Ταξίδι στην Ιθάκη με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς
Κοινωνία

Ταξίδι στην Ιθάκη με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Αρχαιολογικές Διαδρομές» του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς, τον οποίο επιμελείται η αρχαιολόγος Λένα Μανούσου, όπως κάθε χρόνο στο κλείσιμο της χρονιάς πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη πλέον επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο που οι συμμετέχοντες γνώρισαν μέσα από τη θεματική των παραδόσεων κατά τη διάρκεια του έτους. Η όμορφη και ξεχωριστή Ιθάκη, «η αμφίαλος και ευδείελος» πατρίδα του Οδυσσέα ήταν για φέτος ο προορισμός.

Αυτό το ταξίδεμα με τις ποικίλες διαστάσεις του και η γνωριμιά με τον τόπο, που τραγουδήθηκε όσο κανένας άλλος απ’ όλες τις γενιές, πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 8-10 Ιουνίου 2018, με τη συμμετοχή των φίλων Κηφισιωτών και όχι μόνο. Μαζί τους ήταν και η Ένωση των Απανταχού Ιθακησίων, που με φιλόξενη και φιλική διάθεση και με την αυτοπρόσωπη παρουσία της προέδρου της, Κατερίνας Γρηγορίου, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες ομορφιές του νησιού.

Η υπεύθυνη του κύκλου διαλέξεων, Λένα Μανούσου, απέστειλε το παρακάτω κείμενο, μαζί με τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχή έκβαση αυτού του ταξιδιού και τις ευχές της για «Καλό Καλοκαίρι».

«Επιστρέψαμε πάλι, λοιπόν, στην Ιθάκη! Οι σημάντορες άνεμοι (του ποιητή μας Ελύτη) ήταν μαζί μας. Βρεθήκαμε στο όμορφο Θιάκι και ενώσαμε την αγάπη και τον θαυμασμό μας για ετούτον τον τόπο, που αποτελεί ‘’παγκόσμιο προορισμό και πατρίδα όλων‘’, καθώς είναι ο τόπος που ήσυχα και μυστικά αφήνει τον επισκέπτη να τον ανακαλύψει!

Στο Θιάκι το μεγαλείο κρύβεται στη δωρική απλότητα και την εσωτερική ήρεμη αναζήτηση! Ακουμπισμένοι πάνω στο κύμα του ΧΡΟΝΟΥ, παρακολουθήσαμε τον Ωραίο Ελληνικό Μύθο, τον Ομηρικό στίχο και του Οδυσσειακού έπους τις γλαφυρές σημειολογικές αναφορές και τις εικόνες-περιγραφές του, που είναι η πληρέστερη Σιωπηλή Γνώση του ανθρώπου. Επιστρέψαμε, για να συναντήσουμε τον πολύπαθο Οδυσσέα στο άγνωστο τοπίο της ψυχής. Εδώ στον τόπο του τελευταίου ήρωα, του Οδυσσέα, προσεγγίσαμε τα ΕΡΕΙΠΙΑ του παρελθόντος και προσπαθήσαμε να γεμίσουμε με λόγο τη Σιωπή των ερειπίων, να τους ξαναδώσουμε παλμό ζωής και νοερής ανάπλασης, που πάντα σαν ΣΚΙΕΣ αποζητούν να δροσιστούν απ΄την ανάσα μας , το συναίσθημα και τη νόησή μας , να ξανανιώσουν, να θυμηθούν, να μας μιλήσουν έτσι αέρινα και φευγαλέα, μα Α λ η θ ι ν ά, για το ένδοξο παρελθόν τους, για θησαυρούς και δόξες, για χαρές και λύπες, για μάχες και προσευχές,που πέτρωσαν κι έγιναν ΜΝΗΜΗ!

Η Ομηρική Οδύσσεια αποτελεί διαχρονικά μια μορφή βαθειάς εσωτερικής θεραπείας! Το Ομηρικό έπος είναι ένα ταξίδι ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ, που πάντα θα μας καλεί να λύσουμε τα σχοινιά και να βγούμε στο πέλαγος, για να ζήσουμε το ΤΑΞΙΔΙ, το πολυλίμενο ΤΑΞΙΔΙ της σώψυχης ματιάς στον εαυτό μας, στην ίδια μας τη ζωή, μα πριν, οφείλουμε να κοιτάξουμε τον αστερόεντα ουρανό απ’ όπου ΚΑΠΟΤΕ ξεκινήσαμε κι να σκεφτούμε πως και σήμερα βλέπουμε τα ίδια εκείνα αστέρια, που έβλεπαν και τότε οι ήρωες του Ομήρου!».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet