Β. Αρσένη-Λάμπρου: Στόχος η συγκέντρωση περισσότερου αίματος, κι όχι από ποιον
Κοινωνία

Β. Αρσένη-Λάμπρου: Στόχος η συγκέντρωση περισσότερου αίματος, κι όχι από ποιον

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Βριλησσίων «Η Αλληλεγγύη» με αφορμή την προσπάθεια του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου για τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος αντικρούει η πρόεδρος του Οργανισμού, Βούλα Αρσένη-Λάμπρου.

Σε ενημερωτική – απαντητική επιστολή σχετικά με τη διαμαρτυρία του Συλλόγου η πρόεδρος του ΟΚΠΑ Δήμου Βριλησσίων, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ο Οργανισμός απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πολίτες, ώστε «όλοι μαζί ενωμένοι να σώσουμε περισσότερες ζωές και να συμβάλλουμε στη συγκέντρωση περισσότερου αίματος στη χώρα μας», διότι, όπως τονίζει, «αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και όχι το ποιος θα το κάνει ή το ποιος το έχει ήδη κάνει».

Ακολουθεί η επιστολή της κας Β. Αρσένη-Λάμπρου:

Κατάπληξη προξενεί το γεγονός πως άνθρωποι που διαχειρίζονται κοινωνικούς φορείς αλληλεγγύης και εθελοντισμού υψηλών μάλιστα απαιτήσεων, προδιαγραφών και ευαισθησίας, όπως μία τράπεζα αίματος, εκφράζουν τέτοιες αντιλήψεις.

Από αυτά που αναφέρονται τόσο στο άρθρο που διακινήθηκε διαδικτυακά πριν μία εβδομάδα από πολιτική παράταξη και κοινοποίησή του από τον εν λόγω σύλλογο, όσο και στη σημερινή επιστολή που η πρόεδρος του συλλόγου απευθύνει δημοσίως σε τοπικά σάιτ, καθώς και στα μέλη του Συλλόγου και την απευθύνει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκύπτει ότι:

Προβάλλεται η έννοια του ανταγωνιστικού παράγοντα για ένα υπό ίδρυση ταυτόσημο ή ομοειδή φορέα αλληλεγγύης και εθελοντισμού ως επιχείρημα για τη διατήρηση ενός μονοπωλιακού καθεστώτος όταν γνωρίζουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτόν τον όρο:

  • Παντελής απουσία άμιλλας και εφησυχασμός σε βασικές παροχές.
  • Έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, αδυναμία ή και άρνηση εντατικοποίησης δραστηριοτήτων προς ανταπόκριση των αυξημένων αναγκών.
  • Δημιουργία-διατήρηση κλειστού κυκλώματος διαδικασιών.
  • Διαμόρφωση συντήρηση κατεστημένων καταστάσεων, παραγοντισμού.

Μήπως θα έπρεπε να φαντασθούμε όλους όσοι συνηγορούν σε αυτά, στη θέση ενός Δημοτικού φορέα, πολιτισμού ή αλληλεγγύης και εθελοντισμού, μίας τράπεζας αίματος του Δήμου;

Δεν γνωρίζω τότε αν θα τολμούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια επιχειρήματα για να αποτρέψουν άλλους συλλογικούς φορείς να δημιουργήσουν δράσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης, παρόμοιες ή ταυτόσημες με αυτές του δημοτικού φορέα που θα διοικούσαν.

Ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε την κριτική τους, όταν γνωρίζουμε ότι στους περισσότερους δήμους ανά την επικράτεια, εθνικοτοπικοί σύλλογοι έχουν δημιουργήσει και δύο και τρεις τράπεζες αίματος στον ίδιο Δήμο.

Όμως, δυστυχώς για κάποιους ακόμα χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να καταλάβουν ότι η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός δεν είναι για το φαίνεσθαι, δεν έχει σχέση με ανταγωνισμούς ή χρώματα, δεν έχει σύνορα, αλλά είναι πράξη ψυχής που απαιτεί μόνο γενναιοδωρία θέληση και ηθικό ανάστημα.

Ενημερωτικά να θυμίσω σε όλους όσοι επιλεκτικά έχουν κοντή μνήμη, ότι ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου και της αντιδημαρχίας Παιδείας έχουν συνεργαστεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε δυόμιση έτη για την πραγματοποίηση αιμοδοσίας του συλλόγου αυτού, όπως και συνεργασία υπήρξε και με τον σύλλογο αιμοδοτών «Η Ελπίδα».

Επίσης, ο Δήμος μας μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού και του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού, συμμετέχοντας στη 13η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, υποδέχτηκε τη «Φλόγα της Αγάπης», με τη συνεργασία και συμμετοχή δεκάδων πολιτών, φορέων, συλλόγων, πρωταθλητών και αθλητικών σωματείων των Βριλησσίων, και τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης με κύρια Λαμπαδηδρόμο την Ολυμπιονίκη μας Νίκη Μπακογιάννη.

Σκοπός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στην Εθελοντική Αιμοδοσία, ώστε η χώρα μας να καταστεί αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Σε αυτή την τόσο σημαντική δράση όταν καλέσαμε και τον σύλλογο «Αλληλεγγύη» να το συνδιοργανώσουμε δεν θέλησε να συμμετάσχει για δικούς του λόγους.

Εμείς, λοιπόν πιστεύουμε ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια στην προσέλκυση περισσοτέρων εθελοντών αιμοδοτών. Επίσης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας σοβαρός οργανωμένος και υπεύθυνος δήμος πρέπει να δίνει το παράδειγμα και να είναι πρωτοστάτης σε δημιουργία δομών που υποστηρίζουν όλους, να συνεργάζεται με όλους και για αυτό και προχωρήσαμε στη συνεργασία και με τον επίσημο κρατικό φορέα ΕΚΕΑ, ενταχθήκαμε με την αποδοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στο κεντρικό μητρώο και για πρώτη φορά θα συμμετέχουμε ως Δήμος στη νέα οργανωτική διαδικασία που συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας του εθελοντή αιμοδότη με τα προνόμια που προκύπτουν από αυτή για κάθε αιμοδότη.

Διότι πιστεύουμε ότι ο καθένας είναι ικανός να διαχειριστεί μόνος του ανά πάσα στιγμή επιθυμεί τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν σε αίμα, είτε για τον ίδιο είτε για τους συγγενείς του είτε για τους φίλους του.

Στο πνεύμα αυτό καλέσαμε όλους, ώστε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να σώσουμε περισσότερες ζωές και να συμβάλλουμε στη συγκέντρωση περισσότερου αίματος στη χώρα μας, διότι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και όχι το ποιος θα το κάνει ή το ποιος το έχει ήδη κάνει.

Καλούμε σε κοινή εθελοντική δράση συγκέντρωσης αίματος όλους τους συλλόγους, τοπικούς και μη, όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, ημερομηνία που μας καθόρισε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο θα κάνει αντίστοιχο κάλεσμα σε όλους, διότι όπως ενημέρωσε, μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις όλοι οι σύλλογοι αιμοδοσίας και οι φορείς μπορούν να πετύχουν τα ποθητά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Β. Αρσένη-Λάμπρου

Πρόεδρος ΟΚΠΑΔΒ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet