Παρέμβαση προέδρου ΚΕΔΕ για τον ρόλο των τοπικών Αρχών στην προσφυγική κρίση
Αυτοδιοίκηση

Παρέμβαση προέδρου ΚΕΔΕ για τον ρόλο των τοπικών Αρχών στην προσφυγική κρίση

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψη ότι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης θα διογκώνεται διαρκώς στο μέλλον αν δεν αναληφθούν προσπάθειες ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από την ΚΕΔΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και διεξήχθη στο δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολύτιμη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του ζητήματος. Τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα με τεράστιες ανθρωπιστικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, που απειλεί τη συνοχή των κοινωνιών μας, αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι «τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η χώρα μας ήταν ανέτοιμες να διαχειριστούν ορθά και αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη «μάχη», όπως τη χαρακτήρισε, που έδωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κρατήσει όρθια την κοινωνία τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικοί Δήμοι, κυρίως οι νησιωτικοί και οι ακριτικοί, καλούνται όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσουν χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό και χωρίς μέσα, την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, πάνω από 500.000, που έχουν ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν πλεόνασμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης».

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης υπενθύμισε ότι η ΚΕΔΕ ανέδειξε στην Ελλάδα το 2015 την κρισιμότητα του προβλήματος και ανέλαβε πρωτοβουλίες ενημέρωσης για να κινητοποιήσει τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, διεκδικώντας πόρους και αρμοδιότητες για να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Επιπρόσθετα η Ένωση έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε επίπεδο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό, οι οποίες συνοψίζονται, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ως εξής:

  1. Ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα.
  2. Δίκαιη και επιβεβλημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εξαιρέσεις. Είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα στις χώρες πρώτης υποδοχής.
  3. Δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, και δέσμευσή της από την Ε.Ε. ώστε να την τηρήσει και στο μέλλον. Δεν είναι αποδεκτό οι προσφυγικές ροές να αποτελούν μοχλό πίεσης της γειτονικής μας χώρας προς την Ευρώπη για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.
  4. Η ευρωπαϊκή διπλωματία θα πρέπει να επεξεργαστεί τρόπους ώστε να συμβάλλει στην προσπάθεια ειρήνευσης της ευρύτερης περιοχής γιατί μόνο τότε θα μειωθούν οι ροές των προσφύγων.
  5. Ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών.
  6. Εκπόνηση και εφαρμογή μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μετανάστευσης. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «απαιτείται διεθνής συνεργασία και συνέργεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης έτσι ώστε να βρεθούν άμεσα εφαρμόσιμες αποδοτικές και αποτελεσματικές λύσεις».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο εισηγητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για την ενδιάμεση επανεξέταση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση, Δ. Καλογερόπουλος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Α. Συρίγος, και ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Ν. Κανάκης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Α. Κλάψης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δεήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Μπίρμπας, ο δήμαρχος Περιστερίου, Α. Παχατουρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θ. Γκοτσόπουλος, και ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet