ΠΟΕΔΗΝ: Χιλιάδες καρκινοπαθείς στερούνται πρόσβασης σε σωτήρια εξέταση
Κοινωνία

ΠΟΕΔΗΝ: Χιλιάδες καρκινοπαθείς στερούνται πρόσβασης σε σωτήρια εξέταση

Ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού» αντιμετωπίζονται οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Βάσει στοιχείων που επικαλείται, χιλιάδες ασθενείς αποκλείονται από εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πεθάνουν, ενώ πολλοί αναγκάζονται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να διαγνωστούν.

Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 41.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και ο αριθμός ακολουθεί αυξητική τάση, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού. Μελέτες αποδίδουν στον καρκίνο το 37,6% των θανάτων στα άτομα άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ίδιοι οι Έλληνες καρκινοπαθείς χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού», καθώς τα δημόσια νοσοκομεία μαστίζονται από ελλείψεις σε προσωπικό που ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Επίσης, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου είναι παρωχημένης τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά στην εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση PET-CT-SCAN, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «είναι μία πολύ απαραίτητη διαγνωστική εξέταση που σώζει ζωές, γιατί δείχνει τα καρκινικά κύτταρα σε πολύ αρχικό στάδιο και δείχνει τυχόν μεταστάσεις σε αρχικό στάδιο. Ως εκ τούτου καθίσταται πιο αποτελεσματική η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου». Όμως, η εξέταση συνταγογραφείται σε ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, προτείνεται από το Ογκολογικό Συμβούλιο και για να πραγματοποιηθεί με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει έγκριση από το ΚΕΣΥ ή ελεγκτή γιατρό.

«Στοιχίζει 1.500 ευρώ για τον ασθενή, χωρίς εγκεκριμένο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Με εγκεκριμένο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, στα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν PET-CT, γίνεται δωρεάν. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν για την εξέταση 15% συμμετοχή, αλλά με πρόσθετες χρεώσεις, το κόστος συμμετοχής μπορεί να φθάσει τα 400 ευρώ. Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση PET CT λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων στην πρόσβαση και έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ», λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ψέγουν το υπουργείο Υγείας και για το γεγονός ότι το φάρμακο που απαιτείται για την PET-CT-SCAN (750 ευρώ/δόση) παράγεται από μία μόνο εταιρεία στην Ελλάδα, ενώ σε περίπτωση βλάβης των μηχανημάτων PET-CT οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν 1,5 μήνα σε λίστα αναμονής των τεσσάρων δημοσίων νοσοκομείων («Παπαγεωργίου», «Θεαγένειο», «Μεταξά», «Ευαγγελισμός») που διαθέτουν αυτά τα μηχανήματα.

«Στη χώρα μας γίνονται 24.000 κατά μέσο όρο διαγνωστικές εξετάσεις PET-CT-SCAN κατ’ έτος και 5.000 σε γειτονικές χώρες. Οι ανάγκες για διενέργεια της PET CT με βάση τον αριθμό των καρκινοπαθών που έχει η χώρα μας είναι πάνω από 70.000. Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται. Στις 46.000 λιγότερες ανέρχονται οι εξετάσεις από όσες χρειάζονται. Χιλιάδες καρκινοπαθείς το πληρώνουν με τη ζωή τους άμεσα ή μακροπρόθεσμα», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, στο «Παπαγεωργίου» γίνονται 3-4 PET-CT-SCAN την ημέρα, στο «Θεαγένειο» 7-8/ημέρα, στον «Ευαγγελισμό» 10-12/ημέρα και στο «Μεταξά» 3-4/ημέρα.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το PET CT κοστίζει 1,5 εκατ. ευρώ και η μονάδα παραγωγής του φαρμάκου 2,5 εκατ. ευρώ. «Δεν είναι ικανοί στην κυβέρνηση να δώσουν 10 εκατ. ευρώ και να αγοράσουν τα απαραίτητα μηχανήματα PET CT και τις Μονάδες παραγωγής Ραδιοφαρμάκου που θα έσωζαν χιλιάδες ζωές καρκινοπαθών», τονίζουν.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ακόμα ότι χιλιάδες ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα, τον Έβρο και την Ανατολική Μακεδονία αναγκάζονται να περάσουν στην Ανδριανούπολή της Τουρκίας για να υποβληθούν σε PET-CT-SCAN, καθώς το τοπικό νοσοκομείο διαθέτει καλύτερη υποδομή και εξοπλισμό (3 μηχανήματα, ολοήμερη λειτουργία, μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου), ενώ το κόστος ανέρχεται σε 200-300 ευρώ. Το ίδιο στοιχίζει και στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου καταφεύγουν πολλοί πάσχοντες.

Για το θέμα η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται και δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Βασίλη Παππά, που εδώ και καιρό αναζητά τρόπους μείωσης του κόστους της εξέτασης με την αγορά μηχανήματος παρασκευής του ραδιοφαρμάκου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι για να καλύπτονται οι ανάγκες θα έπρεπε να διαθέτουν PET-CT τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας, 3 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και 6 νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης, να υπάρχουν μονάδες παραγωγής Ραδιοφαρμάκου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

«Αυτό που συμβαίνει με τους καρκινοπαθείς στη χώρας μας είναι ένα διαρκές έγκλημα», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα να συντονίσει την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Πηγή: health.in.gr/Μαίρη Μπιμπή

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet