«Κόλαφος για Ρούσσο η… εκκωφαντική απόρριψη του “Τεχνικού” “Προγράμματος”» 
Πολιτική

«Κόλαφος για Ρούσσο η… εκκωφαντική απόρριψη του “Τεχνικού” “Προγράμματος”» 

Σκληρή κριτική στη διοίκηση του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου, σχετικά με το πώς αντέδρασε στη μη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2018 ασκεί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τέως δήμαρχος, Γιώργος Κουράσης.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Κουράσης κάνει λόγο για αποδόμηση της «εικόνας του επιτυχημένου δημάρχου» και αναλύει στο τι περιείχε και όχι το Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν ψηφίστηκε από το Σώμα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση:

Φαίνεται ότι το «success story» ή επί το ελληνικότερον, η εικόνα του επιτυχημένου δημάρχου, κάπου εδώ αρχίζει να ξεφτίζει.

Μια εικόνα που, με επιμέλεια και πλούσια (θα του το αναγνωρίσουμε) επικοινωνιακή πολιτική, ο κ. Ρούσσος και οι συντρόφοι του, έστησαν τα (3) τρία και πλέον αυτά χρόνια της θητείας τους.

Εστιάζοντας, αποκλειστικώς, στη βελτίωση κάποιων προβλημάτων της καθημερινότητας (όπως η εικόνα της καθαριότητας και η συντήρηση κάποιων υποδομών), δυνατότητα που τους δόθηκε με την πρόσληψη 100 και πλέον, εργατών καθαριότητας και 200 πολιτών από την κοινωνική εργασία, καλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο μιας δημοτικής Αρχής, ανίκανης να διαχειριστεί τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα της πόλης μας. Αλλά κυρίως ανήμπορης να οραματισθεί, να σχεδιάσει και προγραμματίσει (πολύ δε μάλλον να υλοποιήσει), ένα πλάνο έργων και δράσεων που θα σκοπεύουν στην επίλυση των προβλημάτων αυτών και θα διαμορφώσουν συνθήκες μιας βιώσιμης, ανθρώπινης πόλης.

Το «Τεχνικό Πρόγραμμα», που παρουσιάσθηκε από τον κ. Ρούσσο στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Δ.Σ., αφορούσε ουσιαστικά στα δύο τελευταία χρόνια 2018-2019 της θητείας του ως δημάρχου και ήταν ακριβώς η επιτομή αυτής της αδυναμίας.

«Πλίνθοι ατάκτως ερριμμένοι», «συρραφή τίτλων έργων» κ.λπ. είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας (και όχι μόνο) απέδωσαν, στο κατ’επίφαση αυτό «Τεχνικό Πρόγραμμα» που κατακρίθηκε σκληρά.

Τι περιελάμβανε αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα;
  • Έργα, προγραμματισμένα από το παρελθόν, σε πολλές περιπτώσεις ώριμα, που με χαρακτηριστική ανικανότητα η δημοτική Αρχή δεν μπορεί να φέρει εις πέρας και που επαναλαμβάνονται μονότονα σε κάθε Τεχνικό της Πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεγάλο έργο της κατασκευής ομβρίων υδάτων, προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, που σχεδιάσθηκε, μελετήθηκε και ωρίμασε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, χρηματοδοτήθηκε από την τωρινή περιφερειακή Αρχή και, δυστυχώς, η δημοτική Αρχή Ρούσσου, με μια σειρά «εγκληματικών» (λόγω και της επικαιρότητας) ολιγωριών, αλλά και ανεξήγητων ενεργειών, έχει καθυστερήσει τραγικά.
  • Έργα προφανώς χωρίς μελέτη (όπως φαίνεται από τους στρογγυλεμένους προϋπολογισμούς τους), που δεν εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και, επομένως, αφορούν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, με αδιευκρίνιστα κριτήρια επιλογής τους.
  • Μικρο-αναθεσούλες σε ήσσονος σημασίας έργα συντήρησης και διαχείρισης μικροπροβλημάτων.
  • Αφερεγγυότητα και αοριστία για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης έργων που εντάσσονται για πρώτη φορά και η δαπάνη επιμερίζεται κυρίως στο 2019 (να θυμηθούμε, χρόνο εκλογών) και σε μικρότερο ποσοστό στο 2018.
  • Κατασπατάληση ίδιων πόρων, λόγω ιδεοληπτικών εμμονών, σε έργα που μπορεί ν’ αντληθούν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα (όπως ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού) κ.ά.

Από την άλλη τι ΔΕΝ περιελάμβανε το «Τεχνικό Πρόγραμμα» του κ. Ρούσσου:

  • Kαμιά μελέτη για την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας, για έργα κοινωνικών υποδομών, για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων (απαραίτητων για χρηματοδότηση από πόρους εκτός Δήμου) ή μεγάλων έργων, για μόχλευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 κ.λπ.
  • Κανένα έργο έστω σε επίπεδο προμελέτης, για την επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης (υπόγειο γκαράζ κ.λπ.), την αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος των Ρομά, τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, KAΠΗ κ.λπ.
  • Κανένα έργο ή πρόγραμμα που, εκμεταλλευόμενο τις νέες τεχνολογίες, θ’ αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου και θα διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.
  • Κανένα πρόγραμμα, ευρωπαϊκό ή διακρατικό, με πόρους (Ε.Ε.), πλην του Waste4think, που θα συντελέσει στην αειφόρο ανάπτυξη της πόλης μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε όλα αυτά, τα εύλογα για κάθε σκεπτόμενο πολίτη και υπεύθυνο αιρετό, τραγική ήταν η αντίδραση του κ. Ρούσσου. Αντί να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης του και να πάρει έστω το μήνυμα από την εκκωφαντική απόρριψη του Τεχνικού Προγράμματος, κάνοντας την αυτοκριτική του, ψάχνει να βρει «ανίερες συμμαχίες» των δημοτικών συμβούλων. Στρέφεται κατά πάντων, εκτός του εαυτού του.

Δεν θα μας εξέπληττε, εάν έκανε και μήνυση, κατά το πρότυπο της ομογάλακτής του περιφερειάρχη.

Δεν τον προβλημάτισε, εκτός της σύσσωμης αντίδρασης της αντιπολίτευσης (πλην προθύμων), η στάση των μέχρι πρότινος συντρόφων του και συνεργατών του, για τους οποίους, το τελευταίο που θα τους καταλόγιζε κανείς (πλην Ρούσσου), θα ήταν η ανευθυνότητα και η υστεροβουλία.

Αντιθέτως, προφανώς θολωμένος από τα «like» και τα στημένα, κατά μεγάλο ποσοστό, συντρόφων αλλά και ανενημέρωτων συμπολιτών μας, θετικά σχόλια, προσπαθεί ν’ αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη (συνήθης μικροπολιτική τακτική), παρουσιάζοντας όσους απέρριψαν το «σχέδιό του», ως εχθρούς της πόλης και εμπόδιο στο έργο του(!).

Ξεκαθαρίζουμε ως παράταξη τη θέση μας. Καταψηφίσαμε το κατ’ επίφαση «Τεχνικό Πρόγραμμα» του κ. Ρούσσου γιατί πιστεύουμε ότι το αίσθημα ευθύνης που έχουμε επιδείξει, διαχρονικά, ως συμπολίτευση και ως αντιπολίτευση, δεν μπορεί να γίνει αίσθημα συνενοχής.

Δεν περιμένουμε στον τέταρτο και προτελευταίο χρόνο της θητείας του ο κ. Ρούσσος να φέρει ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, που θα απαντά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στις ανάγκες της πόλης μας. Όμως τον καλούμε να φέρει σύντομα στο Δ.Σ. ένα κοστολογημένο και μελετημένο στοιχειωδώς Τεχνικό Πρόγραμμα, με τα στοιχεία που προαναφέραμε, ώστε να σκύψουμε όλοι μαζί πάνω του για το καλό της πόλης. Αλλιώς, η ευθύνη για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στην πρόοδο της πόλης, θα τον βαραίνουν εξ’ ολοκλήρου.

Υ.Γ. 1. Πληροφορηθήκαμε ότι, σε μια προσπάθεια εκβιασμού του Δημοτικού Συμβουλίου να ψηφίσει το ανερμάτιστο τεχνικό του Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του, ο κ. Ρούσσος κινδυνολογεί, φτάνοντας στο σημείο να ψεύδεται ότι δήθεν δεν θα πληρωθούν οι μισθοί του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου. Δαπάνες οι οποίες είναι πλήρως εξασφαλισμένες βάσει του υφιστάμενου Νομοθετικού Πλαισίου.

Υ.Γ.2. Αλήθεια κ. δήμαρχε, αυτό το «πόσο τυχωδιοκτική μπορεί να είναι μια συμπεριφορά που αξιοποιεί μικροκομματικές σκοπιμότητες για να εμποδίσει το έργο της πόλης;» που αναφέρετε, κατά λέξη, σε απάντηση του σχολίου φίλου σας στο facebook, στην προσπάθειά σας να κακολογήσετε όσους καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα, ενέχει το στοιχείο της ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ; Όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν ψηφίσατε, έστω μια φορά, Τεχνικό Πρόγραμμα ή Προϋπολογισμό των προκατόχων σας δημάρχων;

Αυτοχαρακτηρίζεστε δηλαδή, τυχοδιώκτης για μικροκομματικές σκοπιμότητες, όλα αυτά τα χρόνια, ή εσείς έχετε ασυλία; NTΡΟΠΗ!

Και είναι αυτή στάση Αιρετoύ της Αυτοδιοίκησης, που πιστεύει στην επικείμενη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, δηλαδή συναίνεση και συνεργασία και, μάλιστα, κακολογώντας και καταστροφολογώντας; Όταν αρνείται ν’ αποδεχθεί την κριτική και τον θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου ή τον σεβασμό την αντίθετης άποψης;

Οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους μας! Και για αυτές τις συμπεριφορές!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet