Παρουσίαση της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Βριλησσίων
Κοινωνία

Παρουσίαση της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Βριλησσίων

Την εφαρμοζόμενη πολιτική του Δήμου Βριλησσίων σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αλέξης Μαυραγάνης, στην ημερίδα κοινής διοργάνωσης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, της Ένωσης Εισαγγελέων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/5 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα – Χαράσσουμε και απαιτούμε εθνική πολιτική και σχεδιασμό για τα Ζώα».

Ο αντιδήμαρχος Βριλησσίων στην εισήγησή του, με τίτλο «Αντιμετώπιση επιθετικών ζώων και η συμβιωτική με τους δημότες πολιτική του Δήμου Βριλησσίων», τόνισε ότι ο Δήμος Βριλησσίων είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που, σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο «ΣΟΣ Αδέσποτα Βριλησσίων», αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. «Τα ζώα δικαιούνται την φροντίδα μας και εμείς ανταποκρινόμαστε στο δικαίωμά τους αυτό»σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης.

Σε άλλη σημεία της παρέμβασής του ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής το φθινόπωρο του 2014 το ποσό που διαθέτει ο Δήμος Βριλησσίων για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων και στειρώσεις γατιών στα Βριλήσσια:

  • Το 2014 στειρώσεις γατιών 0
  • Το 2015 στειρώσεις γατιών 24
  • Το 2016 στειρώσεις γατιών 60
  • Το 2017 οι στειρώσεις γατιών προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις 100

Οι στειρώσεις γατιών γίνονται αποκλειστικά σε αδέσποτες γάτες εντός των ορίων του Δήμου Βριλησσίων.

Επίσης, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Βριλησσίων πήρε επιχορήγηση για το 2016 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφικών για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του, γεγονός που συνεπάγεται ότι το πρόγραμμά του είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο και ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες και υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ν. 4039/2012 και τις τροποποιήσεις του από τον Ν.4235/2014.

Επιπρόσθετα, από το 2015 τηρούνται στην Υπηρεσία του Δήμου φάκελοι, καρτέλες και βιβλιάρια υγείας για κάθε αδέσποτο σκύλο, κτηνιατρικές πράξεις και βιβλίο εισερχόμενων – εξερχομένων ζώων) και όλα τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του Βορείου Τομέα Αθηνών.

Σκοπός του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου είναι αφ’ ενός η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλους τους αδέσποτους σκύλους του Δήμου (όπως χειρουργικές επεμβάσεις, εξετάσεις, εμβολιασμούς, αντιπαρασιτώσεις κ.ά.) κι αφ’ ετάρου η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους.

«Τα αδέσποτα ζώα δικαιούνται την φροντίδα μας και εμείς ανταποκρινόμαστε στο δικαίωμά τους αυτό. H σύννομη και αποτελεσματική διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες» κατέληξε στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet