Κ. Αγοραστός: Δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις στο πολύπλοκο πρόβλημα της μετανάστευσης
Περιφέρεια Αττικής

Κ. Αγοραστός: Δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις στο πολύπλοκο πρόβλημα της μετανάστευσης

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώπιον του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλου, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με αντιφατικά συναισθήματα: από την μία πλευρά βρίσκεται ο θυμός και ο φόβος ότι δέχονται εισβολή οι κοινωνίες και από την άλλη βρίσκεται η αγωνία και ο πόνος στη θέα μιας συνεχιζόμενης ανθρώπινης τραγωδίας. Μια γεωπολιτική προσέγγιση που δεν παραβλέπει την ασφάλεια είναι απαραίτητη, για να παρέχουμε στους πολίτες μας μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, αξιόπιστες απαντήσεις», είπε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε:

»Εμείς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) διαφέρουμε από εκείνους που προτείνουν θαυματουργές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα, καθώς και από λαϊκιστές που εμφανίζονται όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι είναι μόνοι τους, και θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατία και τη νομιμότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου. Ο λαϊκισμός είναι τέρας με αχρωματοψία και ενίοτε δαγκώνει το χέρι αυτών που το ταΐζουν».

«Αρκεί να δούμε τα αποτελέσματα ορισμένων πρόσφατων εκλογών στην Ε.Ε. για να κατανοήσουμε ότι η μετανάστευση και η ασφάλεια -παρά τις λιγότερες αφίξεις και τον μειωμένο αριθμό θανάτων- έχουν καταστεί κεντρικά ζητήματα προβληματισμού για τους πολίτες, στο ίδιο επίπεδο όπως η ανεργία», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός και τόνισε ότι «είναι τώρα η ώρα για να βρεθεί λύση».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αξιολόγησε τη συμφωνία Ε.Ε. /Τουρκίας ως «ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το πρόβλημα της μετανάστευσης», τόνισε, ωστόσο, ότι «η Τουρκία τηρεί τις υποσχέσεις της σε αντάλλαγμα δισεκατομμυρίων ευρώ των Ευρωπαίων  φορολογούμενων. Πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις και να αποφεύγουμε να καταφεύγουμε σε τέτοια επείγοντα μέτρα», προέτρεψε και κατέθεσε εκ νέου το πλαίσιο αρχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος:

«Πρώτον, πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων: καμία κοινότητα στην Ε.Ε. δεν μπορεί να μείνει μόνη της μπροστά σε μια τόσο μακροπρόθεσμη πρόκληση. Οι υποχρεώσεις μεταξύ των κρατών μελών θα πρέπει να καταλήγουν σε δίκαιη κατανομή των βαρών, η καθεμία ανάλογα με τις δυνατότητές της, όπως αναφέρεται στο άρθρο 80 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

»Δεύτερον, χρειαζόμαστε ένα πλήρως αναθεωρημένο κοινό σύστημα ασύλου: Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σύστημα του Δουβλίνου αποτελεί βασικό παράγοντα έλξης για τους νέους μετανάστες: απλώς δεν λειτουργεί και χρειάζεται αναθεώρηση. Το EPP ζητεί ένα σύστημα που θα δίνει έμφαση στην ασφάλεια και θα κάνει σαφή διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Η Ομάδα ΕΛΚ επιμένει ιδιαίτερα ότι το άσυλο πρέπει να χορηγείται σε ατομικό επίπεδο.

»Τρίτον, χρειαζόμαστε ταχεία επιστροφή μεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και καλύτερες λειτουργικές διμερείς συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης για να επιτευχθεί αυτό.

»Τέταρτον, χρειαζόμαστε διατήρηση και σεβασμό της Συμφωνίας Σένγκεν.

»Τέλος, πρέπει να υπάρχει σεβασμός των αξιών μας. Οι πρόσφυγες και όλοι οι μετανάστες γενικότερα, είναι ασφαλώς κάτοχοι δικαιωμάτων. Πρέπει όμως να σέβονται τις βασικές αξίες των κοινωνιών μας: δημοκρατία, ελευθερία, ανεκτικότητα και κράτος δικαίου».

«Να προστατευθούν το πρότυπο της κοινωνίας και ο τρόπος ζωής των Ευρωπαίων πολιτών»

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε στην ομιλία του ότι «μπορεί το 2017 η κατάσταση να βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά το πρόβλημα της μετανάστευσης, στην πηγή του, παραμένει σήμερα σε μεγάλο βαθμό ανεπίλυτο.

«Παρά τις λιγότερες αφίξεις, οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν την κατάσταση με αντιφατικά συναισθήματα: από την μία πλευρά βρίσκεται ο θυμός και ο φόβος ότι δέχονται εισβολή οι κοινωνίες και από την άλλη βρίσκεται η αγωνία και ο πόνος στη θέα μιας συνεχιζόμενης ανθρώπινης τραγωδίας. Μια γεωπολιτική προσέγγιση που δεν παραβλέπει την ασφάλεια είναι απαραίτητη, για να παρέχουμε στους πολίτες μας μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, αξιόπιστες απαντήσεις. Οι πολίτες μας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το πρότυπο της κοινωνίας και ο τρόπος ζωής τους θα προστατευθούν», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet