«Πήρε μπροστά» το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομής Λυμάτων
Αυτοδιοίκηση

«Πήρε μπροστά» το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομής Λυμάτων

Την ικανοποίηση μίας πάγιας διεκδίκησης της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, να εκπονηθεί ένα Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομής Λυμάτων, χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς και τους προέδρους της ΕΝΠΕ και ΕΔΕΥΑ, με αφορμή τη σχετική προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν.

Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από τον κ. Πατούλη, μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτσης, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γ. Μαρινάκης.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Κατερίνης, Σ. Χιονίδης.

Η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και των συναρμόδιων υπουργείων προβλέπει τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Γ’ Προτεραιότητας (άνω των 2.000 κατοίκων) στην Ελλάδα.

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα μείζον ζήτημα, με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, επισημαίνοντας ότι, εκτός από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, «μας υποχρεώνουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες και ιδίως των απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών να δώσουμε μία οριστική λύση στο ζήτημα και να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις». 

Ωστόσο, για την αποτελεσματική έκβαση του σχεδίου, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες συνόψισε στις εξής:

  1. Τη δέσμευση για άμεση αντιμετώπιση θεσμικών ή διοικητικών εμποδίων, που συνήθως καθυστερούν ή ακυρώνουν έργα περιβάλλοντος.
  2. Την άμεση ενεργοποίηση των σχετικών προσκλήσεων για την ένταξη των έργων αυτών από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.
  3. Τη προτυποποίηση διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων αυτών.
  4. Τη δημιουργία ενός HELP DESK για την άμεση επίλυση θεμάτων θεσμικών και τεχνικών που θα παρουσιάζονται στους φορείς υλοποίησης.
  5. Την τεχνική βοήθεια και υποστήριξη των μικρών κυρίως Δήμων, ορεινών και νησιωτικών, για την ωρίμανση και υλοποίηση των έργων αυτών.

Παράλληλα εστίασε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικροί Δήμοι με την έλλειψη προσωπικού, αλλά και τη χαμηλή διαχειριστική ικανότητα.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η διαχείριση των αστικών λυμάτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο αποκτά διαρκώς αυξανόμενη σημασία, λόγω των προβλημάτων ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και πρόσθεσε πως βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό των έργων αποχέτευσης αποτελεί η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου επεξεργασίας.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η λύση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, χωρίς όμως να αποκλείεται και η συγκεντρωτική διαχείριση που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, με κεντρικά συστήματα όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά αποδεκτό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση μιας συντεταγμένης, στοχευμένης δράσης, με χρονοπρογραμματισμό και διασφάλιση πόρων, ωστόσο διευκρίνισε πως πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και δεσμεύσεις για να έχει το εγχείρημα αυτό το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια με την τεχνογνωσία και το καταρτισμένο προσωπικό που διαθέτει.

Καθοριστική χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παράσχει στους Δήμους το υποστηρικτικό πλαίσιο για να γίνουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα που, θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Ο  αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι έχουν διασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 916 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος και υπογράμμισε πως θα υπάρξουν και πρόσθετες χρηματοδοτικές πηγές, μεταξύ των οποίων είναι και η δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δάνειων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν.

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, τόνισε ότι στους 169 οικισμούς Γ Προτεραιότητας, όπου ήδη ξεκίνησαν τα έργα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι το 2020, ενώ για τους 47 που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα προβλέπεται να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα και να ολοκληρωθούν το 2023.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός, εστίασε στην ταχεία δημοπράτηση των έργων, χωρίς χρονοτριβές και στην άμεση λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο κ. Κώστας Αγοραστός διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «αν βελτιώσει την ταχύτητα των δημοπρατήσεων, η Ελλάδα μπορεί να κατασκευάζει και δεύτερο δημόσιο έργο με τον ίδιο προϋπολογισμό, καθώς οι εκπτώσεις που δίνονται σήμερα υπερβαίνουν το 50%, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των έργων, γιατί οι προδιαγραφές τους είναι ίδιες».

«Ζούμε στην εποχή των εκπτώσεων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και πρόσθεσε: «Οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες του κράτους πρέπει, όμως, να συνεργάζονται καλύτερα και να κινούνται γρηγορότερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να χρειάζονται δύο μήνες για να εγκρίνουν τη νομιμότητα των αποφάσεων των Περιφερειακών Συμβουλίων και οικονομικών επιτροπών που αφορούν στα έργα, με αποτέλεσμα οι κατασκευάστριες εταιρείες να εγκαθίστανται στα έργα με καθυστέρηση έως και ενός έτους.
Πρέπει να δουλέψουν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας». Παράλληλα,ο κ. Κ. Αγοραστός έκρινε επιβεβλημένο να γίνει λιγότερο γραφειοκρατικό, εκτός από το σύστημα δημοπράτησης των έργων, και αυτό των μελετών.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ χαρακτήρισε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Γ’ Προτεραιότητας ως «ένα μεγάλο βήμα για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν όλα τα έργα που έχει ανάγκη η χώρα» και κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

  • Οι υπάρχοντες βιολογικοί καθαρισμοί πρέπει να λειτουργούν για να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
  • Πρέπει να προχωρήσουν και τα έργα στους οικισμούς Δ’ Προτεραιότητας, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

Ο κ. Κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η άντληση πρόσθετων πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα έργα, χωρίς συγκρουσιολαγνεία και αλληλομετάθεση ευθυνών», όπως είπε χαρακτηριστικά, επέμεινε όμως στην αναγκαιότητα «να γίνουν με ταχύτητα τα έργα ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, αφού το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στην ΕΤΕπ, από την οποία θα τα δανειστεί».

«Στις Περιφέρειες ξέρουμε να συνεργαζόμαστε, ενώνουμε τις δυνάμεις για να κερδίσουμε το μέλλον της χώρας και των περιοχών μας», επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Την ικανοποίησή του για τη δρομολόγηση του έργου εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γ. Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά τους θα γίνει το καλύτερο δυνατό με στόχο την περιβαλλοντική προστασία.

Ακολούθως, συνεδρίασε η επιτροπή καθοδήγησης του Προγράμματος, υπό τον κ. Φάμελλο, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη μεγαλύτερη επιτάχυνση των έργων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet