Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Άννα Ασπραδάκη
Κοινωνία

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Άννα Ασπραδάκη

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βρέθηκε η Άννα Ασπραδάκη, πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, με αφορμή τη χειροτονία του μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας. Μαζί της ήταν ο χορευτικός σύλλογος ΕΛΠΑΧΟ Δικταίοι Καστρινοί και ο χοροδιδάσκαλος, λαογράφος Γιώργος Φραγκάκης.

«Έχοντας επίγνωση του ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί το κατεξοχήν σύγχρονο πρόβλημα, που απειλεί τη Δημιουργία του Θεού, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέδειξε την προστασία του περιβάλλοντος αρκετά υψηλά στην “ατζέντα” της πατριαρχείας του, σε σημείο μάλιστα ώστε να έχει χαρακτηριστεί ως ο “πράσινος Πατριάρχης”. Έτσι, καθιέρωσε την πρώτη Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους) ως Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ.

Η ίδια του ανέφερε ότι οι δράσεις του και οι πρωτοβουλίες του τυγχάνουν πάρα πολύ θερμής αποδοχής από τους Έλληνες και απολαμβάνει εμπιστοσύνης, όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς του, αλλά και του περιεχομένου που δίνει στον πατριαρχικό του ρόλο

Η κ. Άννα Ασπραδάκη, αφού δώρισε στον οικουμενικό πατριάρχη το ιστορικό λεύκωμα της Πεύκης «Οι Μαγκουφανιώτες θυμούνται… Βιώματα και εικόνες του χθες», δήλωσε:

«Είναι εξαιρετική τιμή να συναντιέμαι με την Αυτού Θειότητα Παναγιότητα, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πατριάρχης είναι πραγματικά μια εμβληματική προσωπικότητα, όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Με εξέπληξε για τη δυνατότητά του να παρακολουθεί τόσο διαφορετικά θέματα και να έχει για όλα άποψη, με κύριο κριτήριο τη δικαιοσύνη.
Είχα την ευκαιρία να του εκφράσω την υποστήριξή μου για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Πατριαρχείου αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος που κάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, τον ευχαρίστησα για την προσπάθεια που κάνει να οικοδομήσει γέφυρες μεταξύ των εθνών».

Στην ίδια ανακοίνωση του ΚΟΙΠΑΠ σημειώνεται σχετικά με τον κ. Βαρθολομαίο:

Ο οικουμενικός πατριάρχης γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1940 στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι Ίμβρου και έλαβε τουρκική υπηκοότητα. Το κοσμικό του όνομα είναι Δημήτριος Αρχοντώνης και οι γονείς του ονομάζονταν Χρήστος και Μερόπη. Φοίτησε στα σχολεία της Ίμβρου και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και κατόπιν εγγράφηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1961. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος στον μητροπολιτικό ναό της Ίμβρου από τον πνευματικό του πατέρα, τότε μητροπολίτη Ίμβρου και μετέπειτα Χαλκηδόνος, Μελίτωνα Χατζή και του δόθηκε το όνομα Βαρθολομαίος.

Στις 22 Οκτωβρίου 1991 εξελέγη από την Πατριαρχική Σύνοδο ο 270ός αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος πολλές φορές μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομογένεια των Ρωμιών της Πόλης γενικά, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ειδικότερα. Την επίλυση των προβλημάτων αυτών επιζητεί με κατά καιρούς δηλώσεις του στον Τύπο, συναντήσεις με την τουρκική πολιτειακή ηγεσία, αλλά και μέσω της διπλωματικής οδού.
Σημαντικότερο αυτών θεωρείται το θέμα της άδειας επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή με απόφαση των τουρκικών Αρχών από το 1971. Θεωρώντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας διευκολύνει την ανοχή προς τις μειονότητες, και ως εκ τούτου και την επίλυση των προβλημάτων της ομογένειας, είναι ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της (μετά τους σεισμούς του 1999) ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Τέλος, επιδιώκει, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες της Τουρκίας, να επισκέπτεται συχνά διάφορες περιοχές της χώρας, πατρογονικές εστίες ελληνισμού (Καππαδοκία, Μύρα της Λυκίας, Πέργαμος κ.ά.), όπου και τελεί τη Θεία Λειτουργία στα ερείπια ναών, σε ένδειξη συναδέλφωσης, κατευνασμού και αλληλοκατανόησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet