Ζορμπάς: Θα ξαναρθούμε στη διοίκηση γιατί έχουμε να προσφέρουμε στην Αγ. Παρασκευή
Πολιτική

Ζορμπάς: Θα ξαναρθούμε στη διοίκηση γιατί έχουμε να προσφέρουμε στην Αγ. Παρασκευή

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, τέως δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2017, στη διάρκεια της οποίας συνέκρινε τα τρία και κάτι χρόνια της δικής του θητείας, με το αντίστοιχο διάστημα της θητείας του νυν δημάρχου, Γιάννη Σταθόπουλου.

Από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, μέχρι τις κοινωνικές δομές και τα προβλήματα καθημερινότητας στην πόλη, ο κ. Ζορμπάς άσκησε δριμεία κριτική στη νυν διοίκηση και παράλληλα αναφέρθηκε στις «λόγω τιμής» δεσμεύσεις του για την επόμενη θητεία του στον Δήμο, την οποία θεωρεί -όπως είπε- εξαιρετικά πιθανή.

Την ίδια στιγμή, έστειλε «μήνυμα» προς εκείνους, μέσα ή λίγο κοντά στην παράταξή του, που πιστεύουν ότι μπορεί να λάβουν στήριξη από τη Ν.Δ., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θεωρεί «ούτε μία στο δισεκατομμύριο» πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θ’ αποσύρει τη στήριξη από τον ίδιο…

Ακολουθεί η εισήγηση του κ. Βασίλη Ζορμπά στη συνέντευξη Τύπου:

Να συγκριθούμε στην ίδια βάση…

Αυτή την περίοδο ο χρόνος διοίκησης της παρούσας διοίκησης είναι ο ίδιος με αυτόν που διοικήσαμε εμείς τον Δήμο, οπότε η σύγκριση είναι άμεση.

Ξεκινώ με το κοινωνικό έργο, που πάντα για εμάς αποτελούσε προτεραιότητα. Ένα κοινωνικό έργο που παράξαμε όσο ήμασταν στη διοίκηση και στο οποίο ουδέν πρόσθεσε η διοίκηση Σταθόπουλου, πλην της δημιουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και της αλλαγής ονόματος στο κέντρο Γυναίκα & Δημιουργία, που το έκανε Κέντρο Γυναίκας, για να λέει ότι είναι δικό του.

Τα οικονομικά του Δήμου, που πάντα τα είχαμε ως «σημαία» μας, θεωρώ ότι μόνο το άρθρο της «Καθημερινής», τον Σεπτέμβριο του 2012, που μας κατέτασσε στους 5 υγιέστερους οικονομικά Δήμους της Αττικής, αρκεί για ν’ αποδείξει πώς χειριστήκαμε τα συγκεκριμένα θέματα. Πήραμε έναν Δήμο αρκετά χρεωμένο -χωρίς ωστόσο να είναι «κόκκινος»- και τον παραδώσαμε «γαλάζιο», όπως είμαστε κι εμείς. Βέβαια, και η σημερινή διοίκηση δεν έχει παρεκτραπεί στον συγκεκριμένο τομέα, γιατί -εκτός των άλλων- δεν μπορεί, καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες από την τρόικα, τα οικονομικά παρατηρητήρια κ.λπ.

Τα έργα που κατασκευάσαμε εμείς ως διοίκηση ανήρχοντο στο ποσό των 16 εκατ. ευρώ, μετά τη δημοπράτηση, δηλαδή αφού είχαν γίνει οι εκπτώσεις, που όπως γνωρίζουμε είναι μεγάλες σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Αλλά οφείλω να πω ότι για κάποια από τα συγκεκριμένα έργα που κάναμε οι μελέτες είχαν κατατεθεί από την προηγούμενη διοίκηση, του κ. Γιαννακόπουλου.

Η σημερινή δημοτική Αρχή, στον αντίστοιχο χρόνο διοίκησης -με κυβέρνηση δική της και περιφερειάρχη δική της- το μόνο έργο που εκτελεί είναι 1,450 εκατ. ευρώ, τα όμβρια του Κοντοπεύκου. Από την άλλη, υπόσχεται ότι θα εκτελέσει έργα 62 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα, 22 εκατ. ευρώ το δημαρχείο, 10 εκατ. ευρώ το κολυμβητήριο και πρόσφατα, δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια, μαζί με τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με 30 εκατ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι: Στα τρία χρόνια χρηματοδότησε 1,5 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια και στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα χρηματοδοτήσει 62 εκατ. ευρώ; Μπορεί να το πιστέψει κανένας αυτό; Και βέβαια όχι. Τι έχει στο μυαλό της η διοίκηση; Να πει ότι στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα έργα, για να πάει στις εκλογές σε ενάμιση χρόνο και να ζητήσει την ψήφο των πολιτών για να τα ολοκληρώσει. Όμως, δεν νομίζω ότι θα γίνει πιστευτή από τους πολίτες…

Περί πολιτισμού…

Πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια για την πόλη μας, αλλά μια «ανάσα» σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Τα τελευταία δύο χρόνια, με τη διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ (σ.σ.: Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής) από τον κ. Παπαμιχαήλ, έχουν δημιουργηθεί τόσα προβλήματα στους τομείς αθλητισμού και πολιτισμού του Δήμου, που όλη η μειοψηφία έχει μείνει έκπληκτη με το γεγονός ότι ο δήμαρχος κρατά στη θέση του έναν πρόεδρο που ουσιαστικά έχει διαλύσει το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο. Αναφέρω ως παράδειγμα τα Εργαστήρια Τέχνης. Εμείς τα παραλάβαμε με περίπου 350 άτομα, τα παραδώσαμε περίπου με 600 και σήμερα είναι μόλις 315. Κι αυτό γιατί ο κ. Παπαμιχαήλ χώρισε του μαθητές των εργαστηρίων σε δημότες και μη δημότες, αναγκάζοντας τους τελευταίους να σηκωθούν να φύγουν. Το ίδιο δημιούργησε και στο Ωδείο, με αποτέλεσμα πολύ μαθητές να φύγουν, αφού προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα δυσλειτουργίας, θέλοντας να διώξει κάποιους καθηγητές, προκειμένου να προσλάβει στη θέση τους τδικούς του. Αυτή είναι η αντίληψη της σημερινής  διοίκησης για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην πόλη. Βέβαια, κάποιος δημοτικός σύμβουλος έχει ζητήσει να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό κι ελπίζω κάποια στιγμή ο δήμαρχος να το κάνει.

Αντιθέτως, για τη δική μας πολιτική θα θυμίσω μόνο την εκδήλωση στο Γκάζι, όπου μεταφέραμε εκεί τον πολιτισμό της Αγ. Παρασκευής για πέντε μέρες και προσελκύσαμε περισσότερους από 5.000 πολίτες. Έστω κι αν κάποιοι έλεγαν, όταν αναλάβαμε τον Δήμο, ότι ο Ζορμπάς είναι απολίτιστος και θα διαλύσει τον πολιτισμό. Τώρα, βλέπουμε ποιοι είναι οι απολίτιστοι…

Παρατημένες οι σχολικές μονάδες…

Στον φετινό προϋπολογισμό της διοίκησης προβλέπονταν αυξημένες δαπάνες για εργολαβίες στις σχολικές μονάδες. Δυστυχώς, οι εργολαβίες αυτές δεν προχώρησαν για λόγους που οφείλει η διοίκηση ν’ απολογηθεί στη σχολική κοινότητα. Και μάλιστα, για τις εργολαβίες αυτές δεσμεύτηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ), κάτι που ως τακτική το είχαμε εμείς πρώτοι θεσμοθετήσει. Και βέβαια όλες οι υποσχέσεις της διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια έμειναν σε επίπεδο εξαγγελιών, με αποκορύφωμα το «βατερλό» του κ. Σταθόπουλου σε ό,τι αφορά τα γηπεδάκια 5×5 του 7ου και του 9ου Δημοτικών Σχολείων. Παρά το γεγονός ότι η μειοψηφία και ιδιαίτερα εμείς, βοηθήσαμε να ολοκληρωθεί η προγραμματική σύμβαση, το έργο ακυρώθηκε, όχι με ευθύνη της Περιφέρειας, όπως κάποιοι θέλουν να λένε, αλλά με ευθύνη του Δήμου, ο οποίος δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία.

Από την  πλευράς μας, επεξεργαζόμαστε προτάσεις που αφορούν στη σχολική κοινότητα, τις οποίες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσουμε στη δημοσιότητα. Μεταξύ αυτών θα είναι η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα ασχολείται αποκλειστικώς με ζητήματα της σχολικής κοινότητας, η άμεση ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων, η άμεση υιοθέτηση των προδιαγραφών για τα ΑμεΑ, η συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με τις διευθύνσεις των σχολείων για να ενισχύουν, με διακριτικότητα, τις οικογένειες μαθητών που έχουν ανάγκη, η ενίσχυση της φύλαξης των σχολείων, ακόμη και με ιδιωτικές εταιρείες, η ενίσχυση των απογευματινών πολιτιστικών κι αθλητικών δράσεων, η αναβάθμιση της συνεργασίας του Δήμου με τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών και, βέβαια, η αμέριστη στήριξη του Δήμου σε πρωτοβουλίες που προάγουν την αριστεία και τη δημιουργικότητα των μαθητών.

«Εκείνο που πέτυχε η σημερινή διοίκηση τα τρία αυτά χρόνια και το πέτυχε άριστα -της βγάζω το καπέλο- είναι τα θεάματα».
Τα τρία πράγματα που θα κάνουμε ως διοίκηση… λόγω τιμής

Θέλω να καταθέσω για την επόμενη θητεία στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, την οποία θεωρώ ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες ν’ αναλάβουμε εμείς, με δέσμευση «λόγω τιμής» τρία θέματα.

Πρώτον, η πόλη έχει ανάγκη από τη δημιουργία δύο νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Εμείς δημιουργήσαμε τον έναν και είχαμε ξεκινήσει και θα ολοκληρώναμε και τον δεύτερο. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα βρεφονηπιακό σταθμό στον λόφο των Πευκακίων, στο παλιό υπουργείο Συγκοινωνιών, όπου παραδώσαμε έτοιμη τη μελέτη για να προχωρήσει το έργο και επί τρία χρόνια η διοίκηση στις ερωτήσεις μας απαντά ότι «διορθώνει» τη μελέτη. Μελέτη που έχει παραδοθεί από τεχνικό γραφείο με εμπειρία και χρόνια συνεργασία με τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων!

Ο δεύτερος βρεφονηπιακός σταθμός πρέπει να δημιουργηθεί εκεί που βρίσκεται σήμερα το μαγειρείο του Δήμου, στη Ρόδων και Τερψιθέας, ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες του Τσακού. Με αυτούς τους δύο σταθμούς ο Δήμος θα είναι πλήρης σε επίπεδο κτηριακών εγκαταστάσεων και δεν θα χρειάζεται να νοικιάζει κανέναν χώρο για να στεγάζει τα παιδιά του.

Δεύτερον, το αμέσως μεγαλύτερο έργο, μετά το δημαρχείο, που έχει ανάγκη η πόλη για το μέλλον της είναι το αθλητικό κέντρο στον χώρο των 23 στρεμμάτων στα Πευκάκια. Το 2013 είχαμε διαβουλευτεί το θέμα με τους κατοίκους και περίπου ξέρουμε τι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον χώρο. Κατ’ αρχάς, πρέπει να γίνει το απαραίτητο για την πόλη κλειστό προπονητήριο, το οποίο θα ολοκλήρωνε η σημερινή διοίκηση τον Ιανουάριο του 2015, μετά τον Δεκέμβριο του 2015, μετά πήγαμε στον Μάρτιο του 2016 και ούτε καν έχει ξεκινήσει τη μελέτη. Επίσης, στον ίδιο χώρο πρέπει να γίνουν δύο ανοιχτά γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, τέσσερα γήπεδα τένις, δύο έως τέσσερα γηπεδάκια 5×5, ένα κολυμβητήριο χαμηλού ύψους και βέβαια, ο περιμετρικός διάδρομος 8-10 μέτρων για να μπορούν οι αθλούμενοι να τρέχουν ή κάνουν τον περίπατό τους.

Ήδη, οι τεχνικοί της παράταξής μας θα παραδώσουν έως το τέλος Οκτωβρίου το τοπογραφικό, με τοποθετημένους πάνω τους επιμέρους αθλητικούς χώρους, που θα συνοδεύονται από την αντίστοιχη πρόβλεψη κόστους. Εν συνεχεία θα καλέσουμε τους συλλόγους της πόλης, θα τους δώσουμε τα σχετικά σχέδια και θα τους ζητήσουμε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2018 να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους. Με βάση τις τελευταίες, οι τεχνικοί της παράταξής μας θα συντάξουν μια προμελέτη, την οποία -όταν θ’ αναλάβουμε τη διοίκηση- θα καταθέσουμε στη γενική γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να συντάξει την τελική μελέτη. Το έργο, λόγω του μεγέθους του, θα υλοποιηθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από το κλειστό προπονητήριο, με πρόβλεψη να ολοκληρωθεί σε βάθος οκτώ με δέκα χρόνων.

Τρίτον, όλη η πόλη γνωρίζει τις αναπλάσεις πεζοδρομίων που κάναμε ως διοίκηση, αξιοποιώντας και τις μελέτες που βρήκαμε, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ. Από τον Ιανουάριο του 2014 είχαμε την πρόθεση να συνδέσουμε με αναπλάσεις την Αγ. Ιωάννου με τον Τσακό, με την Ελ. Βενιζέλου. Η νέα διοίκηση γνώριζε αυτή την πρότασή μας, η οποία είχε κατατεθεί και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανάπλαση πεζοδρομίων. Και μιλάμε για ένα μείζον θέμα που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, από αυτά που οι πολίτες βάζουν ακόμη και πάνω από τη δημιουργία του νέου δημαρχείου ή άλλα μεγάλα έργα.

Τέλος, επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δήμου, μέσω του οποίου ο πολίτης θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού ξοδεύεται και το τελευταίο ευρώ του Δήμου, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ότι το αίτημα που θα υποβάλει ο πολίτης στον Δήμο θα απαντάται εντός 10 ημερών με ηλεκτρονικό τρόπο (mail, sms κ.λπ.).

Και βέβαια, θα φέρουμε έναν νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας για τον Δήμο, τον οποίο μάταια περιμένουμε εδώ και τρία χρόνια να φέρει η διοίκηση Σταθόπουλου.

Τι πέτυχε η σημερινή διοίκηση…

Εκείνο που πέτυχε η σημερινή διοίκηση τα τρία αυτά χρόνια και το πέτυχε άριστα -της βγάζω το καπέλο- είναι τα θεάματα. Σε αυτό δεν τη φθάνει κανένας, μόνο που τα θεάματα αυτά δεν έχουν «άρτο». Δώσαμε για την εκδήλωση στην ΕΡΤ 105.000 ευρώ, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, αφού η ΕΡΤ θα την έκανε ούτως ή άλλως. Και από κοντά έχουμε σχεδόν ανά μέρα μια εκδήλωση ή τη χρηματοδότηση κάποιου συλλόγου για να κάνει κάποια εκδήλωση. Μόνο με αυτά τα λεφτά θα είχε ολοκληρωθεί το κλειστό προπονητήριο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός στα Πευκάκια.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Την εισήγηση του τέως δημάρχου, ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι μεταξύ άλλων έθιξαν τα εξής θέματα:

Agia Paraskevi Images («API»): Στις εκλογές του 2010 και 2014 είχατε τη στήριξη της Ν.Δ. Θεωρείτε ότι θα την έχετε και στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές;

Β.Ζ.: Στη Ν.Δ. έχω από το 1974, ως πρωτοετής φοιτητής. Το 2010 ζήτησα από την παράταξή μου τη στήριξη να κατέβω ως δήμαρχος και μου την  έδωσε. Απέναντι στην κοινωνία, αλλά και στο κόμμα, με άριστα το 10, νομίζω ότι πήρα έναν βαθμό κοντά στο 8. Κι εννοώ ότι όταν μου δόθηκε η στήριξη, μου είπαν από το κόμμα: «Βασίλη, προσπάθησε τουλάχιστον να μπεις στον δεύτερο γύρο», με είχαν «αουτσάιντερ». Τελικώς, πήρα τον Δήμο. Και επειδή τα κόμματα δεν είναι «ανθρωποφάγα», δεν σου αφαιρούν τη στήριξη χωρίς λόγο, εκτός κι αν εσύ το επιλέξεις. Κι αν υπήρχε μια τέτοια πρόθεση στη Ν.Δ. απέναντί μου, είμαι βέβαιος ότι θα με είχαν καλέσει, θα μου το είχαν ανακοινώσει και θα μου ζητούσαν να τους προτείνω και κάποιους πιθανούς νέους υποψηφίους. Αυτό δεν έχει γίνει και δεν νομίζω ότι θα γίνει παραμονές εκλογών…

Και επειδή ακούγονται πολλά, θέλω να διευκρινίσω με αυτήν την ευκαιρία ότι προσωπικώς δεν έδιωξα κανέναν από την αυτοδιοικητική παράταξή μας. Πλην ενός, που το 2011 διεγράφη με ομόφωνη απόφαση της παράταξης (20-0). Τώρα, εάν κάποιοι έφυγαν ή κάποιος άλλος κύριος αποστασιοποιηθεί στο μέλλον από την παράταξη, θεωρώ ότι το κάνουν είτε γιατί έχουν άλλες προσωπικές φιλοδοξίες, κάτι που είναι θεμιτό, είτε παρακουράστηκαν…

Όμως, υπάρχουν και πολλοί άξιοι άνθρωποι στην κοινωνία μας, που εάν τους δινόταν η ευκαιρία ν’ ασχοληθούν με τα κοινά, μπορεί ν’ αποδεικνύονταν πολύ καλύτεροι από εμάς. Προσωπικώς, έχω βγει στην τοπική κοινωνία μας και ψάχνω αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς να ρωτώ σε ποιο κόμμα ανήκουν. Όπως έκανα και μετά το 2005, όταν διαγράφηκα από την αυτοδιοικητική μου παράταξη. Ήδη, έχουν βρεθεί κάποιοι τέτοιοι νέοι άνθρωποι που, μαζί με τους παλαιότερους, θ’ αποτελέσουν ένα «εκρηκτικό μείγμα», το οποίο θα συμβάλλει στο να ξανακερδίσουμε τον Δήμο και να βοηθήσουμε την πόλη.

Αμαρυσία («Α»): Αν μία στο δισεκατομμύριο δεν λάβετε στήριξη από τη Ν.Δ., θα κατέβετε στις εκλογές;

Β.Ζ.: Τα κόμματα πριν αποφασίσουν να «κόψουν» κάποιον, βάζουν κι ένα στοιχείο υπολογιστικό. Δηλαδή, για παράδειγμα, σκέφτονται: «Στην Αγία Παρασκευή ποιος θα μου φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα; Ο “Χ”, άρα θα βάλω υποψήφιο αυτόν». Θεωρώ ότι η Ν.Δ. γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα που μπορούμε να φέρουμε εμείς δεν μπορεί να το φέρει κανένας άλλος. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε τη στήριξη του κόμματος. Δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο…

Ωστόσο, κυρίαρχα εμείς θέλουμε να έχουμε τη στήριξη της κοινωνίας και το 2014 αποδείξαμε ότι την είχαμε, όταν η Ν.Δ. ήταν στο «ναδίρ» της…

«ΑΡΙ»: Η σημερινή διοίκηση αποφάσισε την απόκτηση του κτήματος Ιόλα. Ποιο θεωρείτε ως το σοβαρότερο θέμα στη διαχείριση του θέματος αυτού;

Β.Ζ.: Όλοι συμφωνούν στην απόκτηση του κτήματος, αλλά με ποιον τρόπο;

Κατ’ αρχάς, η διοίκηση προχώρησε σε απευθείας αγορά, με απευθείας διαπραγμάτευση του δημάρχου. Δεύτερον, τα χρήματα που εξοικονομήσαμε για την προκαταβολή των 750.000 ευρώ προήλθαν από τον μηδενισμό κωδικών για έργα καθημερινότητας, όπως σχολεία, δρόμοι, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές κ.λπ. Ποιος πολίτης συμφωνεί να «μηδενιστεί» η καθημερινότητά του για ν’ αγοραστεί το κτήμα Ιόλα; Και τρίτον, εάν αγοράσατε πριν από κάποια χρόνια ένα σπίτι με 200.000 ευρώ, μπορείτε σήμερα να το πωλήσετε 400.000 ευρώ; Ούτε 150.000 ευρώ δεν μπορείτε να το πωλήσετε, μόνο και μόνο λόγω παλαιότητας.

Ε, λοιπόν, ο κύριος που αγόρασε το κτήμα Ιόλα έδωσε 1,6 εκατ. ευρώ το 2000 και τώρα ο Δήμος του το αγοράζει με 3 εκατ. ευρώ! Σας φαίνεται λογικό; Δεν σας προξενεί εντύπωση γιατί βιάζονται τόσο πολύ να γίνει το «deal» της αγοράς; Ότι παραποίησαν τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένσταση; Ότι θέλουν να υπογράψουν τα συμβόλαια πριν την 1/1/2018, για να γλυτώσει ο επιχειρηματίας γύρω στα 230.000 ευρώ από τη φορολόγηση της υπεραξίας;

Ακόμη κι αν η Περιφέρεια Αττικής κάνει το λάθος και περάσει τη συγκεκριμένη απόφαση -που δεν το νομίζω- δεν θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο με τίποτα!

«Α»: Όταν αναλάβατε τον Δήμο, βρήκατε κάποια έργα από τη διοίκηση Γιαννακόπουλου, που συνεχίσατε. Εσείς, αφήσατε κάποια έργα στη διοίκηση Σταθόπουλου και ποια ήταν αυτά;

Β.Ζ.: Εμείς ένα έργο πήραμε από τον κ. Γιαννακόπουλο, την Ελ. Βενιζέλου, όπου είχε υπογράψει την προγραμματική σύμβαση, χωρίς να με ρωτήσει, έστω και δεοντολογικά. Κι όταν αναλάβαμε τον Δήμο, ήρθε ο εργολάβος στο γραφείο μου και με ρώτησε αν μπορεί να ξεκινήσει. Ρωτάω τις υπηρεσίες αν υπάρχουν τα λεφτά στον αντίστοιχο κωδικό και μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτε. Και για όσους δεν θυμούνται, η Ελ. Βενιζέλου σταμάτησε για έναν χρόνο στην Καραϊσκάκη, γιατί δεν είχαμε λεφτά να τον πληρώσουμε. Και μετά τρέξαμε στην ΕΕΤΑ (σ.σ.: Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και τη χρηματοδοτήσαμε για να ολοκληρωθεί.

Τα υπόλοιπα έργα που προανέφερα ότι μας άφησε ο κ. Γιαννακόπουλος σε μελέτες, ήταν ένα αίτημα στην Περιφέρεια για τους ποδηλατόδρομους στην κάτω περιοχή και τις αναπλάσεις σε Τσακό, Κυκλάδων και Σολωμού. Δεν ήταν κανένα έργο χρηματοδοτημένο. Όλα χρηματοδοτήθηκαν από το 2011 και μετά.

Εμείς στον κ. Σταθόπουλο αφήσαμε τρεις ώριμες μελέτες: τα όμβρια που γίνονται τώρα στην κάτω περιοχή, τη διάνοιξη των οδών στα Πευκάκια και τον βρεφονηπιακό σταθμό.

«Α»: Τα όμβρια δεν ήταν έργο του κ. Γιαννακόπουλου;

Β.Ζ.: Όχι, βέβαια. Γι’ αυτά υπήρχε μια μη ολοκληρωμένη μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, την οποία η Περιφέρεια Αττικής μάς τη γύρισε πίσω. Κι αναγκάστηκα και πήγα στον καθηγητή υδραυλικών του Πολυτεχνείου και δημότη μας, τον κ. Κουτσογιάννη, του έδωσα την προμελέτη και, μαζί με τους μηχανικούς του Δήμου, την έφτιαξαν στο Πολυτεχνείο. Τζάμπα, ενώ αν τη δίναμε έξω θα θέλαμε τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

Γι’ αυτό και προείπα ότι τη μελέτη για το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια θα τη δώσουμε να την κάνει η γ.γ. Αθλητισμού. Γιατί, θα το πω εκλαϊκευμένα, η κονόμα στην Ελλάδα γίνεται στις μελέτες, οι οποίες μετά μένουν στα ράφια, και στους δήμους και στα υπουργεία.

Ξέρετε πόσες μελέτες έχει ο Δήμος; Μόνο οι κυκλοφοριακές είναι 20, μεταξύ τους και κάποια 100.000 ευρώ. Έχουν εφαρμόσει καμία; Μόνο περιστασιακά, κάπου-κάπου. Οι μελέτες «έχουν ψωμί», χρόνια τώρα…

«Εγώ διατηρώ τη στήριξη του κόμματος της Ν.Δ. και αυτή δεν μπορεί να δοθεί σε άλλον. Δεν υπάρχει περίπτωση. Και έχω τη στήριξη και της κοινωνίας».

Ενυπόγραφα («Ε»): Άρα, αφορούν όλες τις διοικήσεις κ. Ζορμπά…

Β.Ζ.: Εγώ έδωσα δύο μελέτες έξω, μία για τον βρεφονηπιακό σταθμό, που ολοκληρώθηκε ως έργο, και στοίχισε 16.000 ευρώ, για ένα έργο 3.350.000 ευρώ και την άλλη για τον δεύτερο βρεφοπηνιακό σταθμό, που στοίχισε περίπου 25.000 ευρώ, για ένα έργο 1 εκατ. ευρώ. Καμία άλλη μελέτη δεν δώσαμε, για να το ξεκαθαρίσουμε.

«ΑΡΙ»: Τις δύο αυτές μελέτες που αναφέρατε η σημερινή διοίκηση τις είχε ψηφίσει;

Β.Ζ.: Η σημερινή διοίκηση δεν ψήφισε ούτε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ούτε το Κοινωνικό Μαγειρείο, ούτε το Πρόγραμμα της Φτώχειας, ούτε τις δύο μελέτες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν ψήφισε ΤΙ-ΠΟ-ΤΕ! Ούτε ψήφισε όταν ξεκίναγα τις προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης για το δημαρχείο. Για την ακρίβεια, «έριχνε λευκό» πάντα. Εξάλλου, ο συνάδελφος Γιάννης Σταθόπουλος είναι γνωστός του «λευκού» όταν ήταν στη μειοψηφία. Μάλιστα, ο Σιδέρης και ο Γιαννακόπουλος του έλεγαν συχνά «ψήφισε και κανένα “όχι” ‘ή “ναι”»

«Α»: Από το 2011 δεν έχουν γίνει πεζοδρόμια στην πόλη. Στα τρία χρόνια της θητείας σας δεν θα μπορούσατε να είχατε κάνει κάτι;

Επί της δικής μου θητείας έχουν γίνει 28 χιλ. αναπλάσεων. Από τον τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό χρηματοδοτήθηκαν 7,8 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομοι στο «Κοντόπευκο…

«Α»: Το οποίο είχε ξεκινήσει ο κ. Γιαννακόπουλος…

Β.Ζ.: Ναι, αυτό που είχε ζητήσει ο κ. Γιαννακόπουλος. Ξέρετε, το μείζον είναι η χρηματοδότηση. Ιδέες έχουμε όλοι μας. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να πάει να φέρει λεφτά για την πόλη.

«Α»: Εσείς τι αφήσατε στον κ. Σταθόπουλο ως μελέτες;

Β.Ζ.: Μα σας απάντησα. Τη μελέτη για τα όμβρια, τη μελέτη για τη διάνοιξη οδών στα Πευκάκια και τη μελέτη για τον βρεφονηπιακό σταθμό. Τι άλλο να του αφήσω;

Ο «οργασμός» από πλευράς έργων που έγινε στην Τεχνική Υπηρεσία στα τρία χρόνια που ήμασταν διοίκηση όσο κι αν ανατρέξετε σε όλα τα προηγούμενα έτη δεν θα τη βρείτε.

Ξέρετε κάτι, όταν διοικούσαμε εμείς, φόρεσα τα καλά μου και πήγα στον τότε υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Χρυσοχοΐδη και του είπα: «Υπουργέ θέλω να με βοηθήσεις να χρηματοδοτήσω κάποια έργα για την πόλη μου». Σήκωσε το τηλέφωνο, κάλεσε τον Σγουρό και του είπε, με τη σειρά του: «Γιάννη, έχω ένα δεξιό δήμαρχο εδώ και θα στον στείλω γιατί θέλω να τον βοηθήσεις». Πράγματι, πήγα στον Σγουρό και ό,τι του ζητήσαμε, μας τα έδωσε ο άνθρωπος. Και εν συνεχεία πήγα στο υπουργείο Εσωτερικών, στον κ. Στυλιανίδη, και μας χρηματοδότησαν τα υπόλοιπα έργα, την Αγ. Ιωάννου και την Ελ. Βενιζέλου. Τα πράγματα είναι απλά. Πας στην κεντρική διοίκηση και αν έχεις τα… κότσια ζητάς να σου χρηματοδοτήσουν έργα.

Εμείς περιμένουμε από τη νέα διοίκηση να δούμε ποια έργα θα καταφέρει να χρηματοδοτήσει.

«Ε»: Σχετικά με το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια, αν κατάλαβα καλά, θα παρουσιάσετε στους συλλόγους ένα έτοιμο προσχέδιο, με το τι πρέπει να γίνει εκεί. Άρα, οι φορείς τι καλούνται να προτείνουν;

Β.Ζ.: Στο τοπογραφικό θα υπάρχουν σημειωμένα το τι θα γίνει πού και τι κόστος θα έχει το καθένα. Εν συνεχεία θα το δώσουμε στους συλλόγους για να μας πουν τις δικές τους προτάσεις, δηλαδή αν θέλουν 2 ή 4 γήπεδα τένις ή δεύτερο κολυμβητήριο κ.λπ. Εν συνεχεία θα συγκεντρώσουμε τις προτάσεις, θα τις εξετάσουμε, θα συγκεράσουμε τις διάφορες απόψεις και θα κάνουμε μια προμελέτη, που θα παρουσιάσουμε στην πόλη ενόψει των επόμενων εκλογών.

«Ε»: Ας έρθουμε στα πολιτιστικά θέματα. Ξεκινήσατε την τοποθέτησή σας λέγοντας ότι συμφωνούμε όλοι ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια στον Δήμο, ιδιαίτερα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Εν συνεχεία αναφερθήκατε επικριτικά στη διοίκηση Σταθόπουλου, ότι προσφέρει πολύ θέαμα και ότι σχεδόν κάθε μέρα έχουμε και μια πολιτιστική εκδήλωση. Γιατί να είναι αρνητικό αυτό;

Β.Ζ.: Εξαρτάται την εκδήλωση. Όταν γίνονταν εκδηλώσεις επί Γιαννακόπουλου και επί δικής μας διοίκησης, έδινες 35.000 ευρώ και έφερνες καλλιτεχνικά μεγέθη όπως ο Πλέσσας, ο Τσακνής και τόσα άλλα. Όταν φέραμε στο Αμερικανικό Κολλέγιο το συγκρότημα κιθαριστών του Μπουντούνη, μαζί με τη χορωδία του Δήμου, μας στοίχισε 4.500 ευρώ, μαζεύτηκαν 800 άτομα και ήταν άλλα 600 έξω, που αναγκαστικά τους απομάκρυναν οι υπηρεσίες του Κολλεγίου.

Ε, όταν κάνεις τώρα μια εκδήλωση που κοστίζει 3.500 ευρώ και στην οποία μαζεύονται 60 άτομα, στα οποία δίνεις ένα σουβλάκι και μια κόκα κόλα, δεν μπορείς να μιλάς για πολιτιστική ποιότητα.

Κι εγώ μίλησα κυρίως για τη διάλυση των Εργαστηρίων Τέχνης…

Από την άλλη, γιατί δώσαμε 105.000 στην ΕΡΤ; Για να προβάλλουμε την αφεντομουτσουνάρα μας; Και τι πήραμε εμείς από τις διαφημίσεις που πρόβαλλε η ΕΡΤ στις ώρες που εμείς πληρώναμε για τη συμμετοχή μας και από τις επαναλήψεις στις οποίες προχώρησε; Σας φαίνονται λογικά και νόμιμα όλα αυτά; Εμένα όχι.

«Ε»: Κύριε Ζορμπά, άκουσα πολύ κριτική για τη διοίκηση Σταθόπουλου στα 3+ χρόνια της θητείας της. Δεν άκουσα, όμως, καθόλου αυτοκριτική για τα 3+ χρόνια της δικής σας θητείας. Επειδή οι διοικήσεις, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, δεν πέφτουν τόσο από την αξιοσύνη της όποιας αντιπολίτευσης, αλλά από τα δικά τους λάθη, ποια λάθη της δικής σας θητείας δεν θα επαναλάβετε σε μια πιθανή νέα επανεκλογή σας;

Β.Ζ.: Μου έχει γίνει και ενδοπαραταξιακή κριτική για τους λόγους που χάσαμε. Κάποιοι είπαν ότι χάσαμε επειδή δεν ήμουν επικοινωνιακός εγώ, με την έννοια ότι δεν διόριζα και δεν έκανα μικρο-εξυπηρετήσεις, όπως να μετακινήσω ένα κάδο. Εγώ, όμως, δεν κάνω ρουσφέτια, γιατί με αυτόν τον τρόπο ευνοείς κάποιον, αλλά αδικείς κάποιον άλλον.

Πείτε μου, όμως, εσείς. Αφού κάναμε λάθη, στηριζόμασταν από τη Ν.Δ. που ήταν στο «ναδίρ», μας κατηγορούσαν ως «γερμανοτσολιάδες», μας έλεγαν ότι δεν κάναμε έργο, πώς κατορθώσαμε το 2010 να πάρουμε 5.300 ψήφους και το 2014 να λάβουμε 8.100; Δηλαδή, μια αύξηση 52% μέσα σε τρία χρόνια διοίκησης. Το έχετε ξαναδεί;

Δεν λέω ότι δεν κάναμε λάθη. Πιθανόν να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Είχαμε και κάτι που άλλοι θεωρούσαν μειονέκτημα, όχι όμως κι εγώ. Από τους 20 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και τους υπόλοιπους περίπου 15 που ασχολήθηκαν με τη διοίκηση, οι 17 δεν ήξεραν πού είναι το δημαρχείο. Δεν είχαν καμία εμπειρία από τον Δήμο, ασχολήθηκαν για πρώτη φορά. Στηριχθήκαμε στην αγάπη, στο πάθος, στους υπαλλήλους και στη νομιμότητα και θεωρώ ότι πετύχαμε.

«Α»: Μήπως χαρακτηρίζεστε αντιεπικοινωνιακός όχι λόγω τη μη ικανοποίησης ρουσφετιών, αλλά λόγω της γενικότερης εσωστρέφειάς σας; Μήπως δεν βρήκατε κάποιον τρόπο να επικοινωνήσετε με τον κόσμο;

Β.Ζ.: Δεν έχω το χάρισμα του Γιαννακόπουλου στην επικοινωνία, αλλά έχω το χάρισμα να δουλεύω. Εγώ δεν έβγαινα να γυρίζω στους δρόμους, ήμουν στο δημαρχείο και δούλευα, γι’ αυτό κατορθώσαμε να κάνουμε έργο. Και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος. Το να βγαίνεις στη γύρα και να χτυπάς πλάτες, να δίνεις υποσχέσεις και φιλιά, εμένα δεν είναι του χαρακτήρα μου. Επικοινωνούσαμε με τον κόσμο με τις ανακοινώσεις μας, με τις απαντήσεις στα αιτήματά τους, το οποίο δεν σημαίνει βέβαια ότι μπορούσαμε να τα ικανοποιήσουμε όλα.

Αλλά τώρα έχω βελτιώσει την επικοινωνία μου, μπήκα και στο facebook (γέλια), απαντώ στους πολίτες. Εξάλλου, όταν είσαι στη διοίκηση ωριμάζεις, γίνεσαι καλύτερος. Σε σχέση με το 2011 είμαι πιο ώριμος, πιο έμπειρος και περιβάλλομαι από αντίστοιχους ανθρώπους, που όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στην πόλη.

«Ε»: Κύριε Ζορμπά αισθάνομαι ότι δεν απαντήθηκε το προηγούμενο ερώτημά μου. Δεν έκρινα αν ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη η διοίκησή σας. Εξάλλου, αυτό το κρίνει ο δημότης στην κάλπη και όχι ο δημοσιογράφος. Ρώτησα αν στον απολογισμό που κάνατε ως παράταξη διαπιστώσατε λάθη στον χειρισμό ή στη διευθέτηση κάποιων θεμάτων, τα οποία δεν σκοπεύετε να επαναλάβετε σε μια πιθανή επόμενη θητεία…

Β.Ζ.: Εννοείτε ότι εντοπίσαμε κάποια λάθη, τα συζητήσαμε και δεν θα τα ξανακάνουμε.

«Ε»: Θα μας πείτε μερικά από τα λάθη που εντοπίσατε;

Β.Ζ.: Τώρα, δεν ξέρω αν λέγονται αυτά. Γιατί αν τα πούμε, τα μαθαίνουν και οι αντίπαλοι. Δεν νομίζω ότι αυτά δημοσιοποιούνται.

Να σας πω κάτι άλλο, όμως. Ξέρετε πόσα στελέχη που ενώ ήταν στη Ν.Δ. βρίσκονταν σε αντίπαλα ψηφοδέλτια; Σχεδόν τα μισά. Αυτό ενισχύει εκείνο που είπα προηγουμένως, ότι πήραμε 35% στον πρώτο γύρο, κι αυτό το πήραμε από την κοινωνία. Η οποία δεν κοίταξε από πού στηρίζεται ο Ζορμπάς, αλλά από αυτά που κάναμε και από το πόσο έντιμοι ήμασταν. Και για ένα δυσάρεστο θέμα που είχαμε, ανέλαβα εγώ την πολιτική ευθύνη και το έλυσα, στέλνοντάς το στον εισαγγελέα.

__________

«Δεν έχω το χάρισμα του Γιαννακόπουλου στην επικοινωνία, αλλά έχω το χάρισμα να δουλεύω. 
»Εγώ δεν έβγαινα να γυρίζω στους δρόμους, ήμουν στο δημαρχείο και δούλευα, γι’ αυτό κατορθώσαμε να κάνουμε έργο».

__________

«Ε»: Μάλιστα. Το τελευταίο ερώτημά μου έχει να κάνει με το πρώτο ερώτημα που τέθηκε σ΄ αυτήν τη συνέντευξη, το οποίο και θα αντιστρέψω, γιατί από την πρώτη απάντησή σας μπερδεύτηκα λίγο και νόμιζα ότι μιλάμε για βουλευτικές και όχι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν σας δώσει χρίσμα η Ν.Δ., θα το δεχθείτε; Κι επεκτείνω το ερώτημα. Πότε θα καταφέρουμε να κόψουμε τον «ομφάλιο λώρο» που ενώνει τα κομματικά γραφεία με τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις;

Β.Ζ.: Δεν είμαι εξαρτώμενος από τη Ν.Δ. Μπορεί να στηρίχτηκα από το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά στην παράταξή μου υπήρχαν άτομα που δεν ανήκαν ποτέ στη Ν.Δ. κι ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.

Για παράδειγμα, το 2014 από τα 20 στελέχη που εκλέχθηκαν τα 5 δεν ανήκαν στη Ν.Δ.

Προσωπικά δεν ήμουν ποτέ πειθήνιο όργανο του κόμματος. Δεν ήμουν του «σήκω πάνω, κάτσε κάτω». Σας θυμίζω ότι, όταν έκλεισε η ΕΡΤ, εγώ πήγα εκεί, μίλησα και την επομένη έβγαλα ανακοίνωση, στην οποία έλεγα ότι πρέπει να υπάρξει εξυγίανση, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο και καλούσα τον πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, να πάρει πίσω την απόφασή του. Ακούσατε, για παράδειγμα, ποτέ τον Γ. Σταθόπουλο να βγει και να πει ότι «καλώ τον Τσίπρα να μην πάρει τα λεφτά από τους δήμους;».

Δεν έχω «ομφάλιο λώρο». Μην ξεχνάτε ότι το 2006 κατέβηκα μόνος μου, όντας διαγραμμένος από τη δημοτική μου παράταξη, και σε τέσσερα χρόνια εξελέγην δήμαρχος. Πώς βγήκα αν ο κόσμος θεωρούσε ότι είμαι συνδεδεμένος με «ομφάλιο λώρο» με τη Ν.Δ.;

Αλλά και γενικά η πλειονότητα των Δήμων έχουν κόψει τους «ομφάλιους λώρους» με τα κόμματα. Τα χρίσματα δεν περνούν πια. Και η Ν.Δ. δεν θα δώσει χρίσματα.

Εγώ διατηρώ τη στήριξη του κόμματος και αυτή δεν μπορεί να δοθεί σε άλλον. Δεν υπάρχει περίπτωση. Και έχω τη στήριξη και της κοινωνίας.

24 Ώρες στα Βόρεια («24 ΩσΒ»): Μια σειρά ανακοινώσεων της παράταξής σας αφήνουν την εντύπωση ότι δεν θεωρείται τη διοίκηση χρηστή. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Β.Ζ.: Νομίζω ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα Ιόλα, ακόμη κι αν είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία, την έχασε.

«24 ΩσΒ»: Η εξέλιξη στην υπόθεση Σπυρούδη δεν θεωρείτε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση; Κι αν όχι, γιατί;

Β.Ζ.: Το θέμα του στρατοπέδου Σπυρούδη το ολοκληρώσαμε εμείς, διεκπεραιώσαμε τις ενστάσεις των κατοίκων και το προχωρήσαμε. Εμείς θέσαμε ένα ερώτημα στη δ/νση Ανατολικής Αττικής, να μας πει εάν το κομμάτι αυτό είναι δασική περιοχή ή όχι. Και πήραμε την έγγραφη απάντηση ότι είναι δασική έκταση. Τώρα έγινε ΦΕΚ, το οποίο δεν αλλάζει κάτι στην ουσία, παρά μόνο ότι μπορείς να κάνεις κάποιες παρεμβάσεις στον χώρο. Ωστόσο, επισημαίνω ότι, τώρα με το ΦΕΚ, αυτά τα 37 στρέμματα στο στρατόπεδο Σπυρούδη ίσως, μετά το Ελληνικό, είναι το ωραιότερο «φιλέτο» για το υπερ-ταμείο.

«ΑΡΙ»: Πιστεύετε ότι η στήριξη που δίνει η παρούσα διοίκηση στην κοινωνία είναι ίδια με αυτή που δίνατε εσείς;

Β.Ζ.: Έχω πει ότι αυτά που δίνει η νυν διοίκηση, κυρίως στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, τις μεγάλες γιορτές είναι, όχι για να κάνεις Πάσχα, αλλά ούτε για Μ. Παρασκευή. Ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να δώσει παραπάνω από αυτά που δίνει. Ο Ζορμπάς έβγαινε μπροστά στα σούπερ μάρκετ, μαζί με την Κοινωνική Υπηρεσία, και μάζευε τρόφιμα για να ταΐσουμε τον κόσμο. Είδε κανείς κάποιον από τη σημερινή διοίκηση να κάνει κάτι αντίστοιχο;

Αλλά ο Ζορμπάς δεν έχει έπαρση. Είχα γυρίσει φούρνους, κρεοπωλεία, μανάβικα… Παντού. Έφθασα μέχρι τους Θρακομακεδόνες.

Αυτοί πού πήγαν; Γιατί δεν πάνε; Ντρέπονται ή είναι απόγονοι των Μπάκιγχαμ;

«Α»: Μετά από χρόνια, πώς θα θέλατε να θυμάται ο κόσμος τον Β. Ζορμπά;

Β.Ζ.: Για την εντιμότητά του, για την οποία θα τον θυμούνται σίγουρα. Ήδη, μου το λένε.

Να σας πω και κάτι άλλο. Όταν έγινα δήμαρχος, πήγα στον πατέρα μου. Μου είπε, λοιπόν, ήταν και λίγο σκληροπυρηνικός: «Μην μάθω ότι σε κατηγόρησαν ποτέ για ανεντιμότητα, θα σε ντουφεκίσω».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet