Γ. Πατούλης: Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση

Την ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας με πολιτικές που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου με αντικείμενο τις πολιτικές που πρέπει να δρομολογηθούν για την ισότιμη συμμετοχή των Ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, που διοργάνωσε με επιτυχία η ΚΕΔΕ στην Κόνιτσα.

Αναφερόμενος στις, όπως είπε, παθογένειες που κάνουν το έργο της Αυτοδιοίκησης δυσλειτουργικό, ο κ. Πατούλης, τόνισε ότι είναι άκρως αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό το ισχύον υπερσυγκεντρωτικό μέχρι σήμερα σχήμα λειτουργίας του Κράτους, με τους Δήμους αδύναμους και τους πολίτες αμέτοχους. Είναι κρίσιμο, οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους για τον τόπο τους ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εστίασε στη σημασία της αποκέντρωσης τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη». Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι «οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, με την προϋπόθεση όμως είναι να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος απηύθυνε έκκληση ενότητας σε όλη την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, επισημαίνοντας ότι «με ωριμότητα και σύμπνοια θα διεκδικήσουμε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών».

Κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρύτανης Ιωαννίνων Γ. Καψάλης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επιστημονική κοινότητα και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κ. Βαρλαμίτης, ο οποίος ανέπτυξε τις δράσεις του Ταμείου για τη στήριξη των επενδυτικών προγραμμάτων των Δήμων, αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την επιτάχυνση των έργων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα δήμαρχοι ορεινών δήμων, επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΕΔΕ και επιστήμονες τοποθετήθηκαν σε ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική βιωσιμότητα των ορεινών Δήμων. Κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, υπήρξαν τοποθετήσεις σχετικά με τις θεσμικές και οργανωτικές προτεραιότητες για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων αλλά και την αποκεντρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών, ως παράγοντα ανάσχεσης της εσωτερικής μετανάστευσης.

Συμπεράσματα Συνεδρίου

Στο κείμενο του ψηφίσματος του Συνεδρίου, το οποίο ανέγνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ, Α. Σωτηριάδου, επισημαίνεται ότι προκειμένου να συμβάλλουν οι ορεινές περιοχές στην ανάπτυξη της χώρας, είναι αναγκαία η δημιουργία και η εφαρμογή Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις ορεινές περιοχές που θα εμπεριέχει αναπτυξιακό πρόγραμμα και υποστηρικτικό μηχανισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν προτάσεις όπως:

  • Τη θεσμοθέτηση αυτοτελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής ορεινής πολιτικής στην Βουλή.
  • Τη διαμόρφωση Σύγχρονου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών.
  • Την εκτίμηση πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών μικρών πληθυσμιακά δήμων.
  • Τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, με ενίσχυση του κριτηρίου ορεινότητας.

Στα αιτήματα των ορεινών Δήμων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η εξασφάλιση εξισωτικής αποζημίωσης για όλη την περίοδο του τομεακού προγράμματος 2014-2020, η δημιουργία αγροτικών ΚΕΠ, αλλά και η εφαρμογή ειδικών φορολογικών κινήτρων για τους ορεινούς δήμους.

 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet