Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του κατώτατου μισθού
Κοινωνία

Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του κατώτατου μισθού

Τον δρόμο για αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμη και από τα τέλη του 2018, ανοίγει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη και αναφέρει ότι η πρώτη αναπροσαρμογή μπορεί να γίνει το 2019 ή και ακόμη νωρίτερα.

Πιο συγκεκριμένα, στην Έκθεση Συμμόρφωσης αναφέρεται ότι οι όποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό συμφωνηθούν βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο, θα ξεκινήσουν από το 2019, όμως η ελληνική πλευρά αναμένει ότι μετά το σημερινό Eurogroup, θα της δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια μικρή αύξηση στο τέλος του έτους, εν όψει της επόμενης προεκλογικής χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2012, βασίζεται στην «συνταγή» της Πορτογαλίας, η οποία έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019.

Σε αυτό το μοτίβο επιθυμεί να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας  μια αύξηση που θα ξεκινά από φέτος και θα επιμερίζεται σε 3-4 ετήσιες δόσεις.

 «Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία με τα οποία η κυβέρνησή μας θα βοηθήσει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να ανακτήσουν μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης, ενισχύοντας παράλληλα τη ζήτηση και συμβάλλοντας στην περαιτέρω απομείωση της ανεργίας» τόνισε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Στην έκθεση, πάντως, οι δανειστές δέχονται ότι η χώρα μας έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στο θέμα των μισθών και του κόστους εργασίας σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πρόοδο την οποία οφείλουν να διαφυλάξουν τα επόμενα χρόνια, με στόχο να επιτύχουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σταδιακά, χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας και υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης.

Στο μεταξύ για το… μέλλον παραπέμπεται το θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού που ισχύει για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αποκλείουν κάθε δυνατότητα παρέμβασης στο θέμα αυτό.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet