Κτήμα Ιόλα: Ό,τι δεν μπόρεσε το κράτος, θα το επιχειρήσει ο Δήμος Αγ. Παρασκευής
Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής για την απόκτηση του κτήματος και της βίλας Ιόλα, σε 5+1 ετήσιες δόσεις, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σε μία πολύωρη και άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017. Η απόφαση πέρασε από «σαράντα κύματα», η εισήγηση διαφοροποιήθηκε αισθητά, κυριολεκτικώς στο… παρά πέντε κι ενώ είχε απειληθεί η συνοχή της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας, ενώ τα ερωτηματικά για το κατά πόσο η απόφαση είναι εφαρμόσιμη (εφ’ όσον, βέβαια, περάσει από τα ανώτερα ελεγκτικά όργανα) έμειναν «μετέωρα».
2+1 συμπεράσματα
Συνοψίζοντας την αίσθηση της συνεδρίασης, θα καταλήγαμε σε 2+1 συμπεράσματα:
Συμπέρασμα 1ο: Το αναμφισβήτητο καλό για τον Δήμο είναι ότι μια μεγάλη έκταση και ένα διατηρητέο κτίσμα περνά στην κυριότητά του και δυνητικά μπορεί ν’ αποτελέσει «διεθνές πολιτιστικό τοπόσημο», όπως υποστηρίχθηκε από πολλές πλευρές.
Συμπέρασμα 2ο: Πέρα από ασαφείς διαβεβαιώσεις των οικονομικών υπηρεσιών, όπως μεταφέρθηκαν από πλευράς διοίκησης στο Σώμα (σ.σ.: αξίζει ν’ αναφερθεί ότι στη συνεδρίαση δεν παρέστη εκπρόσωπος από καμία εμπλεκόμενη υπηρεσία του Δήμου, κάτι που σχολιάστηκε δυσμενώς από συμβούλους της μειοψηφίας), δεν υπήρξε συγκεκριμένο πλάνο χρηματοδότησης, διαχείρισης και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος.
Συμπέρασμα 3ο: Ανεξαρτήτως του πόσο ακριβό είναι το τίμημα απόκτησης του ακινήτου και του τρόπου που αυτό θα αποσβεστεί μέσω της μελλοντικής αξιοποίησής του, η διοίκηση ήδη κατέβαλε υψηλότατο πολιτικό τίμημα, με τη βαθιά διάσταση απόψεων που καταγράφηκε με τη σαφή διαφοροποίηση δύο νυν και ενός πρώην αντιδημάρχου, έστω κι αν στο τέλος, με «μισή καρδιά», όπως φάνηκε, είπαν το «ναι».
«Η τέχνη είναι ακριβή» και ο «λαός έφερε το θέμα»
Οι παραπάνω ήταν δύο από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις που ακούστηκαν εκ μέρους των παριστάμενων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η πρώτη αναφέρθηκε από τον βιογράφο του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκο Σταθούλη, ο οποίος είπε επίσης ότι «σήμερα συνεδριάζει όλη η Ελλάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Παρασκευής», ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα βοηθήσουν και χρηματικά το εγχείρημα, ενώ είπε στους συμβούλους ότι εκτός από τους δημότες «θα λογοδοτήσουν και στον καθρέπτη τους» για την απόφασή τους, συμπληρώνοντας ότι «η τέχνη είναι ακριβή».
Από την πλευρά του, ο κάτοικος Αγ. Παρασκευής και εκ των πρωτεργατών για τη συλλογή των 567 υπογραφών που «έσωσαν το κτήμα Ιόλα» κι ανακίνησαν το όλο θέμα, δρ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, είπε ότι ο «λαός έφερε το θέμα στο Δ.Σ.», ενώ χαρακτήρισε το τίμημα «συντηρητικό», αφού -όπως υποστήριξε- δεν αποτιμά την πολιτιστική αξία του ακινήτου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Κατοίκων Κοντοπεύκου, Βούλας Κουτσογιάννη, η οποία είπε ότι μπορεί να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για την απόκτηση του χώρου, για τον οποίο οι κάτοικοι αγωνίζονται τόσα χρόνια, επειδή «κάποιοι κολλούν σε τιμές», ζητώντας από το Σώμα να λάβει ομόφωνη απόφαση.
Ο κ. Διονύσης Γιαννακόπουλος, από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής, υποστήριξε ότι ο χώρος έχει νόημα ν’ αποκτηθεί εφόσον δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους να τον χρησιμοποιούν. Όπως τόνισε, θα πρέπει «ο πολιτισμός να παράγεται από τα κάτω» και η πόλη δεν έχει ανάγκη μόνο από μουσεία.
Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και κάτοικος Αγίας Παρασκευής Γιώργος Δημαράς, ο οποίος τόνισε την έλλειψη πολιτιστικών χώρων στον Δήμο, θεώρησε εξαιρετική την ευκαιρία απόκτησης ενός τόσο μεγάλου χώρου σε τόσο συμφέρουσα τιμή, μίλησε για αγορά «μέσα στις δυνατότητες ενός μεγάλου Δήμου, όπως η Αγ. Παρασκευή» και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να μην κάνουν το λάθος να καταψηφίσουν την απόκτηση «μόνο και μόνο γι’ αντιπολιτευτικούς λόγους».
Η παρέμβαση του βουλευτή προκάλεσε την οξεία αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρη Ησαΐα, ο οποίος κάλεσε «τη μνημονιακή αριστερή κυβέρνηση να βάλει λεφτά για την απόκτηση του Ιόλα» και «ν’ αφήσει τα περί λάθους» σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των αιρετών.
Τέλος, εκ μέρους της ιδιοκτησίας του ακινήτου (Γεωργίου), ο επιχειρηματίας Δημήτρης Ιωσηφίδης ξεκαθάρισε ότι το τίμημα «δεν μπορεί να πάει παρακάτω», πρόβλεψε ότι σε πιθανό μελλοντικό δικαστικό αγώνα για τον αποχαρακτηρισμό του χώρου από μνημείο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δικαιωθεί η πλευρά της ιδιοκτησίας, ενώ υποχώρησε μόνο στο σημείο να δεχθεί την καταβολή του ποσού σε τέσσερις ετήσιες δόσεις των 750.000 ευρώ η καθεμία.
Από πλευράς μειοψηφίας καταγράφηκαν αρκετές ενστάσεις τόσο σε επίπεδο κόστους απόκτησης του ακινήτου, όσο και κυρίως, του πώς αυτό θα μπορέσει να ανακαινιστεί – συντηρηθεί και καταστεί βιώσιμο.
Βασίλης Ζορμπάς: Κάντε δημοψήφισμα ν’ αποφασίσουν οι πολίτες
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του ορκωτού εκτιμητή επί του τιμήματος αγοράς στηρίχθηκαν σε «προφορικά» στοιχεία των υπηρεσιών. Υπολόγισε ότι η απόκτηση του ακινήτου, μαζί με το κόστος ανακαίνισης του κτίσματος, θα ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδα του Δήμου μειώνονται διαρκώς και οι ισολογισμοί του είναι ελλειμματικοί.
Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι η παράταξή του δεν είναι κατά της απόκτησης του χώρου, αλλά θεωρεί λάθος τόσο τον τρόπο που αυτή επιχειρείται να γίνει, όσο και τον χρόνο, καθώς η «οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί την αγορά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, υποστήριξε ότι το ακίνητο έχει υπερεκτιμηθεί, κι ενώ η αγορά ακινήτων υποχωρεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης, ενώ το αγόρασε το 2004 έναντι 1,7 εκατ. ευρώ, τώρα ζητεί σχεδόν το διπλάσιο. Μάλιστα, εξέφρασε την απορία πώς αυτό που δεν μπορεί να κάνει το κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού («σήκωσε τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας αδυναμία να το εξαγοράσει», όπως είπε) θα το κατορθώσει ο Δήμος, «με τα οικονομικά χάλια που έχει».
Τέλος, προκάλεσε τη δημοτική Αρχή να κάνει δημοψήφισμα για το θέμα τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, για ν’ αποφασίσουν οι πολίτες.
Βασίλης Γιαννακόπουλος: Να προηγηθεί αγώνας διεκδίκησης – Πάρτε το πίσω
Ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος, αν και συμφώνησε με την αγορά, αναρωτήθηκε εάν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή. Η σημερινή συνεδρίαση θα έπρεπε να είναι η κατάληξη ενός αγώνα διεκδίκησης του χώρου και να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και όχι να γίνεται «μουλωχτά, κατακαλόκαιρο και με εισήγηση που ήρθε 15 λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση» ανέφερε.
Ο κ. Γιαννακόπουλος ζήτησε το θέμα να πάει πίσω χρονικά, έως το φθινόπωρο, ώστε να υπάρχει χρόνος ανεύρεσης χρηματοδότησης, δεσμευόμενος ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της προσπάθειας αυτής, η παράταξή του θα ψηφίσει τότε το θέμα.
Παράλληλα, στηλίτευσε την απουσία εκπροσώπων των υπηρεσιών, που θα διαβεβαίωναν τους συμβούλους για το «νόμιμο» της όλης διαδικασίας και ότι αυτή δεν θα «σκοντάψει» στα ανώτερα ελεγκτικά όργανα.
Ανδρέας Γκιζιώτης: Δεν μας πείθετε για τις προθέσεις σας
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσε εξ αρχής ότι δεν έχει πειστεί ούτε για τη βιασύνη της διοίκησης να αγοράσει υπό τις παρούσες συνθήκες το ακίνητο, ούτε για το ύψος του τιμήματος. Όπως υποστήριξε, ο χρόνος είναι υπέρ του Δήμου, αφού ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αξιοποιήσει διαφορετικά τον χώρο, ενώ πρόσθεσε ότι το όλο θέμα δεν βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στις προθέσεις της διοίκησης, αφού η κίνηση εξαγοράς της «Ανεμώνης» (σ.σ.:τελικώς δεν προχώρησε) ουσιαστικά ακύρωνε την «υπόθεση Ιόλα».
Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης υποστήριξε, επίσης, ότι η διοίκηση δεν έχει κανένα σχέδιο αξιοποίησης, αφού δεν έχει καταλήξει ακόμη τι είδους πολιτισμό θέλει («καθένας στη διοίκηση έχει το δικό του “μαγαζάκι” στα πολιτιστικά» είπε χαρακτηριστικά), ενώ πρόβλεψε ότι είναι πολύ πιθανό ν’ αποτελέσει το κτήμα Ιόλα ένα ακόμη «ικρίωμα» για τον Δήμο, όπως οι υποθέσεις Σιστοβάρη, Γιαβάσειου κ.λπ.
Τέλος, έθεσε την πρόταση να προβλεφθεί η μη περαιτέρω αξιοποίηση του συντελεστή δόμησης στο ακίνητο, προκειμένου ν’ αποτραπεί η μελλοντική οικοδόμηση κι άλλων κτισμάτων, ενώ ζήτησε από τη δημοτική Αρχή ν’ αναβάλλει το θέμα για τον προσεχή Σεπτέμβριο προκειμένου να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη πρόταση.
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης: Ρισκάρατε και βγήκατε βαριά «τραυματισμένοι»
Ο επικεφαλής της παράταξης Μια Γενιά Μπροστά θεώρησε υπερβολικά τα σχόλια ότι «εδώ συνεδριάζει απόψε ολόκληρη η Ελλάδα», ενώ απέρριψε τον κίνδυνο ότι μπορεί να χαθεί το κτήμα, εάν δεν ληφθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση μια απόφαση.
Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης έκανε λόγο για «κενά στη συνεννόηση», ενώ στηλίτευσε τη μη σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που θα πίεζε το υπουργείο Πολιτισμού για την εξαγορά του χώρου. Επίσης, αναφέρθηκε στην έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού, ενώ κάλεσε τη διοίκηση «ν’ αφήσει τους παραταξιακούς εγωισμούς», ν’ αναβάλλει το θέμα και να συστήσει μια επιτροπή η οποία ν’ αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης της αγοράς.
Μετά τη διαφοροποίηση των τριών δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, ο κ. Μουστόγιαννης είπε ότι η διοίκηση «ρίσκαρε και βγήκε βαριά “τραυματισμένη”», ενώ για την παρέμβαση του βουλευτή Δημαρά σημείωσε ότι «ωραία αυτά που είπε, αλλά έχει κάνει σχετική παρέμβαση στη Βουλή;».
Θανάσης Ανδρίτσος: Σημαντική κι αναγκαία ενέργεια για την απόκτηση του χώρου
Εκ μέρους της κίνησης Φυσάει Κόντρα, ο κ. Θανάσης Ανδρίτσος είπε ότι θα ψηφίσει την εισήγηση ως «σημαντική κι αναγκαία ενέργεια» για την απόκτηση του χώρου, «αν και θα μπορούσε να έχει έρθει διαφορετικά», όπως πρόσθεσε, για να πάρει το χειροκρότημα των μελών της διοίκησης, κάτι που του προκάλεσε ιδιαίτερη αμηχανία.
Έβαλε, ωστόσο, προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του χώρου, όπως να μην οικοδομηθεί περαιτέρω, να μην λειτουργήσει αποκλειστικά ως μουσειακός κι εκθεσιακός χώρος κ.λπ.
Ωστόσο, στη δευτερολογία του εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος, ιδιαίτερα από τη διαφωνία των συμβούλων της διοίκησης, ζητώντας κι αυτός είτε να διαφοροποιηθεί η εισήγηση της διοίκησης, είτε να επανεξεταστεί το όλο θέμα.
Πληθώρα τοποθετήσεων από πλευράς δημοτικών συμβούλων
Η σοβαρότητα του θέματος, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε «συνωστισμό» τοποθετήσεων από πλευράς πολλών δημοτικών συμβούλων. Ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν ήταν και τα εξής:
Σωτήρης Ησαΐας (μείζων μειοψηφία): Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, όπως είπε, η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου δεν εγγυάται ούτε την αποπληρωμή των δόσεων, ούτε τη βιώσιμη λειτουργία του όλου εγχειρήματος, ενώ θύμισε αντίστοιχες «αποτυχημένες» περιπτώσεις διαχείρισης, όπως το Γιαβάσειο, το Σιστοβάρη κ.λπ. Επίσης, στηλίτευσε την απουσία «σοβαρού σχεδιασμού» που, όπως είπε, οδηγεί σε μια αγορά η οποία «απειλεί να καταστρέψει τις επόμενες γενιές».
Γιάννης Μυλωνάκης (ανεξάρτητος): Έκανε λόγο για «προχειρότητα» στην εισήγηση του θέματος, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενέργεια διεκδίκησης και με «εκβιαστικά διλήμματα». Επικαλέστηκε δήλωση του δημοτικού συμβούλου της διοίκησης Πάνου Γκόνη στη σύσκεψη που έγινε με τις παρατάξεις την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «στον χώρο δεν θα μπουν ιδιώτες», σχολιάζοντας καυστικά ότι «μάλλον θα λειτουργήσει, όπως ο ΠΑΟΔΑΠ, με 8μηνα». Επίσης, επέμενε να μάθει πώς θα γίνεται η διαχείριση του χώρου μέχρις ότου αυτός αρχίσει να λειτουργεί, διατυπώνοντας τον φόβο μήπως καταλήξει σε «άντρο» διαφόρων. Τάχθηκε δε κι αυτός υπέρ της αναβολής του θέματος, επικαλούμενος και την «ασυνεννοησία» μεταξύ της παράταξης της διοίκησης.
Σπυρίδων Γιώτσας (διοίκηση): Ζήτησε να μην υπολογίζεται η πολιτιστική αξία «με το κιλό», ενώ χαρακτήρισε την αξία αγοράς «πολύ συμφέρουσα».
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς (μείζων μειοψηφία): Κατηγόρησε τη διοίκηση ότι λειτουργεί με τα «αν», «θα» και «μου εγγυήθηκαν», ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα «προβληματικό» το τρίπτυχο διαδικασία – τιμή – χρηματοδότηση. Προέβλεψε ότι το κόστος αγοράς θα επιδράσει στο Τεχνικό Πρόγραμμα, «διαλύοντας» τόσο αυτό όσο και την ίδια την πόλη.
Μαρία Ρεμπούτσικα (ανεξάρτητη): Σημείωσε ότι έπρεπε να είχε υπάρξει καλύτερη διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη, θεωρώντας το τίμημα ιδιαίτερα υψηλό για τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία. Τόνισε ότι ο πολιτισμός στον Δήμο «δεν ξεκινά με τον Ιόλα», προσθέτοντας ότι ο πολιτισμός δεν έχει ανάγκη από χώρους, αλλά από άξιους ανθρώπους που μπορούν να τον παράγουν ακόμη και στον δρόμο…
Τερψιχόρη Γκιόκα (διοίκηση): Καυτηρίασε την επίκληση «μικρών προβλημάτων» για τη μη απόκτηση του ακινήτου, λέγοντας ότι το βασικό δίλημμα είναι «εάν θέλουμε ή όχι τον χώρο». Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που χαθεί το ακίνητο, η πόλη θα γίνει πολιτιστικά φτωχότερη, αφού η αξιοποίησή του θα καταστήσει τον Δήμο πόλο έλξης, ενώ θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. «Μέση λύση δεν υπάρχει» τόνισε. «Ή αποκτάμε τον χώρο ή τον εγκαταλείπουμε και είμαστε υπόλογοι».
Διονύσης Λέκκας (μείζων μειοψηφία): Ζήτησε από τον κ. Ιωσηφίδη να πάει δικαστικά, εάν πιστεύει ότι θα δικαιωθεί, ενώ άφησε αιχμές και για όσους «βάζουν την ιδέα, αλλά ζητούν από άλλους να βάλουν τα χρήματα». «Δεν έχει η πόλη άλλες ανάγκες» αναρωτήθηκε, ενώ τόνισε ότι δεν είναι βέβαιος ότι συμφωνούν όλοι οι σύλλογοι του Δήμου με την αγορά του ακινήτου Ιόλα.
Δημήτρης Κονταξής (διοίκηση): Υπεραμύνθηκε της ικανότητας του Δήμου ν’ αποπληρώσει το τίμημα εξαγοράς του ακινήτου, ενώ αμφισβήτησε ότι ο ιδιοκτήτης θα δεχόταν να παραχωρήσει δωρεάν το κτίσμα της βίλας αντί παραχώρησης του υπολοίπου χώρου για να τον εκμεταλλευτεί όπως θα ήθελε.
Σωτήρης Παπαμιχαήλ (διοίκηση): «Η ιστορία περνά μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι σύμβουλοι δεν αποφασίζουν ως «φυσικά πρόσωπα», αλλά ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Ζήτησε να έχουν οι σύμβουλοι τη δύναμη να πουν αν θέλουν ή όχι το ακίνητο, χαρακτήρισε «πολύ καλό» το τίμημα εξαγοράς, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την απόκτηση του χώρου πέρα από την απευθείας αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην αξιοποίησή του με την προσφορά της σχετικής τεχνογνωσίας στον Δήμο.
Παναγιώτης Γκόνης (διοίκηση): Είπε ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το «δημόσιο όφελος», το οποίο ανέφερε ότι διασφαλίζεται από την εισήγηση. Έκανε λόγο για «προσχηματική κατάθεση προβληματισμών» για το πριν και το μετά της αγοράς, η οποία «αγνοεί το τώρα». Χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτική» και την αγορά του ακινήτου ως «επένδυση σε ένα τοπόσημο με παγκόσμια αναφορά». «Οι αποψινές τοποθετήσεις θα ξεχαστούν, αυτό που θα μείνει θα είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Κώστας Κρητικίδης (Συμμαχία Ευθύνης): Μίλησε για την αναγκαιότητα απόκτησης του χώρου, αλλά με διασφάλιση της εξεύρεσης χρηματοδότησης. Ζήτησε δε κι αυτός την αναβολή του θέματος για το φθινόπωρο, κάνοντας έκκληση προς τον δήμαρχο να μην ρισκάρει μια καταψήφιση, που θα «έκαιγε» το όλο θέμα και «θα βάραινε τη συνείδησή του» και καλώντας τον ιδιοκτήτη «ν’ αντιληφθεί ότι το θέμα είναι βαθιά οικονομικό».
Έφη Καψοκεφάλου (μείζων μειοψηφία): Κατέθεσε την αγωνία της και το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του χώρου, μίλησε για «ηθική υποχρέωση» αποζημίωσης του ιδιοκτήτη και δήλωσε συγκινημένη για τις «τολμηρές» και «ξεκάθαρες» τοποθετήσεις των συναδέλφων της Πετσατώδη, Σιδέρη και Γκιζιώτη.
Ζωή Φωτεινού (διοίκηση): Σημείωσε ότι θα έπρεπε να βρίσκονται κι άλλοι στην αίθουσα συνεδριάσεων, αφού το θέμα δεν αφορά μόνο την Αγ. Παρασκευή, αλλά όλη τη χώρα. Είπε ότι ο χώρος πρέπει ν’ αποκτηθεί για τους δημότες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η διοίκηση έπρεπε να «έχει κατεβάσει ένα κείμενο πιο σοβαρό από αυτό που κατέβασε». Ζήτησε, παράλληλα, από τους συμβούλους να «κοιτάξουν την ουσία», την απόκτηση του χώρου και μετά να διεκδικηθεί η όποια χρηματοδότηση.
Γιάννης Βοσταντζόγλου (διοίκηση): Μίλησε για ανάγκη πολιτιστικής αναβάθμισης του Δήμου και ζήτησε να μην αποτιμάται ο πολιτισμός με τη λογική «σαράφηδων». Εκτίμησε ότι η αγορά του ακινήτου θα προσδώσει διεθνή πολιτιστική εμβέλεια στον Δήμο, θεωρώντας προσχηματικές τις όποιες αντιρρήσεις προβάλλονται.
Το «αντάρτικο» των τριών που… έμεινε στη μέση
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις τριών δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, οι οποίοι -ούτε λίγο, ούτε πολύ- είπαν ότι, αν και πίεσαν προς την πλευρά του δημάρχου, δεν κατέστη εφικτό να τον πείσουν ότι η πρόταση έπρεπε να έρθει στο Σώμα όσο πιο προετοιμασμένη γινόταν, προκειμένου να περάσει ομόφωνα.
Την αρχή έκανε ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι πάντα επιθυμούσε την αγορά της βίλας Ιόλα, αλλά υπό προϋποθέσεις ορθής χρήσης και διαχείρισης. Όπως είπε, η επιμονή του για τη σύσταση εξειδικευμένης ομάδας που θα κατάρτιζε μια «εμπεριστατωμένη» εισήγηση «δυστυχώς δεν εισακούσθηκε».
Ο κ. Χατζηανδρέου έκανε λόγο για «ολιγωρία της δημοτικής Αρχής» και για ένα εγχείρημα η επιτυχία του οποίου χρειάζεται «πολύ καλή προετοιμασία», που δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που τον οδηγεί στο να ψηφίσει «λευκό».
Ακόμη πιο έντονη ήταν στην τοποθέτησή της η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Πετσατώδη, η οποία – εμφανώς σε ένταση- είπε ότι έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης. «Εκλιπαρούσα τον δήμαρχο να χρησιμοποιήσει την ισχύ του Δημοτικού Συμβουλίου για να κάνει πράγματα για την πόλη» και τελικώς «φθάσαμε να πρωτοκολλούμε εισηγήσεις, σαν “ξένοι”, για να τύχουν σοβαρής αντιμετώπισης».
Η ίδια αναφέρθηκε σε πρόταση επί του επίμαχου θέματος που συντάχθηκε από κοινού με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Γιάννη Σιδέρη, με βασικούς άξονες την αναφορά ότι ο χώρος είναι κοινωφελής και θ’ αποδοθεί στο κοινό όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση και η ανάπλασή του, θα είναι ασφαλής και θα μπορεί να πραγματωθεί ο σκοπός του, η καταβολή του τιμήματος θα καταβληθεί σε 5+1 δόσεις και θα προχωρήσει άμεσα η σύσταση 9μελούς επιτροπής, που θ’ αποτελέσει το πρώτο άτυπο Δ.Σ. του μελλοντικού υπό σύσταση Νομικού Προσώπου που θα διαχειρίζεται το ακίνητο.
Η κα Πετσατώδη τόνισε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά υπάρχει αδυναμία «να δούμε τα προβλήματα στο σύνολό τους», λέγοντας ότι το πρόβλημα «ξεκινά από τη δημοτική Αρχή». Μάλιστα, έκανε λόγο για «συζητήσεις – ταμπού» μέσα στη δημοτική ομάδα και «κομματικές ισορροπίες».
Για την αγορά του ακινήτου είπε ότι το όλο θέμα αφήνεται «ηθελημένα ασαφές», θέτοντας σε κίνδυνο τη νομιμότητα της απόφασης, ενώ δήλωσε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του εκτιμητή, για να προσθέσει ότι απουσιάζει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη λειτουργία του.
Ακόμη αναφέρθηκε σε «προσχηματικό διάλογο» την περασμένη εβδομάδα, καταλήγοντας ότι το θέμα «είναι επικίνδυνο να ψηφιστεί». «Δεν είναι έτοιμο για ψήφιση, να το φέρετε τον Σεπτέμβριο» είπε προς τη δημοτική Αρχή.
Μάλιστα, προχώρησε σε μια κίνηση που σπανίζει σε Δημοτικά Συμβούλια, όταν, τελειώνοντας την τοποθέτησή της, σηκώθηκε από το έδρανό της και άρχισε να μοιράζει στους συναδέλφους της την προαναφερόμενη πρόταση.
Η πρόταση των δύο αντιδημάρχων
Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Σιδέρης υποστήριξε ότι αν υπήρχε ολοκληρωμένο πλάνο, το θέμα θα τύχαινε της ομοφωνίας του Σώματος. Αναφέρθηκε με επιμονή στην ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας του εγχειρήματος, προσθέτοντας ότι έχει ανοίξει μια «βεντάλια» πολιτιστικών και αθλητικών πρότζεκτ, «χωρίς ξεκάθαρο στόχο». «Η τέχνη είναι ακριβή, αλλά φοβούμαι ότι δεν είναι βιώσιμη στην Αγία Παρασκευή» σημείωσε, κάνοντας λόγο για το κόστος συμμετοχής στα πολιτιστικά προγράμματα της ΕΡΤ, στη μη επιβολή εισιτηρίου στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο κ.λπ.
Επίσης, είπε ότι «θα έπρεπε να έχουμε κατασταλάξει στο τι θέλουμε να κάνουμε», προσθέτοντας ότι πρέπει ν’ αναζητηθούν «οι σημαντικοί άλλοι» που θα βοηθήσουν σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, το οποίο «ο Δήμος δεν μπορεί ν’ αντέξει μόνος του».
Σκληρή στάση από τον πρόεδρο του Σώματος
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθέτησε σκληρή στάση στην τοποθέτησή του, κυρίως προς την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, που όπως είπε «δεν θέλει την αγορά του ακινήτου για να μην την πιστωθεί ο δήμαρχος». Όπως υποστήριξε ο κ. Γεράσιμος Βλάχος, τα δεδομένα δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν ούτε σε τρεις, ούτε σε έξι μήνες, αφού ουδείς άλλος μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά του ακινήτου, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε αναβολή στη λήψη της απόφασης.
Ο πρόεδρος κάλεσε τους συμβούλους ν’ αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, προειδοποιώντας τους ότι «απόψε όλοι θα μετρηθούμε».
Δήμαρχος: «Μεγάλη είδηση» για τον Δήμο η απόκτηση του ακινήτου
Ο δήμαρχος, αφού στην εισήγησή του έδωσε τις βασικές παραμέτρους της διαδικασίας, τόνισε ότι πρόκειται για μια «μεγάλη είδηση» για την πόλη, αφού αποκτάται ένας χώρος που ήταν χρόνιο αίτημα των κατοίκων και επιδίωξη όλων των δημοτικών Αρχών.
Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει master plan ή άλλη μελέτη χωρίς ο χώρος να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου, ενώ μίλησε για κινήσεις εκ μέρους της δημοτικής Αρχής «με σύνεση». Υποστήριξε και ο ίδιος ότι ο Δήμος δεν έχει να περιμένει από κανέναν άλλον για την αγορά του ακινήτου, αλλά προσδοκά ότι, μετά από αυτήν, θ’ ανοίξει ο δρόμος για χρηματοδότηση των διαδικασιών ανακαίνισης, αλλά και λειτουργίας του, η οποία πιθανότατα θα γίνει από εξειδικευμένο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα «να σηκώσει το βάρος της αγοράς», χωρίς να κινδυνέψουν τα υπόλοιπα έργα της πόλης που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης.
Σημείωσε, επίσης, ότι ο χώρος δεν θα παραχωρηθεί σε καμιά συλλογικότητα χωρίς άδεια, ενώ υποστήριξε ότι η πρόταση των δύο αντιδημάρχων δεν διαφέρει πολύ από την εισήγηση της διοίκησης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είχε συμφωνηθεί στη δημοτική ομάδα η αγορά να γίνει σε τέσσερις δόσεις, κάτι που προκάλεσε την έντονη διάψευση από πλευράς της κας Πετσατώδη.
Τέλος, ο δήμαρχος συντάχθηκε με τη θέση του προέδρου του Σώματος ότι δεν συντρέχει λόγος αναβολής της λήψης απόφασης.
Δύο ψηφοφορίες, αναμόρφωση εισήγησης και αλλαγή πλεύσης των τριών συμβούλων
Πριν μπει σε ψηφοφορία η εισήγηση της διοίκησης, ο κ. Α. Γκιζιώτης ζητεί να μπει σε ψηφοφορία δική του πρόταση για επαναφορά του θέματος το φθινόπωρο, αφού έχουν γίνει προσθήκες με βάση τα όσα ακούστηκαν στη συζήτηση. Ο πρόεδρος του Σώματος αρχικά αρνήθηκε να τη θέσει σε ψηφοφορία, αλλά υπό την πίεση των συμβούλων της μειοψηφίας συγκατάνευσε. Η πρόταση έλαβε 14 ψήφους, οπότε απορρίφθηκε (σ.σ.: από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους που είχαν διαφοροποιηθεί, ο κ. Χατζηανδρέου ψήφισε όχι, ενώ η κα Πετσατώδη και ο κ. Σιδέρης ναι).
Λίγο πριν τεθεί σε ψηφοφορία η εισήγηση της διοίκησης, σύμβουλοι της μειοψηφίας έκαναν έκκληση στον δήμαρχο να μην προχωρήσει στην ψηφοφορία όπου -όπως όλα έδειχναν- η πρόταση θα καταψηφίζετο. Εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχος κάνει αποδεκτή την πρόταση για καταβολή του τιμήματος σε έξι δόσεις (5 + 1, την προκαταβολή) και την πρόταση των αντιδημάρχων στο σύνολό της και πάει το θέμα σε ψηφοφορία, στην οποία οι τρεις σύμβουλοι -σε αντίθεση με τις σοβαρές αντιρρήσεις που είχαν προβάλλει- ψηφίζουν θετικά(!)
Κάπως έτσι και υπό το χειροκρότημα των παριστάμενων πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Παρασκευής «άναψε το πράσινο φως» για την απόκτηση του ακινήτου Ιόλα.
Για την ψήφιση του θέματος ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εξέδωσε την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 σχετικό δελτίο Τύπου με τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΛΑΣ ΙΟΛΑ
Σχετικά άρθρα
Τέσσερα σπιτάκια για αδέσποτες γάτες στο Νέο Ψυχικό
Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Αρετή Δημητροπούλου» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, με την τοποθέτηση τεσσάρων σπιτιών για τις αδέσποτες γάτες, αυτή…
Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στις 23/11 στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού
Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς διοργανώνει ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, σε συνεργασία με την Εθελοντική Δράση Ζωόφιλων Παπάγου –…
Δεύτερη ευκαιρία για τα αδέσποτα – Ημέρα υιοθεσίας στο Άλσος Κηφισιάς
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου το πρωί η Libeto.gr και η αντιδημαρχία Φιλοζωίας του Δήμου Κηφισιάς, σε συνεργασία με τη Zenich,…
Καμπάνια «Υιοθετώ» στα σχολεία από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, που απευθύνεται στους αυριανούς ενεργούς πολίτες, τα παιδιά, ξεκίνησε ο Δήμος Φιλοθέης –…
Μεταδημότευση… αλεπούς στη Νέα Ιωνία
Μια… αλεπού εντοπίστηκε να κυκλοφορεί τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Ιωνία και το Τμήμα Φιλοζωικής Πολιτικής του Δήμου επικοινώνησε με…
Δύο επίκαιρες ερωτήσεις από τη Μιλένα Αποστολάκη για την πυρκαγιά στο Πεντελικό όρος
Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία έπληξε μεγάλο μέρος της Βορειοανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα το Πεντελικό όρος, αποτέλεσε αντικείμενο δύο…
Ανοιχτές εκδηλώσεις με τον Δ. Καιρίδη στις 6 Οκτωβρίου
Πρόσκληση για δύο ανοιχτές εκδηλώσεις απευθύνει σε κάθε πολίτη ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής…
Δύο επερωτήσεις από τη Μιλένα Αποστολάκη για την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Αττική
Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία έπληξε μεγάλο της Βορειοανατολικής Αττικής, και ιδιαίτερα το Πεντελικό όρος, αποτέλεσε αντικείμενο δύο…
Νέα Αριστερά: Ερώτηση στη Βουλή για τις τιμές ζώνης στην περιοχή Εργατικών Πολυκατοικιών στο Μαρούσι
Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε η Νέα Αριστερά, με θέμα «Αναγκαία η μείωση των…
Στα Μελίσσια στις 5/6 ο Δ. Καιρίδης
Στα Μελίσσια θα περιοδεύσει την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2023 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, για να συνομιλήσει με…
Νέο ΟΧΙ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, από τα Μελίσσια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας – Βίντεο
Για δεύτερη φορά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς και πολίτες έξω από το…
Κοινωνικό ανάχωμα στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια – Βίντεο
Την καταγορηματική αντίθεσή τους στο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια εξέφρασαν η δημοτική αρχή του Δήμου…
Δεν κατεβαίνει για δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης στις εκλογές του 2023 ο Τάσος Μαυρίδης – Αποχαιρετισμός με συγκίνηση, αλλά και «καρφιά»
Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος…
Η προσαγωγή, η σύλληψη, τα πολιτικά μηνύματα και η επόμενη μέρα – Συνέντευξη Τύπου Σωτήρη Λαπιέρη
Την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαπιέρης δέχθηκε απρόκλητη, όπως…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος COVID-19
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16th European Federation Audiology…
Διατροφή στις πανελλαδικές – Οδηγός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση, απόδοση και ενέργεια, πόσο μάλλον την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορεί να…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.
ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA