Φεστιβάλ Ρεματιάς: Ηθοποιός κατεβάζει από τη σκηνή διερμηνέα της νοηματικής!
Κοινωνία

Φεστιβάλ Ρεματιάς: Ηθοποιός κατεβάζει από τη σκηνή διερμηνέα της νοηματικής!

Ένα δυσάρεστο περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης « Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» που παρουσιάστηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στο Θέατρο Ρεματιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 – «Νύχτες Αλληλεγγύης» που διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου.

Η παράσταση ήταν καθολικά προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία, αλλά η πρωταγωνίστρια ηθοποιός διέκοψε αιφνιδιαστικά την ερμηνεία της για να απομακρύνει από τη σκηνή τη διερμηνέα που μετέφραζε στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Η ηθοποιός «μάλλον δεν ήταν επαρκώς πληροφορημένη σχετικά με τους όρους προσβασιμότητας», όπως τονίζει σε σχετική παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, Σέργιος Γκάκας.

Ακολουθεί η παρέμβαση του αντιδημάρχου:

Με όλες τις προϋποθέσεις καθολικής προσβασιμότητας, ύστερα από τη συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, ξεκίνησε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου η θεατρική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού.

Η παράσταση παρουσιάστηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ες και βαρηκόους/ες, καθώς και ακουστική περιγραφή  για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Το πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο σε μορφή Braille, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR, ενώ ευπρόσδεκτοι στον φιλικό και προσβάσιμο χώρο του θεάτρου για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα ήταν οι (θεατρόφιλοι) σκύλοι οδηγοί τυφλών με τους χειριστές/τριές τους.

Όλοι οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πριν την έναρξη της παράστασης την παρουσίαση του χώρου. Ο Θανάσης Παπαντωνόπουλος, μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, που έκανε την ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, παρουσίασε στο κοινό τα δέντρα που περιβάλλουν το θέατρο, έδωσε πληροφορίες για τον δομημένο χώρο, αλλά και για το έργο, ενώ έκλεισε την εισαγωγική της παράστασης παρουσίαση λέγοντας: «Αυτό που μόλις ζήσατε όλοι ήταν μέρος της προσβασιμότητας».

Παρ΄ όλα αυτά, εξαιτίας παρανόησης των όρων προσβασιμότητας στο περιεχόμενο της παράστασης από την πλευρά των συντελεστών της, εμποδίστηκε στην πράξη το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης των κωφών. Η ηθοποιός Ιωάννα Παππά, η οποία μάλλον δεν ήταν επαρκώς πληροφορημένη σχετικά, διέκοψε αιφνιδιαστικά την ερμηνεία της για να απομακρύνει από τη σκηνή τη Θεοδώρα Τσαποΐτη, διερμηνέα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Η πλειονότητα των κωφών θεατών αναγκάστηκαν να καθίσουν συγκεντρωμένοι στην άκρη του θεάτρου, προκειμένου να βλέπουν τη διερμηνέα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα την ηθοποιό και επομένως να μην έχουν ισότιμη πρόσβαση στην παράσταση. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση, η οποία έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τον Δήμο Χαλανδρίου και την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία λόγω των υπηρεσιών προσβασιμότητας που παρείχαν σε αυτή, είχε εισιτήριο που είχε ορίσει η παραγωγή. Μετά το πέρας της παράστασης, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης ανέλαβε από μικροφώνου όλο το βάρος της ευθύνης για το συμβάν, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε ενημερώσει την ηθοποιό για τη δίμηνη συνεργασία του με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Ο Δήμος Χαλανδρίου δεν αποσκοπεί με την παρούσα ανακοίνωση στον διασυρμό των συντελεστών της παράστασης. Οφείλει ωστόσο τόσο απέναντι στους θεατές της που δυσαρεστήθηκαν -κυρίως δε απέναντι στους/στις κωφούς/ες που δεν μπόρεσαν να την απολαύσουν με τους προβλεπόμενους όρους- όσο και σε όλους τους πολίτες που γίνονται καθημερινά συμμέτοχοι του Φεστιβάλ Ρεματιάς – «Νύχτες Αλληλεγγύης» να υπογραμμίσει τα ακόλουθα σημεία:

  • Η διοργάνωση καθολικά προσβάσιμων εκδηλώσεων από τον Δήμο σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία δεν στοχεύει στην παροχή επιμέρους υπηρεσιών για ανάπηρους/ες, αλλά στην καθιέρωση της αυτονόητης δυνατότητας ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα έργα του πολιτισμού και της τέχνης.
  • Ο Δήμος Χαλανδρίου περιβάλλει σταθερά με την εμπιστοσύνη του την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία που αποτελεί αξιόπιστο εταίρο, με την απαιτούμενη κατάρτιση και εμπειρία βάσει των διεθνών προδιαγραφών, για την εξασφάλιση συνθηκών καθολικής προσβασιμότητας, όπως αποδείχτηκε και με την πρώτη στα ελληνικά χρονικά καθολικά προσβάσιμη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη Ρεματιά, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.
  • Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία είναι συλλογικότητα που διεκδικεί το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης όλων στη δημόσια ζωή. Mέλη της είναι επαγγελματίες καλλιτέχνες που συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με άλλους καλλιτέχνες υπολογίζοντας στην αμοιβαιότητα και τον επαγγελματισμό τους. Από την πλευρά του Δήμου Χαλανδρίου, η δυνατότητα αυτής της καλής συνεργασίας θα αποτελεί στο μέλλον και ένα από τα κριτήρια για την επιλογή των καλλιτεχνών που θα  συνεργάζονται με το Φεστιβάλ Ρεματιάς.
  • Καθοριστικής σημασίας για την αρμονική μας συνύπαρξη είναι η συμβολή όλων μας. Η καθολική προσβασιμότητα στον δομημένο χώρο του θεάτρου προϋποθέτει αλληλοσεβασμό και συνυπευθυνότητα. Μόνο μαζί θα μπορέσουμε να διευρύνουμε μέρα με τη μέρα και νύχτα με τη νύχτα το νόημα αυτής της γιορτής στη Ρεματιά, διεκδικώντας όλοι και όλες για όλους και όλες πραγματικές Νύχτες Αλληλεγγύης.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού 

Σέργιος Γκάκας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet