13ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ
Αυτοδιοίκηση

13ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά ξεκίνησε τις εργασίες του το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουλίου, στην Καλλιθέα.

Το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καλλιθέας και το ΕΔΔΥΠΠΥ, με την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο φιλοξενών δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, αντιπρόεδρος Α΄ Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συνέδρους και αναφέρθηκε στο Δίκτυο ως θεσμό που ήδη έχει προσφέρει πολλά στην πρόληψη και αγωγή της υγείας με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων ο κ. Κάρναβος τόνισε: «Θα εξεταστούν θέματα όπως οι προβλέψεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και Υγεία, τις Δημοτικές Δομές Υγείας και Κοινοτικής Στήριξης».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Καλλιθέας για τη φιλοξενία, καθώς και όλους τους συνέδρους για την ανταπόκριση και την παρουσία τους. Δήλωσε δε, ότι «σε αυτή την τόσο κρίσιμη οικονομική περίοδο και μακρά σε διάρκεια, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να ενώνουν τις επιστημονικές τους γνώσεις, να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους και να οραματίζονται διεξόδους για το μέλλον για το καλό της ευρύτερης κοινωνίας». Μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι «η ανάπτυξη και ο έλεγχος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ανατεθεί σε τοπικό επίπεδο και μαζί με αυτό έχουν μεταβιβασθεί και οι απαραίτητοι πόροι, ανθρώπινοι, υλικοί και οικονομικοί. Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου αυτού πράγματι θα είναι πολύ χρήσιμα για την επόμενη ημέρα και θα αποτελούν οδηγό για πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όπως είναι η Υγεία μας, το Περιβάλλον που ζούμε και η Ασφάλεια στην εργασία μας».

Το συνέδριο τίμησαν παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και η υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού ΕΔΔΥΠΠΥ, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης και επικεφαλής της UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας – Δημοτικά Ιατρεία – ΚΕΠ Υγείας. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Με τίτλο «Αρμοδιότητες των Δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην Εκπαίδευση» μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, και ακολούθησε ο πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Ι. Τούντας, με ομιλία για τον ρόλο των δημοτικών ιατρείων στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στη συνέχεια με ομιλίες τοποθετήθηκαν και ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης Παν/μίου Πελοποννήσου, Κ. Σουλιώτης, με θέμα «Αναζητώντας τον ρεαλισμό στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στην Ελλάδα» και τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ. ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής Χειρουργικής Παν/μίου Αθηνών, Θ. Ρόζενμπεργκ, ο οποίος μίλησε για τη «Δημόσια Υγεία & Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους Προσφυγικούς Πληθυσμούς». Τη συζήτηση συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής ΕΣΔΥ, Ι. Κυριόπουλος.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και η τακτική τριμηνιαία συνάντηση των Υγιών Πόλεων του Δικτύου κατά τη διάρκεια της οποίας οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, καθώς και για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του Προγράμματος στους Δήμους – μέλη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές των Δήμων – μελών του Δικτύου, βασισμένες στις πολιτικές  που ήδη έχουν εκδοθεί όπως η Πολιτική για την Υγιή και Ενεργό Γήρανση, η Φυσική Άσκηση, η Ψυχική Υγεία και η Διατροφή. Μια ακόμη σημαντική ενότητα αφορούσε στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και η μελέτη αποτύπωσης της Προαγωγής Υγείας των εργαζόμενων στους Δήμους – μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ. Κατά την τελευταία ενότητα συζητήθηκαν οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Υγείας και τη βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Το Συνέδριο αναμένεται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί αύριο, Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, με αρκετές στρογγυλές τράπεζες ευρείας θεματολογίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet