Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο
Πολιτική

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο

Με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές. Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί όλων των άρθρων, έπειτα από σχετικό αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το εξής:

  • Επί της αρχής: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 1-14: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 15-35: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 36-45: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 46-55: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρο 56: «Ναι» ψήφισαν 152 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» 1. Παρών δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου για τις διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κα Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του.
  • Άρθρα 57-61: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρο 62: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 63-69: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 70 – 71: «Ναι» ψήφισαν 280 βουλευτές, «όχι» 1 βουλευτές, «παρών» ουδείς. Τα άρθρα που αφορούν αντιστοίχως τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.
  • Άρθρο 72: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 73 – 82: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 83-84: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 85-95: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρο 96: «Ναι» ψήφισαν 155 βουλευτές, «όχι» 126 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 97-103: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 104-117: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς
  • Άρθρα 118 – 163: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Ταυτόχρονα διεξήχθη η ψηφοφορία επί της τροπολογίας της Ν.Δ. για την απόδοση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία. «Ναι» ψήφισαν 172 βουλευτές, «όχι» 108 βουλευτές, «παρών» ουδείς. Έγινε επομένως δεκτή.

Αίτημα για ονομαστικές ψηφοφορίες κατέθεσαν και οι βουλευτές της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ. Η Ν.Δ. επί της αρχής και των άρθρων 1, 2, 10, 15 και 163. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το αίτημα της οποίας υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καράς, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1, 15, 17, 20, 57, 58, 69, και 80.

Η Χρυσή Αυγή, που είχε αποκλειστεί από τη συζήτηση, μετά τις αθλιότητες της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή, γνωστοποίησε με επιστολή των 17 μελών της Κ.Ο. της, ότι δεν θα παρουσιαστεί για να ψηφίσει και ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο.

Νωρίτερα, τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, ενώ δέχτηκε σφοδρή κριτική ότι υπουργοί και βουλευτές στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια εστιάζουν στα αντίμετρα, προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα.

Στα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της συνεδρίασης και η κίνηση μελών της νεολαίας της Λαϊκής Ενότητας να ρίξουν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ανακοινώσεις της ΛΑΕ κατά του 4ου μνημονίου. Οι τρεις νέοι οδηγήθηκαν από τη φρουρά της Βουλής εκτός των θεωρείων.

Έξω από τη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο ενάντια στα νέα μέτρα, υπήρξαν επεισόδια όταν μικρή ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων από τους άνδρες των ΜΑΤ. Δύο άτομα προσήχθησαν και άλλο ένα συνελήφθη.

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ., καθώς η αξιολόγηση κλείνει και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια σε συνολική συμφωνία και για το χρέος και για το δημοσιονομικό μονοπάτι την επόμενη δεκαετία. «Περνάμε πλέον σε θετική ατζέντα και χάνετε τους βασικούς συμμάχους σας που είναι η καλλιέργεια φόβου και η καταστροφολογία», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα, είπε ότι εξασφαλίζεται η επόμενη δόση του δανείου, η εφαρμογή των αντιμέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ «που θα κατευθυνθούν κυρίως στη στήριξη των ασθενέστερων και όχι για εξυπηρετήσεις ημετέρων», αλλά κυρίως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ, ανάβοντας το πράσινο φως για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπατήσει την κοινωνία υποσχόμενος τέλος της λιτότητας, ενώ τώρα υπογράφει δυο-δυο τα μνημόνια και με τα δύο χέρια.

«Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν. Αντί για αυτό κάνατε την αποτυχία σας νέο μνημόνιο, ψέματα και διχόνοια» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές της δεν θα ψηφίσουν ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου» και για «εκχώρηση της διαχείρισης των οικονομικών του κράτους που είναι η σοβαρότερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στη σύγχρονη ιστορία μας».

«Είναι μια συμφωνία ντροπής. Είναι πρόκληση να μας ζητούν να ψηφίσουμε τα δήθεν αντίμετρα. Όχι σε όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα που φέρνετε σήμερα. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης δεν ήταν τυχαία. Έδωσε τη δυνατότητα να μπουν μέτρα που δεν ήταν στη συζήτηση το φθινόπωρο. “Τα έδωσε όλα” συνειδητά στους δανειστές. Από το “go back κυρία Μέρκελ” στο “welcome home κυρία Μέρκελ”. Σε λίγο θα τους δώσετε και τα κλειδιά»,ανέφερε η κα Φώφη Γεννηματά.

Για «μνημόνιο στην τετάρτη» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, «που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης- τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία, διότι δείχνει την αποτυχία επτά ετών άκαρπης λιτότητας.

Οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται, όταν ζητούν μέτρα προκαταβολικά, συμπλήρωσε και είπε ότι όταν από μία χώρα ζητούνται προκαταβολικά μέτρα, σημαίνει ότι έχει χάσει την αξιοπιστία της.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ανέφερε για το πολυνομοσχέδιο ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα, έπειτα από τρία μνημόνια, παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βγήκαν από τα μνημόνια.

Σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν θα μειωθούν οι αποδοχές, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το αποτέλεσμα που επετεύχθη παρά την τεράστια πίεση, όπως είπε.

Πηγή: in.gr/Νένα Σώκου, Αργυρώ Τσατσούλη, Βαγγέλης Πρατικάκης, Χρήστος Κοσβανής

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet