Σύλλογος Πολυδρόσου: Το αντιπλημμυρικό έργο να καλύψει το σύνολο της περιοχής του Πολυδρόσου
Κοινωνία

Σύλλογος Πολυδρόσου: Το αντιπλημμυρικό έργο να καλύψει το σύνολο της περιοχής του Πολυδρόσου

Να καλυφθεί το σύνολο της περιοχής του Πολυδρόσου από το υπό εξέλιξη αντιπλημμυρικό έργο ζητεί ο Σύλλογος Πολυδρόσου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου το έργο διεξάγεται μόνον σε οδούς του Δήμου Αμαρουσίου και όχι του Δήμου Χαλανδρίου, που, όμως, αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και επηρεάζουν συνολικά την περιοχή. Επίσης, στον Δήμο Αμαρουσίου το έργο διεξάγεται σε εντός σχεδίου οδούς.

Ο Σύλλογος ζητεί να επεκταθεί το αντιπλημμυρικό έργο, εντός της τρέχουσας εργολαβίας, τονίζοντας μάλιστα ότι η προσπάθεια, από το 2015, τριών συλλόγων της περιοχής για την κατασκευή συνολικού αντιπλημμυρικού έργου «δεν βρήκε την απαραίτητη στήριξη από τον καθ΄ ύλη αρμόδιο για τον συντονισμό και την πληρότητα των μελετών αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, Γ. Καραμέρο».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 η κατασκευή του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Πολυδρόσου» συνολικού προϋπολογισμού 1.920.000,92 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (χωρίς την έκπτωση του εργολάβου) με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Η προγραμματισμένη διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 18 μήνες και αφορά την κατασκευή  του δικτύου ομβρίων της περιοχής Πολυδρόσου Αμαρουσίου η οποία περικλείεται βόρεια από την εκτός σχεδίου ζώνη με όριο την παράπλευρη οδό της Αττικής Οδού, ανατολικά από το ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου, δυτικά από την Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και νότια από την οδό Γιασεμιών του Δήμου Χαλανδρίου, έκτασης περίπου 1.130 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, το δίκτυο θα κατασκευαστεί μόνο στις οδούς Φραγκοκλησιάς, Σάμου, Στρ. Ρογκάκου, Ροδοδάφνης, Βαλτετσίου, Πηγάσου, Καψίλη, Κριεζή, Καρκαβίτσα, Αμαρουσίου – Χαλανδρίου (βλέπε συνημμένο χάρτη). Το συνολικό μήκος των αγωγών ομβρίων εκτιμάται σε 4.543,55 μ.μ. στις δέκα προαναφερόμενες οδούς.

Χάρτης με τις οδούς όπου θα διεξαχθεί το αντιπλημμυρικό έργο στο Πολύδροσο

Από τον σχεδιασμό κατασκευής αντιπλημμυρικών αγωγών δεν προβλέπονται και εξαιρείται, εκτιμάται αδικαιολόγητα, ολόκληρη η περιοχή από την οδό Γιασεμιών και βορειοτέρα που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Χαλανδρίου, οι οδοί Ακακιών στο συνολικό μήκος των 900 μέτρων από την οδό Γιασεμιών (Μαρούσι – Χαλάνδρι), η οδός Παύλου Μελά κατά τη διεύθυνση Βορράς – Νότος, οι οδοί Μονεμβασιάς και Εθνάρχου Μακάριου κατά τη διεύθυνση Ανατολή – Δύση, που και μετά την κατασκευή του πολυδάπανου έργου εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Το έργο αφορά στην κατασκευή του δικτύου ομβρίων στην εντός σχεδίου περιοχή Πολυδρόσου μόνο του Δήμου Αμαρουσίου.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση αφορά μόνο τους δημότες του και τις ιδιοκτησίες τους και για τις οδούς που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμαρουσίου.   

Έχουν μελετηθεί, αλλά δεν κατασκευάζοντα, οι αγωγοί ομβρίων σε κεντρικούς δρόμους (Ακακιών, Γιασεμιών κ.α.) που συνεχίζονται προς τα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλανδρίου και μόνο όταν ο Δήμος Χαλανδρίου ετοιμάσει τις αντίστοιχες μελέτες, θα συμπεριληφθούν για κατασκευή σε άλλη  μελλοντική εργολαβία.

Στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, που βρίσκεται στο Πολύδροσο Αμαρουσίου σε περιοχή μεταξύ εντός και σε ρυμοτομούμενη περιοχή, αδικαιολόγητα -κατά τη γνώμη μας- δεν κατασκευάζεται αγωγός ομβρίων, με επίκληση του λόγου ότι ακριβώς η εν λόγω οδός εκτείνεται και σε εντός και σε εκτός σχεδίου μέχρι πρόσφατα περιοχή. Όμως, και όλως αντιφατικά, στις οδούς Σάμου και Πηγάσου, όπου ισχύει το ίδιο καθεστώς, κατασκευάζονται αγωγοί.

Για πολλοστή φορά ο προεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, Π. Πάντος, στην παρέμβασή του ζήτησε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (18 Σεπτεμβρίου 2018) με συμπληρωματική σύμβαση κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου να συμπληρωθούν οι ελλείψεις και να καλυφθεί το σύνολο της περιοχής του Πολυδρόσου, του οποιου οι κάτοικοι θα ταλαιπωρηθούν για 18 μήνες από τα έργα κατασκευής για ένα ελλιπές έργο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Π. Βραχνός, αν και εκτίμησε ως ορθή την πρόταση, έδειξε να αγνοεί την προσπαθεια από το 2015 τριών συλλόγων για την πληρότητα των αντιπλημμυρικών έργων, η οποία δεν βρήκε την απαραίτητη στήριξη από τον καθ΄ ύλη αρμόδιο για τον συντονισμό και την πληρότητα των μελετών αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, Γ. Καραμέρο. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet