Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση δανείων πρώτης κατοικίας σε funds
Οικονομία-Αγορά

Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση δανείων πρώτης κατοικίας σε funds

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση σε funds των δάνειων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και έχουν αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 λήγει η περίοδος προστασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών την άνοιξη του 2016.

Παρά το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν στις προτεραιότητες των τραπεζών δεν είναι άμεσα η πώληση στεγαστικών δανείων σε funds πολλοί είναι οι δανειολήπτες που ανησυχούν μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αυτό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα κληθεί να ανοίξει ξανά και τη συζήτηση για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας όπως αυτή ισχύει σήμερα, δεδομένου ότι με βάση τον σχετικό νόμο λήγει και αυτή στα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με το insider.gr, παράγοντες της κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις δείχνουν καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για διαπραγματεύσεις και πως η ελληνική πλευρά θέλει και θα επιδιώξει την παράταση της προστασίας ακόμα και εάν απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων του νόμου.

Μάλιστα και για το θέμα της άρσης της προστασίας των ενυπόθηκων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία από την πώληση σε funds δεν δηλώνουν ανησυχία, καθώς με το ισχύον καθεστώς υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες με τις οποίες προστατεύονται οι δανειολήπτες από αυθαίρετες πρακτικές. Μοναδικός κίνδυνος αναμένεται να υπάρξει μόνο εάν οι θεσμοί ζητήσουν αλλαγές στο πλαίσιο για την λειτουργία των Funds (Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων και Πιστώσεων και Εταιρείες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) σε σχέση με τα  ελληνικά δάνεια και συγκεκριμένα ελαστικοποίησή του. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά έχει σκοπό να ζητήσει νέα παράταση στην εξαίρεση που αφορά τη μεταβίβαση σε funds των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία που έχει αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ.

Όσο για το αίτημα που έχει τεθεί από καταναλωτικές οργανώσεις και συλλόγους δανειοληπτών αναφορικά με τη θεσμοθέτηση δικαιώματος του δανειολήπτη να προχωρά στην αγορά του δανείου που πρόκειται να πουληθεί σε fund σε τιμή χαμηλότερη της αξίας του, κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στη ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ παράλληλα εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο ορισμένοι δανειολήπτες να πετύχουν μειώσεις της αξίας των δανείων τους.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet