Δήμος Αγ. Παρασκευής: Συμμετοχή σε πρωτοβουλία για χρήση κυψελών καυσίμου & υδρογόνου
Ποιότητα Ζωής

Δήμος Αγ. Παρασκευής: Συμμετοχή σε πρωτοβουλία για χρήση κυψελών καυσίμου & υδρογόνου

Σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αφορά στη χρήση κυψελών καυσίμου και υδρογόνου συμμετέχει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.

Ό Δήμος, μάλιστα ανέθεσε σχετική μελέτη για το θέμα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όπως σημειώνεται στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Είναι παγκόσμια πλέον η αγωνία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η «Κοινή Πρωτοβουλία για το Υδρογόνο και τις Κυψέλες Καυσίμου (FCH 2 JU)» έχει ως στρατηγικό στόχο να αναδείξει μέχρι το 2020 τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και Yδρογόνου σε πυλώνες των μελλοντικών εξελίξεων στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών της Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και προσκάλεσε όλες τις Πόλεις και Περιφέρειες της Ε.Ε. να υπογράψουν ένα Σύμφωνο Κατανόησης (MoU) με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερο φορέων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια φιλόδοξη πανευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας. Μέχρι σήμερα από την Ελλάδα έχουν υπογράψει, εκτός του Δήμου Αγίας Παρασκευής, οι Δήμοι Παπάγου – Χολαργού, Βριλησσίων, Αλίμου, Μήλου, Καλύμνου, Ηρακλείου, Ιεράπετρας και Κοζάνης, καθώς και οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Κρήτης, ενώ σημαντική ήταν και η ανταπόκριση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες (πανευρωπαϊκός χάρτης όσον έχουν υπογράψει το Σύμφωνο). Τα οφέλη από τη συμμετοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής στο πανευρωπαϊκό αυτό δίκτυο, πέραν της επίτευξης των περιβαλλοντικών του στόχων είναι τα ακόλουθα:

  1. Δυνατότητα συμμετοχής σε εξειδικευμένες προκηρύξεις του HORIZON 2020 (επιλέξιμοι μόνο οι Δήμοι που συμμετέχουν στο δίκτυο) για την υλοποίηση επιδεικτικών καινοτόμων έργων Η2 με έμφαση στις καθαρές μεταφορές.
  2. Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογίας.
  3. Χρηματοδότηση από το FCH 2 JU και την Ε.Ε. μέσω ΣΔΙΤ συγκεκριμένων δράσεων για την εμπορευματοποίηση των προϊόντων αυτών των τεχνολογιών.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να υπάρχει ενεργή, διαρκής και ουσιαστική συμμετοχή στην υλοποίηση της πανευρωπαϊκής μελέτης για τις τεχνολογίες αυτές προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πόλης μας, έκρινε αναγκαίο να ανατεθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία σε εξωτερικό σύμβουλο. Κρίθηκε επίσης χρήσιμο, αλλά και πρέπον, η εν λόγω υπηρεσία να ανατεθεί στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, που έχουμε την τιμή να το φιλοξενούμε στον Δήμο μας, ο αντιπρόεδρος μάλιστα του οποίου, κ. Στούμπος, είναι ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για τις Τεχνολογίες Υδρογόνου, διαθέτοντας παράλληλα μια σημαντική ομάδα ερευνητών με τεράστια εμπειρία στις σχετικές τεχνολογίες.

Ενημερώνουμε, ταυτόχρονα, ότι με ιδιαίτερη επιτυχία και αυξημένο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Μαρτίου η 1η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ημερίδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «FCH 2JU Regions & Cities», με θέμα τις νέες τεχνολογίες καυσίμων και υδρογόνου, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βριλησσίων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών. Στην ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Carlos Navas και Helmut Morsi,  οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής, κ. Σταθόπουλος, Βριλησσίων, κ. Μανιατογιάννης, Αλίμου, κ. Κονδύλης και Μήλου, κ. Δαμουλάκης, εκπρόσωποι των Δήμων Ηρακλείου και Ιεράπετρας, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  οργανισμών και φορέων από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, καθώς και ευρωπαϊκές βιομηχανίεςυδρογόνου. Συμφωνήθηκε να γίνουν συντονισμένες δράσεις από την ελληνική πλευρά προκειμένου να ζητηθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη έργων χρήσης κυψελών καύσιμου και υδρογόνου σε εφαρμογές όπως στον οικιακό και τριτογενή τομέα της χρήσης φυσικού αερίου ως καυσίμου, στη χρήση στον στόλο απορριμματοφόρων οχημάτων, μίνι λεωφορείων και άλλων ειδικών οχημάτων που να κινούνται με κυψέλες καυσίμου και στη δημιουργία μικρής κλίμακας τοπικών σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο, που υποστηρίζονται από ΑΠΕ.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η συμμετοχή του Δήμου μας στην ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία και η εν λόγω ανάθεση των σχετικών παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον Δήμο και τους πολίτες του.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet