Συζήτηση για την παιδική κακοποίηση στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο
Κοινωνία

Συζήτηση για την παιδική κακοποίηση στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο

Μια αποκάλυψη επεφύλαξε για το κοινό της η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Έλενας Χουσνή «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα» το περασμένο Σάββατο 19 Μαΐου 2018 στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η συζήτηση έφερε στο φως σοκαριστικά δεδομένα σχετικά με την παιδική κακοποίηση στη χώρα μας.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κύφαντα», αποτελεί ένα βιβλίο – διάλογο ανάμεσα στη μυθιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα σχετικά με την παιδική κακοποίηση και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Μολονότι πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο, η πλοκή και τα πρόσωπα του οποίου είναι προϊόν μυθοπλασίας, το περιεχόμενό του βασίζεται ταυτόχρονα σε πραγματικά δεδομένα που προέκυψαν από μακροχρόνια έρευνα.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), Σέργιος Γκάκας, και ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του εκδότη Γιάννη Χουτόπουλου. Στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο η δημοσιογράφος, Αργυρώ Λύτρα, η οποία παρουσίασε «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα» αναφορικά με τη σχέση λογοτεχνίας και δημοσιογραφικής έρευνας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Γρηγόρης Αζαριάδης, παρουσίασε το θέμα του βιβλίου εντάσσοντας παράλληλα το συγγραφικό έργο της Έλενας Χουσνή στην ιστορική συνέχεια της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Η ίδια η συγγραφέας, μιλώντας για τη βιωματική εμπειρία της συγγραφής του βιβλίου, εστίασε την τοποθέτησή της στη φύση του εγκλήματος της παιδικής κακοποίησης και στη σημασία της ενημέρωσης ολόκληρης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης -ιδιαίτερα δε της σεξουαλικής- που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα έγκλημα πολύ πιο διαδεδομένο και πολυμέτωπο από όσο γνωρίζουμε. Η Έλενα Χουσνή δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ίδια εκτιμά ως τη μεγαλύτερη αξία του βιβλίου της αυτή τη δυνατότητά του να συμβάλλει, διά της λογοτεχνικής οδού, προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του βιβλίου από τους ομιλητές έγινε ζωηρή συζήτηση με το κοινό από την οποία αναδείχθηκε αφ΄ ενός το πόσες πολλές πτυχές και πόσο μεγάλη διείσδυση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα έχει αυτή η μορφή εγκληματικότητας, ιδιαίτερα δε στη σημερινή εποχή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, αφ΄ ετέρου το πόσο βαθιές και συνηθέστερα «αθόρυβες» είναι οι ρίζες του στο οικογενειακό ή στενόκοινωνικόπεριβάλλον. Καίρια υπήρξε η παρέμβαση του ιδρυτικού μέλους του σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Πρωτοβουλία για το Παιδί», Γιάννας Πιλιτσίδου, που είναι αφοσιωμένο στην υπόθεση της προστασίας και της φροντίδας παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη και σε κίνδυνο και δημιουργήθηκε στη Βέροια ως αντίδραση πολιτών σε όσα αποκαλύφθηκαν ύστερα από την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι το 2006.

Η Γιάννα Πιλιτσίδου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και κλήθηκε από τους ομιλητές να παρουσιάσει τις σημαντικές δράσεις του σωματείου για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων στη συζήτηση. Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», που δεν έχει τύχει έως σήμερα ευρείας προβολής, προσφέρει πολύτιμο έργο σε κακοποιημένα παιδιά με ξεχωριστές δομές ημερήσιας φροντίδας, ημιαυτόνομης διαβίωσης και φιλοξενίας ενώ πιο πρόσφατη είναι η σύσταση μιας νέας δομής για τη χώρα μας, του Κέντρου Θεραπείας Τραύματος της Βέροιας, όπου γίνεται διάγνωση και τεκμηρίωση της κακοποίησης (ιδίως της σεξουαλικής) και ακολουθείται ένα πρόγραμμα θεραπείας του τραύματος που προκλήθηκε. Παράλληλα, η «Πρωτοβουλία για τοΠαιδί» πραγματοποιεί συστηματικά δράσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet