Παρέμβαση προέδρου ΚΕΔΕ σε Φόρουμ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την τοπική ανάπτυξη
Αυτοδιοίκηση

Παρέμβαση προέδρου ΚΕΔΕ σε Φόρουμ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την τοπική ανάπτυξη

«H επιτάχυνση των ενεργειακών έργων στους Δήμους, ως βασικός πυλώνας της εθνικής ανάπτυξης, αποτελεί προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβαση του στο Επενδυτικό Φόρουμ με θέμα την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε σχέση με την Τοπική Ανάπτυξη που διοργάνωσε η A-Energy σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η χώρα μας, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, όπως είναι οι φυσικοί πόροι, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και η τεχνογνωσία θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και να μην είναι ουραγός.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις προτάσεις της προκειμένου να επιταχύνει τη δρομολόγηση έργων που θα αξιοποιούν τις ΑΠΕ προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Όπως και στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων έτσι και στα ενεργειακά ζητήματα, είμαστε πολύ πίσω. Οφείλουμε να κάνουμε μία επανεκκίνηση, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην ΚΕΔΕ στο πρόσωπο του προέδρου της, Γ. Πατούλη, για την επενδυτική και αναπτυξιακή προσέγγιση του τομέα εξοικονόμησης ενέργειας από τους Δήμους.

Γ. Πατούλης: H πολιτεία οφείλει να επιταχύνει τους ρυθμούς

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι Δήμοι, αλλά και στα πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, εστίασε στα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, που σχετίζονται κυρίως με την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων και σχολικών μονάδων.

«Συνεπώς μπορεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης να είναι καταλυτικός στις ενεργειακές παρεμβάσεις στις πόλεις μας σε τοπικό επίπεδο, υπηρετώντας τους στόχους της ενίσχυσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και της στρατηγικής επιλογής για μια  αστική αειφορία» σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε οι πολιτικές μπορούν να επεκταθούν και στην ελληνική περιφέρεια με τον σχεδιασμό «πράσινων κοινοτήτων», ενώ ειδικά στα νησιά, όπως επισήμανε, η αξιοποίηση των ΑΠΕ αποτελεί ίσως και τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για την ηλεκτροδότησή τους, με σταδιακή υποκατάσταση των συμβατικών μεθόδων εξασφάλισης της ενεργειακής τους επάρκειας.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι αυτό που θέλει η Αυτοδιοίκηση είναι η πολιτεία να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαδικασίες αξιολόγησης και άμεσης προκήρυξης -για όσες περιφέρειες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές προσκλήσεις- των προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας  για τους Δήμους. Ταυτόχρονα να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εντάξεις για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ που αφορά την ιδιωτική κατοικία. Προγράμματα τα οποία, όπως ανέφερε, θα επανεκκινήσουν την τοπική οικονομία και θα ενισχύσουν την απασχόληση στους πιο δοκιμαζόμενους ίσως κλάδους από την οικονομική κρίση που διανύει η χώρα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε:

«Το κλειδί είναι η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. 

»Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνω την ανάγκη μιας ευρείας συνεργασίας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα μεσομακροπρόθεσμο ειδικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που θα σημάνει εξοικονόμηση ενέργειας και λειτουργικών δαπανών σε όλο το κτιριακό απόθεμα των Δήμων και των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και συμπράξεις με μεγάλο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος και πάνω απ΄ όλα με μια δραστική επίδραση στη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

»Αποτελεί πεποίθησή μου ότι μόνο με την αποκέντρωση, την πάταξη της γραφειοκρατίας και με την Αυτοδιοίκηση μπροστά μπορεί η χώρα να ατενίσει τους ορίζοντες όχι μιας νέας στρεβλής ανάπτυξης, αλλά μιας βιώσιμης, μιας αειφόρου ανάπτυξης που στο επίκεντρό της έχει το περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet