Μετωπική στη Βουλή και πρόβα «μπαλκονιού»
Επικαιρότητα

Μετωπική στη Βουλή και πρόβα «μπαλκονιού»

Τη λογική της μετωπικής σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυρίως ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια που πυροδότησαν οι αντιφατικές δηλώσεις Καμμένου και το αίτημά του για εκλογές, επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της σημερινής συζήτησης για την οικονομία στη Βουλή. Η σημερινή μάχη των αρχηγών θα είναι μάλιστα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές και τα Θερινά Τμήματα της Βουλής και ίσως η τελευταία… γενικώς για την παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου, εάν τυχόν προκηρυχθούν φθινοπωρινές εκλογές. Ενδεχόμενο το οποίο θα επιδιώξει να ξορκίσει και πάλι ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συζήτηση, εμμένοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Υποστηρικτικές προς τις θέσεις που θα εκφράσει ο πρωθυπουργός για την οικονομία και την πορεία εξόδου από τα μνημόνια θα είναι οι δηλώσεις Μοσκοβισί, ο οποίος, πέραν της επίσκεψής του στην Αθήνα, και χθες από το Ευρωκοινοβούλιο επανέλαβε ότι η ενισχυμένη εποπτεία που προβλέπεται για την περίοδο μετά τον Αύγουστο δεν ισοδυναμεί με τέταρτο μνημόνιο -στέλνοντας έτσι έμμεσο μήνυμα προς την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.- και πως υπάρχει περιθώριο για την Ελλάδα να μην εφαρμοστεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις.

Η ιστορία με τις συντάξεις φαίνεται μάλιστα ότι θα είναι το «next big thing» του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μετά το πέρας του προγράμματος και την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση επενδύει, δηλαδή, επικοινωνιακά και πολιτικά στο ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής των περικοπών από τον Ιανουάριο του 2019, υποστηρίζοντας ότι έχει σύμμαχο ως προς αυτό τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις και την επίτευξη του στόχου για τα πλεονάσματα -παρά τις προειδοποιήσεις των εταίρων ότι πρόκειται για διαρθρωτικό και όχι για δημοσιονομικό μέτρο.

Τούτων δοθέντων, οι οριστικές αποφάσεις φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσουν -όπως είπε και ο κ. Μοσκοβισί- τον Οκτώβριο, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Η αισιοδοξία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράστηκε μάλιστα χθες από τη δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου (Σκάι) ότι οι περικοπές στις συντάξεις μπορούν εύκολα να καταργηθούν με νεότερο νόμο, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η Ν.Δ. είναι αυτή που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και θέλει την περικοπή των συντάξεων».

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να τον ταυτίσει, λόγω των θέσεών του, με ακραίους συντηρητικούς ηγέτες, όπως ο Ούγγρος Όρμπαν και ο Αυστριακός Κουρτς, ενώ δεν θα λείψουν οι αναφορές στην υπόθεση Novartis και τις απαντήσεις που θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο και τη συζήτηση για τη μάχη της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς.

Η συζήτηση, βέβαια, στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Καμμένου εξακολουθεί να υφίσταται, όπως και το αίτημα του υπουργού Άμυνας για ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών – όταν και εφόσον έλθει στη Βουλή- με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Τούτο επιβεβαίωσε και ο κ. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαχωρίζοντας κατ’ ουσίαν το νομικό σκέλος της υπόθεσης από το πολιτικό.

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη μία αναγνώρισε την άποψη που εκφράζεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης (π.χ. από τον Νίκο Κοτζιά) ότι δεν συντρέχει λόγος ψήφισης της συμφωνίας με πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή εκ του Συντάγματος, δεδομένου ότι δεν εκχωρείται εθνική κυριαρχία ή αρμοδιότητα σε διεθνείς οργανισμούς. Από την άλλη, ωστόσο, υπονόησε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταλήξει στην επιλογή της αυξημένης πλειοψηφίας για καθαρά πολιτικούς λόγους και συγκεκριμένα για να φέρει σε δυσχερή θέση την αντιπολίτευση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet