Νέο μοντέλο για «διπλή επιτήρηση» ετοιμάζουν οι δανειστές
Οικονομία-Αγορά

Νέο μοντέλο για «διπλή επιτήρηση» ετοιμάζουν οι δανειστές

«Διπλή» αυστηρή επιτήρηση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, σχεδιάζεται σε Βρυξέλλες και Φρανγκφούρτη φέροντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Το σχέδιο βασίζεται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Κομισιόν και τον ESM με δημοσιονομικούς όρους, η οποία θα συνδεθεί τόσο με τα κεφάλαια που θα μας δώσει ο ESM για να ενισχύσουν το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου όσο και με τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμόζονται με ρήτρα μεταρρυθμίσεων.

Η δε επισημοποίησή του θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό αφήγημα για… καθαρή έξοδο.

Η χώρα μας, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση για τρεις βασικούς λόγους:

Ο πρώτος έχει να κάνει με το «βεβαρημένο παρελθόν» της, καθώς κατ΄ επανάληψη τα προηγούμενα χρόνια μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν ή δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Στις Βρυξέλλες φοβούνται μια «οπισθοδρόμηση» και έχουν θορυβηθεί από τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις πολύ προτού υπάρξει καθαρή εικόνα για τη δημοσιονομική πορεία του 2018. Ανησυχούν για το κατά πόσον η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και υπενθυμίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα του 3,5% ως το 2022.

Ο δεύτερος σχετίζεται με το ενδεχόμενο εισόδου της Ελλάδας σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με βουλευτικές το 2019 ή και νωρίτερα αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020.

Ο τρίτος έχει να κάνει με το υπέρογκο δημόσιο χρέος, η εξυπηρέτηση του οποίου σε ενδεχόμενη αρνητική συγκυρία αύξησης επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Γι΄ αυτό και οι εταίροι ετοιμάζουν ένα νέο «πακέτο» με μακροχρόνιο χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και αυστηρούς κανόνες επιτήρησης που θα σχετίζεται τόσο με το ταμειακό «μαξιλάρι» όσο και με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πλέον πως οποιαδήποτε λύση για το χρέος κι αν επιλεγεί θα συνοδευθεί από προαπαιτούμενα με την υλοποίηση των οποίων θα συνδεθούν τα μέτρα ελάφρυνσης.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet