«Πρέσινγκ» μειοψηφίας για το γήπεδο στον Λόφο Προφήτη Ηλία
Ποιότητα Ζωής

«Πρέσινγκ» μειοψηφίας για το γήπεδο στον Λόφο Προφήτη Ηλία

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017, η προώθηση τροποποίησης Σχεδίου στον Λόφο Προφήτη Ηλία – Θάλωσι της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης. Τη σχετική συζήτηση μονοπώλησε το πολεοδομικό καθεστώς της ευρύτερης περιοχής των 52 στρεμμάτων, θέμα το οποίο έχει απασχολήσει έντονα την πρόσφατη επικαιρότητα στον Δήμο.

Δήμαρχος: Θέλουμε το γήπεδο και μόνο αυτό
Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης

Από πλευράς διοίκησης, το θέμα εισηγήθηκε ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο πολεοδομικό ιστορικό της περιοχής και της αρχαίας λίμνης Θάλωσι, που βρισκόταν στο σημείο όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το δεύτερο γήπεδο του Δήμου. Ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση του πρώην Δήμου Ν. Πεντέλης που δεν φρόντισε ο χώρος να κατοχυρωθεί υπέρ του Δήμου, με αποτέλεσμα αυτός να περάσει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, όταν η διοίκησή του ανέλαβε την υπόθεση, κίνησε διαδικασίες για να διεκδικήσει τον χώρο, αλλά η σχετική ένσταση απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη και πλέον έχουν ξεκινήσει νέες διαδικασίες προς την ίδια κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, το «στοίχημα» και η «αδιαπραγμάτευτη» επιδίωξη της διοίκησής του είναι να χαρακτηριστεί ο χώρος των 16,4 στρεμμάτων (σ.σ.: όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το γήπεδο) ως εντός Σχεδίου, κάτι που όπως είπε τεκμηριώνεται από δεκάδες έγγραφα, τα οποία και παρουσίασε (π.χ. έγγραφα Περιφέρειας Αττικής, δασικός χάρτης, γνωμοδότηση υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής) και να αξιοποιηθεί ο εν λόγω χώρος για αθλητικές εγκαταστάσεις. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση εκεί να “επιστρέψει” η λίμνη» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι η υπόλοιπη έκταση θα παραμείνει χαρακτηρισμένη ως άλσος, ανεξαρτήτως εάν κάποιοι φέρουν οποιοδήποτε τίτλο ιδιοκτησίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Κάλεσε δε τους δημοτικούς συμβούλους να συνεισφέρουν με οποιαδήποτε θετική πρόταση προς την προαναφερόμενη πρωτοβουλία της διοίκησής του και ν’ αντιμετωπίσουν το θέμα απαλλαγμένοι από πολιτικές σκοπιμότητες.

Απειλές μηνύσεων από τον Γιώργο Μουαμελετζή
Γιώργος Μουαμελετζής

Αμέσως μετά την εισήγηση, πολίτης της περιοχής του Προφήτη Ηλία κατέθεσε έγγραφο με τις θέσεις του σχετικά με την εισήγηση, το οποίο και η πρόεδρος του Σώματος, Ευαγγελία Μπουσίου, ανέγνωσε στο Σώμα. Το κείμενο ήταν σφόδρα επικριτικό κατά της διοίκησης, θεωρώντας ότι αυτή «ταυτίζεται και συνδράμει τις προσπάθειες» των οικοπεδούχων που έχουν βλέψεις στην περιοχή. Μάλιστα, σημείωνε ότι υπάρχουν ιδιώτες που διεκδικούν περίπου 40 οικόπεδα στα 16.000τ.μ. που βρίσκονται στο βορειοδυτικό μέρος του Λόφου, μεταξύ των οποίων «και ο γιος πρώην αντιδημάρχου της δημοτικής Αρχής Στεργίου».

Το σχόλιό του προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου (και πρώην αντιδημάρχου) Γιώργου Μουαμελετζή, που θεώρησε ότι η αναφορά αυτή «φωτογράφιζε» τον ίδιο και τον γιο του, ο οποίος είπε ότι είναι δικαίωμα όσων έχουν τίτλους ιδιοκτησίας να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και απείλησε με μηνύσεις όσους εμπλέκουν τον ίδιο και τον γιο του στην όλη υπόθεση.

Μείζων μειοψηφία: Δεν διασφαλίζετε την προστασία του περιβάλλοντος
Δήμητρα Κεχαγιά

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, λόγω απουσίας της επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, Νατάσσας Κοσμοπούλου, στο θέμα τοποθετήθηκε αρχικώς η κα Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία αναρωτήθηκε γιατί η διοίκηση Στεργίου, ενώ είχε το χρονικό περιθώριο κατά το 2011 να καταθέσει ένσταση κατά της ιδιοκτησίας του χώρου από το ελληνικό Δημόσιο, τελικώς έπραξε αυτό εκπρόθεσμα, ενώ ρώτησε τη διοίκηση τι πρόκειται να κάνει με τους ιδιοκτήτες που έχουν τίτλους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα αποκτήθηκαν έως και το 1985.

Η ίδια δήλωσε ότι η παράταξή της δεν είναι κατά της δημιουργίας του γηπέδου, βέβαια όπως είπε με τήρηση όλων των πολεοδομικών κανόνων που επιβάλλει η ιδιαιτερότητα της περιοχής, αλλά πρόσθεσε ότι η διοίκηση επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει ενιαία τον χώρο από πολεοδομικής πλευράς, απορρίπτοντας τις όποιες διορθωτικές κινήσεις έχει ζητήσει η μείζων μειοψηφία.

Κώστας Καλλιανιώτης

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της ίδια παράταξης, Κώστας Καλλιανιώτης, αναφέρθηκε στην προχειρότητα με την οποία το όλο θέμα επιχειρήθηκε να εισαχθεί στο Τοπικό Συμβούλιο Ν. Πεντέλης, αρχικά για τα συνολικά 52 στρέμματα της περιοχής και στη συνέχεια για τον χώρο των 16,4 στρεμμάτων, ενώ έκανε λόγο για την υποχρέωση του Δήμου να διαφυλάξει τον περιβάλλον του Προφήτη Ηλία. «Μεταξύ γηπέδου και προστασίας του περιβάλλοντος, επιλέγω το δεύτερο» τόνισε ο κ. Καλλιανιώτης (σ.σ.: άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας και πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος), προσθέτοντας ότι με την εισήγηση που φέρνει η διοίκηση ούτε η υπόθεση του γηπέδου υπηρετείται αποτελεσματικά, ούτε ο αστικός δασικός χαρακτήρας του χώρου διασφαλίζεται και ίσως δημιουργηθούν συνθήκες που θα ταλαιπωρούν τις επόμενες γενιές και διοικήσεις για πολλά χρόνια.

Τέλος, από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, ο μόνος που ψήφισε υπέρ της εισήγησης της διοίκησης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Δρόσος, αφού επανέλαβε πολλές φορές προς τον δήμαρχο ότι η ψήφος του είναι αποκλειστικώς για τα 16 στρέμματα και την κατασκευή γηπέδου και για καμία άλλη παρέμβαση στην περιοχή.

Αντώνης Φειδοπιάστης: Θέλουμε ξεκάθαρη απόφαση μόνο για τα 16 στρέμματα
Αντώνης Φειδοπιάστης

Από πλευράς της παράταξης Πεντέλη Εν Δράσει, ο επικεφαλής της Αντώνης Φειδοπιάστης εστίασε την τοποθέτησή του στην «ασάφεια» της διοίκησης για την έκταση του χώρου που επιδιώκει να χαρακτηρίσει ως εντός Σχεδίου.

Ο κ. Αντώνης Φειδοπιάστης υποστήριξε ότι το ΓΠΣ ορίζει ρητώς την περιοχή ως εκτός Σχεδίου και δεν υπάρχει κανένα «λάθος». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την ομόφωνη απόφαση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Πεντέλης, στο οποίο συμμετείχαν και δημοτικοί σύμβουλοι που διέθεταν ιδιοκτησίες στην περιοχή, χωρίς οι ίδιοι να προβάλλουν καμία ένσταση.

Ο κ. Φειδοπιάστης μίλησε για πολλές «συμπτώσεις», οι οποίες όλες οδηγούν στο να παραμένει στον… αέρα το πολεοδομικό καθεστώς ολόκληρης της περιοχής. «Ας μην ανοίξουμε τον “Ασκό του Αιόλου” κι ας διαψεύσουμε τις “κακές γλώσσες” που μιλούν για άλλα σχέδια στον Προφήτη Ηλία» είπε ο επικεφαλής της παράταξης, προτείνοντας στη διοίκηση να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη εισήγηση που θα τάσσεται υπέρ της κατασκευής γηπέδου, θα θεωρεί ως εντός Σχεδίου αποκλειστικά την περιοχή των 16,3 στρεμμάτων και ως εκτός τα υπόλοιπα 36 στρέμματα και, παράλληλα, θα αναφέρει ρητώς ότι ο Δήμος θα «είναι απέναντι» σε κάθε διεκδίκηση ιδιώτη στον επίμαχο χώρο (σ.σ.: πρόταση με την οποία συντάχθηκε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Βασίλης Μπούρας). «Εάν δεν το κάνετε, τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού…» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος.

Κωνσταντίνος Τζουμάκας

Από την ίδια παράταξη, ο κ. Κώστας Τζουμάκας εξέφρασε την αμφιβολία του εάν το γήπεδο μπορεί να προχωρήσει είτε στην περίπτωση που η περιοχή θεωρηθεί εκτός, είτε εντός σχεδίου, προτείνοντας η διοίκηση ν’ αρχίσει ν’ αναζητεί κι εναλλακτικούς χώρους για την κατασκευή του γηπέδου.

Σύμβουλοι πλειοψηφίας: «Προφάσεις εν αμαρτίαις»

Από πλευράς των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι παρεμβάσεις συνέκλιναν στο ότι η μειοψηφία προφασίζεται «δευτερεύοντα» προβλήματα, για να δικαιολογήσει την άρνησή της στην κατασκευή γηπέδου, που βρισκόταν στα προεκλογικά προγράμματα όλων των προηγούμενων διοικήσεων.

Θεόδωρος Αποστολόπουλος

Ειδικότερα, ο κ. Θεόδωρος Αποστολόπουλος έκανε λόγο για «διχασμένη αντιπολίτευση», η οποία ενοχλείται από το γεγονός ότι αυτό που δεν έκαναν οι διοικήσεις που υπηρέτησαν το κάνει η διοίκηση Στεργίου. «Επενδύετε στον φόβο για το περιβάλλον για να δικαιολογήσετε την αρνητική ψήφο σας» είπε χαρακτηριστικά προς τους συμβούλους της μειοψηφίας.

Δημήτρης Μιχαλέλης

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Μιχαλέλης αναφέρθηκε σε «προφάσεις εν αμαρτίαις», προσθέτοντας ότι το πραγματικό ερώτημα είναι «εάν θέλουμε ή όχι να γίνει το γήπεδο;».

Ο δήμαρχος επανέλαβε αρκετές φορές ότι η απόφαση αφορά αποκλειστικώς τα 16 στρέμματα, όπου θα κατασκευαστεί το γήπεδο, ο δε υπόλοιπος χώρος θα παραμείνει άλσος, χωρίς όσοι διεκδικούν χώρους να έχουν κανένα δικαίωμα σε αυτόν. «Τους τίτλους ιδιοκτησίας να τους κρατήσουν στα σεντούκια τους», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αρνήθηκε την πρόταση του κ. Φειδοπιάστη να μπει ρητώς στην εισήγηση ο χαρακτηρισμός της υπόλοιπης έκτασης ως εκτός σχεδίου και ότι ο Δήμος θα σταθεί απέναντι σε κάθε διεκδίκηση, γεγονός που οδήγησε στην καταψήφιση της εισήγησης από πλευράς μειοψηφίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet