Ενότητα: 163 ακίνητα στο Μαρούσι περνούν στο Υπερταμείο – Ανάμεσά τους και τμήματα του δάσους Συγγρού!
Κοινωνία

Ενότητα: 163 ακίνητα στο Μαρούσι περνούν στο Υπερταμείο – Ανάμεσά τους και τμήματα του δάσους Συγγρού!

Για 163 ακίνητα στο Μαρούσι, τα οποία μεταφέρονται στο Υπερταμείο, κάνει λόγο η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, καλώντας την τοπική κοινωνία «να αντιδράσει άμεσα και να ακυρώσει την πώληση σε ιδιώτες της δημόσιας γης της πόλης». Ανάμεσά τους, όπως καταγγέλλει η Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι είναι και τμήματα του Δάσους Συγγρού:

Ακολουθεί η σχετική καταγγελία της παράταξης:

Η για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, εκχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στο λεγόμενο Υπερταμείο είναι αναμφίβολα μία από τις πιο μαύρες σελίδες των μνημονιακών επιπτώσεων και της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Εκχωρείται ακόμα και η ιστορική μας κληρονομιά με την παραχώρηση ακόμα και αρχαιολογικών χώρων ή και ιστορικών μνημείων.

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) «δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα… λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας… για 99 χρόνια, ενεργεί με τρόπο ανεξάρτητο, επαγγελματικό με μακροπρόθεσμη προοπτική στην επίτευξη των αποτελεσμάτων της». Σκοπός της ΕΕΣΥΠ είναι να «ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων». 

Με Υπουργική Απόφαση, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1997/9-6-2017, ο Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, τον Ιούνιο του 2017, αποφάσισε ότι: «Συγκροτούμε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ) του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) Ομάδα Εργασίας για τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της ΓΓΔΠ ακινήτων, που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196, παρ. 6 του ν.4389/2016 (Α΄ 94), όπως ισχύει, και ορίζουμε τα μέλη της ως εξής…».

Η Ομάδα Εργασίας αυτή σε εφαρμογή του νόμου 4389/2016 εντόπισε τα 10.119 ακίνητα. Ανάμεσά τους σχολεία, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί, δημόσια κτήρια, δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι και ποιος ξέρει πόσα ακόμα.

Η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤΑΔ Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, τα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤΑΔ Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. και ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Είναι δε  χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα βρίσκονται και 163 ακίνητα εντός του Δήμου Αμαρουσίου με α/α 619 έως και 781. Τα κυριότερα από αυτά αναφέρονται στο τέλος του δελτίου μας.

Η μεταφορά αυτών των ακινήτων στο Υπερταμείο περικλείει τον άμεσο κίνδυνο εκποίησης τους και τελικά οικοδόμησης τους, επιδεινώνοντας την ήδη κορεσμένη πολεοδομικά και κυκλοφοριακά κατάσταση της πόλης.

Το πάγιο αίτημα της πόλης για παραχώρηση στον Δήμο των δημόσιων εκτάσεων για δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη θυσιάζεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειστές.

Ο λαός του Μαρουσιού πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να ακυρώσει την πώληση σε ιδιώτες της δημόσιας γης της πόλης, όπως έγινε με το ΧΕΥ της Νερατζιώτισσας που πωλήθηκε στο 1/3 της αξίας του τον Ιούλιο του 2015 από το ΤΑΙΠΕΔ.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή να αντιδράσει άμεσα, όπως δεσμεύτηκε στην τελευταία (2-10-2018) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να ακυρωθεί η μεταβίβαση ζωτικών δημόσιων χώρων στο Υπερταμείο και την πώλησή τους σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρεται και στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου,

Τα σχολεία, τα δάση, η πόλη, οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στον λαό – Δεν θα περάσει η εκχώρησή τους σε ιδιώτες – Κατάργηση μνημονίων & Υπερταμείου – Άκυρες οι ιδιωτικοποιήσεις τους.

Ακίνητα του Δημοσίου στο Μαρούσι που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο

Το σύνολο των ακινήτων που μεταφέρονται στο Υπερταμείο είναι 163. Μεταξύ αυτών φέρεται να περιλαμβάνονται  τα παρακάτω

  1. ΧΕΥ ΚΥΜΗΣ
  2. ΧΕΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
  3. ΔΑΣΟΣ ΜΙΜΗΚΟΠΟΥΛΟΥ
  4. ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΡΕΛΑ
  5. ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΕΣΒΟ (Οδός Ερεσού)
  6. ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ. Η ΜΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ.
  7. ΠΑΡΑΡΕΜΑΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΕΣΒΟ, ΒΟΡΡΕ (84 γεωτεμάχια), ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ
  8. ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ
  9. ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΟ ΟΑΚΑ (ΚΥΜΗΣ, ΣΠ. ΛΟΥΗ)
  10. ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΟΚΛΗΣΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
  11. ΟΛΟΣ Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Δεν είναι σαφές αν μεταφέρεται και ο χώρος της ΣΕΛΕΤΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet