«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για πΓΔΜ
Πολιτική

«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για πΓΔΜ

Συνεχίζει να προκαλεί θόρυβο το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο πλευρών στο όνομα «Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας», αλλά και τη σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο κ. Οσμάνι επεσήμανε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί συμφωνία για οποιαδήποτε λύση και όσα ακούγονται είναι εικασίες, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που τόνιζε ότι η κυβέρνηση «δεν ενδιαφέρεται για την ακατάσχετη ονοματολογία», αλλά να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα εδώ και 25 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση η «κόκκινη γραμμή» όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι το Βουκουρέστι περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις, το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει δύο γραμμές, «άλλη ο Πρωθυπουργός, άλλη ο συμ-πρωθυπουργός, κ. Καμμένος», ενώ το ΚΚΕ απάντησε στον κ. Τζανακόπουλο λέγοντας ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του Σκοπιανού είναι οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια.

Οσμάνι: Εικασίες ό,τι ακούγεται για ονόματα ή προτάσεις

«Εικασίες» χαρακτήρισε τα ονόματα και τις προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμή για την πΓΔΜ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» τόνισε ο Οσμάνι. «Αυτό που έχει σημασία “είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης” μέσα στους επόμενους έξι μήνες», πρόσθεσε.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δύο σημαντικές συναντήσεις με τις οποίες εγκαινίασε τη νέα χρονιά στην Αθήνα, ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στους δύο λαούς, υποστήριξε ότι και στις δύο χώρες η κοινή γνώμη δεν είναι προς το παρόν έτοιμη για μία τελική λύση, λόγω της συναισθηματικής φόρτισης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά επίπεδα σε σχέση με αυτό, και στον κόσμο, αλλά και στους πολιτικούς, με την εκλογική ατζέντα τους, και πρέπει να ξεφλουδίσουμε αυτά τα επίπεδα για να καταλήξουμε στην ορθολογική καρδιά τού προβλήματος και να βρούμε τη λύση».

Τζανακόπουλος: Δεν μας ενδιαφέρει η ακατάσχετη ονοματολογία

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που μιλάνε για συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε:

«Δεν μας ενδιαφέρει η ακατάσχετη ονοματολογία. Η διαπραγμάτευση θα ενταθεί τις επόμενες μέρες, εντός του 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ειδικά μετά την ανασκευή από τους γείτονες διαφόρων ακραίων θέσεων που είχαν υιοθετήσει στο παρελθόν. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μία ακατάσχετη ονοματολογία, αλλά είναι να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με συγκροτημένο και σοβαρό τρόπο, ώστε εντός των επόμενων μηνών να έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μία λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια και που μας κληροδότησαν πολιτικές δυνάμεις, που όταν έπρεπε να το έχουν επιλύσει, το διαχειρίστηκαν με βασικό γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον και την εξυπηρέτηση μίας εθνικιστικής ιδεολογία στο πλαίσιο ενός εθνικιστικού παροξυσμού».

Στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την «απόλυτη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσουμε τους όρους για την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση», αναφορικά με το ονοματολογικό για την πΓΔΜ.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση, η οποία είναι συνέχεια της θέσης που αποτέλεσε εθνικό κεκτημένο από το 2007-2008, κάτι που εκφράστηκε και στην κοινή σύσκεψη των υπουργών πριν από μία εβδομάδα, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αλλά και τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. «Ο κ. Καμμένος έχει κάνει μία πολύ υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα εφόσον υπάρξει η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να τηρήσουν μία σαφή συγκεκριμένη στάση, λέγοντας ευθέως τη θέση τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, και ότι η Ν.Δ. που κατηγορεί για «μία υποτιθέμενη διγλωσσία» την κυβέρνηση θα πρέπει να θυμάται ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 η μονοκομματική κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προσέλθει με δύο διαφορετικές γραμμές, εκείνη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και εκείνη του υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά.

Στο ερώτημα αν είναι αρκετές οι καλές προθέσεις του κ. Ζάεφ για να φτάσουμε στη λύση, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «οι τοποθετήσεις του κ. Ζάεφ και της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ δημιουργούν ένα διαφορετικό έδαφος και διαμορφώνουν προϋποθέσεις για την επίλυση». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση, όμως «αυτό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, δηλαδή αν και κατά πόσο οι πολιτικές θέσεις θα εκφραστούν και στο επίπεδο των διαπραγματευτικών θέσεων, με τις οποίες θα προσέλθει η γειτονική μας χώρα στο τραπέζι».

Οι κόκκινες γραμμές της Ν.Δ. για την ονομασία

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ζήτησε από την κυβέρνηση να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, διεμήνυσε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση η «κόκκινη γραμμή», όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι το Βουκουρέστι, περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις:

  • Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
  • Ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes).
  • Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων.

Υπογράμμισε ότι η αποκήρυξη αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω διμερούς συμφωνίας, ενώ είναι επίσης αυτονόητο ότι το πακέτο της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και από τον ΟΗΕ.

Για τη στάση της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα του κόμματος και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα», και πρόσθεσε ότι «ουδόλως δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε μία λύση μόνο για το όνομα αν δεν εκπληρωθούν και οι άλλες προϋποθέσεις».

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε επίσης ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση ή εντολή σε κανένα στέλεχός μας είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε κάποιο συλλαλητήριο».

Επανέλαβε τέλος για μια ακόμη φορά ότι η Ν.Δ. «ζητεί ενημέρωση από την κυβέρνηση για την κοινή της ενιαία θέση και την πορεία της διαπραγμάτευσης» και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή εξασθενεί τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας

Το Ποτάμι: Πολύ σοβαρή υπόθεση η ονομασία της ΠΓΔΜ για να την αφήσουμε στην ακροδεξιά χείρα της κυβέρνησης

«Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι κυβερνητικές θέσεις θολώνουν» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς.

Και θολώνουν γιατί «διατυπώνονται δύο γραμμές, άλλη ο πρωθυπουργός, άλλη ο συμ-πρωθυπουργός, κ. Καμμένος. Μάλιστα, πριν 3 χρόνια, όταν είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις στο θέμα, ο κ. Καμμένος δεν είχε αντιδράσει. Σήμερα όμως αντιδρά καιροσκοπικά. Για την επίλυση του ζητήματος πρέπει να λείψουν οι λαϊκισμοί και η πατριδοκαπηλία και βέβαια το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να αφεθεί στην ακροδεξιά χείρα της κυβέρνησης», ανέφερε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182).

ΚΚΕ: Το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του Σκοπιανού είναι οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια

«Το “παράθυρο ευκαιρίας” για την επίλυση του Σκοπιανού δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια και η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι και ο βασικός παράγοντας αποσταθεροποιήσης και αλλαγής συνόρων στην ευρύτερη περιοχή» σχολιάζει το ΚΚΕ για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου σχετικά με το Σκοπιανό.

«Κατά συνέπεια η όποια επίλυση του ονοματολογικού, με την επιλογή σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις και με αποκλειστικά γεωγραφικό προσδιορισμό, δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, όπως κάνουν οι κυβερνώντες» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Τέλος, όσον αφορά στον “εθνικιστικό παροξυσμό” που καλλιέργησε το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τζανακόπουλος, του υπενθυμίζουμε -αν τυχόν δεν το θυμάται ή δεν το γνωρίζει- ότι πρωταγωνιστές στα συλλαλητήρια του “εθνικιστικού παροξυσμού” ήταν το κόμμα του, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του και ο κυβερνητικός του συνέταιρος κ. Καμμένος» αναφέρει επίσης το σχόλιο του κόμματος, καταλήγοντας ότι «του υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η εθνικιστική επίθεση τότε εναντίον του ΚΚΕ, με τη γνωστή ρήση “πλην Λακεδαιμονίων” εκπορεύτηκε από το δικό του κόμμα, τον ΣΥΝ μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ».

Σκουρλέτης: Να μην χαθεί η ευκαιρία για επίλυση του ζητήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ

Να μην χαθεί η ευκαιρία που δίνεται για επίλυση του ζητήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς έτσι θα αναβαθμιστούν η ελληνική οικονομία και η θέση της χώρας στα Βαλκάνια, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

«Το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου δημιουργείται η δυνατότητα να επιλυθεί αυτό το θέμα στη βάση μιας αμοιβαίας συμφωνίας. Αυτό το οποίο έχουμε ορίσει ως σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με ένα επιθετικό προσδιορισμό. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Διότι συμπίπτει και με μια προσπάθεια που φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα, η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της, στο πεδίο της οικονομίας.

»Άρα, το να επιλύσει αυτό το θέμα με τη γειτονική χώρα της FYROM θεωρώ ότι ανεβάζει την αξιοπιστία της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους» σημείωσε σε συνέντευξή του στον Real FMο κ. Σκουρλέτης.

Για το αν υπάρχει η πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει η λύση με την ονομασία, ο υπουργός υπογράμμισε ότι στα εθνικά ζητήματα «έχουμε ανάγκη όχι για οριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, αλλά για ευρύτερες πλειοψηφίας», ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις από την παρούσα Βουλή, «αρκεί όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet