξεων δεν θα έχουν καμία αναπροσαρμογή, καμία παρέμβαση και για τις υπόλοιπες προσπαθήσαμε να υπάρχει ένα όριο στις προσαρμογές. Το ανώτατο όριο είναι το 18%».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε: «Όταν παραλάβαμε οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν περίπου 160.000, σήμερα οι ληξιπρόθεσμες είναι κάτω από 90.000. Με τον νέο νόμο είναι αρκετά πιο εύκολος και αυτοματοποιημένος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οπότε ο στόχος μας για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους νομίζω ότι είναι εφικτός. Επίσης, είχαμε περίπου 60.000 εφάπαξ παγωμένα από το 2013 μέχρι τον Μάιο του 2016. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30.000 εφάπαξ και πάλι έχουμε τον στόχο για πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος του έτους».

Αισιόδοξη για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού

Για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σημείωσε: «Το ασφαλιστικό σύστημα, με βάση τα δεδομένα που έχουμε και τα έσοδα που σημειώνει ο ΕΦΚΑ, το πρώτο τρίμηνο έχουμε ένα πραγματικό πλεόνασμα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι χρηματοροές στο πλαίσιο των εισφορών είναι κανονικές και μάλιστα πηγαίνουν καλύτερα τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη με βάση τις προβολές που έχουμε μέχρι το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί καμία άλλη παρέμβαση. Αισιοδοξώ ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα λειτουργήσει κανονικά και δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα για περαιτέρω μειώσεις».

«Παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με λεηλατημένα αποθεματικά, πλήρως ανορθολογικό, ένα σύστημα που είχε κάνει την εισφοροδιαφυγή συστατικό κομμάτι -την ήξερε, τη μέτραγε και την άφηνε εκεί που ήταν- και ταυτόχρονα παραλάβαμε μια αγορά εργασίας πλήρως απορρυθμισμένη, με την ανεργία στο 27%», επισήμανε η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας:

«Βλέπουμε ενιαία την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα. Δουλεύουμε σε ένα συνολικό σχέδιο με στόχους: την ανάσχεση της ανεργίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Μεικτά κλιμάκια διενεργούν ελέγχους αυτό το διάστημα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, κάτι που θα φέρει και πόρους στο ασφαλιστικό σύστημα».

Το ΔΝΤ στα εργασιακά υπέστη ήττα

Η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ υπέστη μια ήττα, την οποία ομολογεί και το ίδιο. «Δηλαδή ομολογεί ότι δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει θεσμοθέτηση της ανταπεργίας. Επίσης, αρνούνταν στην αρχή να κάνει συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αρνούνταν να είναι στην ατζέντα το ζήτημα αυτό. Και καταλήξαμε στο να μπορούμε να νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Σεπτέμβριο του 2018».

Όπως εξήγησε η υπουργός, «θα νομοθετήσουμε σήμερα ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα επανισχύσουν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων (η ευνοϊκότερη ρύθμιση και η επεκτασιμότητα των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας). Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί ξανά η δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικούν και να υπογράφουν συμβάσεις με υψηλότερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας».

Θετική η ήττα της ακροδεξιάς στην Γαλλία

«Το θετικό μήνυμα των γαλλικών εκλογών είναι αναμφισβήτητα η ήττα της ακροδεξιάς» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο Real fm 97,8.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «το γεγονός ότι το κόμμα της ακροδεξιάς κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο φανερώνει με τον πιο καθαρό τρόπο το υπαρξιακό πρόβλημα της Ευρώπης. Είναι μια Ευρώπη που έχει βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα και ασκεί μια πολιτική που συρρικνώνει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και αυτό απογοητεύει τους πολίτες και τους λαούς της. Χρειάζεται μια ουσιαστική στροφή στην πολιτική της Ευρώπης, αν θέλουμε να παραμείνει ζωντανή. Μια Ευρώπη που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών της. Μία περισσότερο κοινωνική Ευρώπη».

Για τη νίκη Μακρόν σημείωσε ότι «έχει ειδική σημασία και για τη χώρα μας, διότι με βάση τα λεγόμενά του αναμένεται να είναι αρωγός στη μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για τη ρύθμιση του κρίσιμου ζητήματος του ελληνικού χρέους, που είναι και το κομβικό ζήτημα που θα σημάνει την έξοδό μας από τα προγράμματα επιτροπείας».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet