Ένωση Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Αντιρρήσεις για τη λειτουργία της Β/βάθμιας Σχολ. Επιτροπής
Κοινωνία

Ένωση Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Αντιρρήσεις για τη λειτουργία της Β/βάθμιας Σχολ. Επιτροπής

Αντιρρήσεις στον τρόπο λειτουργίας της Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς έχει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου, με αφορμή συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής που διεξήχθη την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017.

Όπως τονίζει η Ένωση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν δόθηκε το δικαίωμα ψήφου σε ένα από τα τρία μέλη της Ένωσης που μετέχουν στην Επιτροπή, αλλά ούτε και στη διευθύντρια του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας.

Παράλληλα, η Ένωση θέτει θέμα και για τον τρόπο παραχώρησης αθλητικών χώρων σχολείων σε αθλητικούς συλλόγους, όπως σημειώνεται στην ακόλουθη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της:

Στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Β/βαθμιας Εκπαίδευσης στις 10 Νοεμβρίου 2017 υπήρξαν από τη μεριά των εκπροσώπων της διοίκησης (προέδρου και γραμματέα) ορισμένες τοποθετήσεις που δεν συνάδουν με το πλαίσιο λειτουργίας τω σχολικών επιτροπών:

  • Αμφισβητήθηκε ο αριθμός εκπροσώπων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων στη Σχολική Επιτροπή. Παρ΄ ότι σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 44335/18.9.2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων έχει τρεις εκπροσώπους. Η γραμματέας της Σχολικής Επιτροπής αρνήθηκε στο τρίτο μέλος της Ένωσης να ψηφίσει (απόφαση για τον ορισμό μελών και την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς).
  • Αμφισβητήθηκε το δικαίωμα της διευθύντριας του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας να ψηφίσει για θέματα που αφορούν στο σχολείο της, παρ΄ ότι ο νόμος ορίζει ότι οι διευθυντές σχολικών μονάδων, ανεξάρτητα από το εάν είναι ή όχι μέλη της Σχολικής Επιτροπής έχουν δικαίωμα ψήφου για τα ζητήματα που αφορούν στο σχολείο τους.

Επίσης, από τη μεριά της διοίκησης διατυπώθηκε μια καινοφανής οπτική με βάση την οποία αιτήματα παραχώρησης σχολικών χώρων από σχολικούς φορείς (σύλλογοι γονέων) και από εξωσχολικούς φορείς (αθλητικά σωματεία) εξομοιώνονται. Πέραν του ότι η μη διάκριση σχολικών και εξωσχολικών φορέων έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο (βλ. γνωμοδότηση δικηγόρου), εγείρεται ένα άλλο πιο σοβαρό ζήτημα που απειλεί την κοινωνική συνοχή της πόλης μας:

Η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα σε φορείς της πόλης μας για το ποιο αθλητικό σωματείο θα χρησιμοποιήσει τους περισσότερους χώρους των σχολείων, οι διαρκείς πιέσεις σε διευθυντές, σε μέλη των σχολικών επιτροπών και σε δημοτικούς συμβούλους εγκυμονούν κινδύνους ανάπτυξης φαινομένων «κοινωνικού αυτοματισμού» και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε γονείς μαθητών που συμμετέχουν σε απογευματινές δράσεις των συλλόγων γονέων, σε γονείς που τα παιδιά τους συμμετέχουν σε προγράμματα των αθλητικών σωματείων και σε επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες άθλησης ανάλογες με αυτές των αθλητικών σωματείων επιβαρυνόμενοι όμως με όλα τα κόστη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους η παραχώρηση ή μη δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται από τους τυχαίους συσχετισμούς ψήφων στην εκάστοτε συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής. Η παραχώρηση ή μη πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένο συμμετοχικά διαμορφωμένο και κοινά συμφωνημένο πλαίσιο που θα λαμβάνει υπόψη:

  • Την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας (η οποία δεν επιτρέπει την παραχώρηση κατά σταθερό τρόπο σε εξωσχολικούς φορείς π.χ. δύο, τρεις φορές κάθε εβδομάδα). 
  • Τη διαρκή διαθεσιμότητα των ΑΠΧ των σχολείων για δράσεις που αποφασίζουν οι φορείς της σχολικής κοινότητας με απόλυτη προτεραιότητα: σύλλογος διδασκόντων, σύλλογος γονέων ή συμβούλια μαθητικών κοινοτήτων.
  • Τον έγκαιρο ετήσιο προγραμματισμό για την υλοποίηση δωρεάν αθλητικών ή και πολιτιστικών προγραμμάτων για τους μαθητές των σχολείων με την ευθύνη του «Βικέλα» σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές μονάδες (όπως γίνεται και σε άλλους δήμους της χώρας μας).

Παράλληλα, ο Δήμος Κηφισιάς έχει υποχρέωση με τη βοήθεια του «Βικέλα» να εκπονήσει ένα πρόγραμμα βελτιώσεων, επεκτάσεων και ανέγερσης νέων αθλητικών εγκαταστάσεων που θα μπορέσει να φιλοξενήσει σε μακροπρόθεσμη βάση τις δράσεις των αθλητικών σωματείων χωρίς να υπάρχει η πίεση να «μπαλώνονται» κάθε χρόνο τα πράγματα με παραβιάσεις της νομιμότητας, προχειρότητα και τριβές.

Ο πρόεδρος                                                 Η γεν. γραμματέας

Αρβανιτίδης Βασίλης                      Παπαλυμπέρη Κατερίνα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet