Χαιρετισμός Ρ. Δούρου στα εγκαίνια της έκθεσης «Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.»
Περιφέρεια Αττικής

Χαιρετισμός Ρ. Δούρου στα εγκαίνια της έκθεσης «Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.»

«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε εξελίξεις που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, εξελίξεις που μας εγκαλούν, μας ζητούν να πάρουμε θέση, να υψώσουμε φωνή αντίστασης στον παραλογισμό που αποτελεί η πολεμική σύγκρουση αλλά και οι λογικές που οδηγούν σε αυτή», τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της στα εγκαίνια της έκθεσης της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, «Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.», η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Πρόκειται για «μία έκθεση που, στο πλαίσιο των σημερινών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη δηλαδή γειτονιά μας, αποκτά τραγική επικαιρότητα», πρόσθεσε η περιφερειάρχης, η οποία συνοδευόταν από την αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη.

«Το σκίτσο, η γελοιογραφία ήταν ανέκαθεν το όπλο των αδύναμων, η φωνή όλων εκείνων που πληρώνουν τους σχεδιασμούς των ισχυρών. Ήταν και εξακολουθεί να είναι εκείνος ο κόκκος άμμου στα γρανάζια της πολεμοχαρούς ρητορείας», ανέφερε η περιφερειάρχης. «Ήταν και εξακολουθεί να είναι η έκφραση της αντίδρασης της κοινωνίας των πολιτών στον πόλεμο, την αδιαλλαξία, το μίσος, την ξενοφοβία, την ετερότητα. Η αντίδραση, με λίγα λόγια, σε κάθε είδους παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρώτο και κύριο το δικαίωμα στην ειρήνη», σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Και έχουμε, έχετε εσείς ως σκιτσογράφοι μεγάλη ευθύνη. Με τον πιο εύληπτο και κατανοητό τρόπο, με την οικουμενική γλώσσα του σκίτσου ποιείτε ήθος, ποιείτε λόγο. Παίρνετε θέση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό», επισήμανε η περιφερειάρχης, και πρόσθεσε: «Έχετε λοιπόν ευθύνη να παραμείνετε πιστοί στο πνεύμα του Αριστοφάνη, του Θερβάντες, του Γιαροσλάβ Χάσεκ του καλού στρατιώτη Σβέικ, αλλά και κάποιου που λείπει σήμερα από εδώ. Που λείπει από την κοινωνία μας και από τον κόσμο του σκίτσου, του Γιάννη Καλαϊτζή, που έγραφε στη “Γαλέρα” το 2006 ότι: “Η τέχνη του αστείου είναι αντιμιλιταριστική και αντιπολεμική και όχι εναντίον του αντιπάλου. Λέει: ‘σταματήστε τον πόλεμο’ και όχι ‘νίκησε τον εχθρό’».

«Η γελοιογραφία δεν είναι απλά περιγραφή ή καταγγελία αλλά οφείλει να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση, τη συνειδητοποίηση, την ενεργοποίηση των πολλών. Των πολιτών. Όλων μας», τόνισε η ίδια.

Η έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου 2018 και οι πολίτες μπορούν να την επισκεφθούν, από τις 9:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet