«Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά» στα Βριλήσσια
Πολιτισμός

«Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά» στα Βριλήσσια

Ξαναρχίζει το «Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε, από και για το Σινεμά» της Κινηματογραφικής Λέσχης Βριλησσίων Cine Δράση με αφιέρωμα στον Αμερικανικό Κινηματογράφο, κάθε Δευτέρα στις 20:30 στο στέκι της «Δράσης»

Λίγα λόγια για τη συνάντηση από το Cine Δράση

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι συζητήσεις με κεντρικό θέμα «Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε, από και για το Σινεμά» συνεχίζουμε!

Έτσι, από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 8:30 μ.μ. και κάθε Δευτέρα στο στέκι της «Δρόσης» (Πίνδου 30 και Μαραθώνος) θα βλέπουμε αποσπάσματα από αμερικανικές ταινίες και θα κουβεντιάζουμε για τον «Αμερικανικό Κινηματογράφο».

Στην πρώτη συνάντηση θα ασχοληθούμε με τις απαρχές της κινηματογραφικής δημιουργίας στις ΗΠΑ. Από τον Thomas Edison και τον W.K. Diskon, θα περάσουμε στην εποχή των Νικελόντεον και τη «Μεγάλη ληστεία του τρένου» και θα ολοκληρώσου με D.W. Griffith και την ταινία του «Η Γέννηση ενός Έθνους» («The Birth of a Nation»).

Στη δεκαετία του 1910 το σινεμά γιγαντώνεται σε Αμερική και Ευρώπη. Η φτηνή μορφή ψυχαγωγίας των πρωταρχικών Νικελόντεον είχε εξελιχθεί σε μια μαζική βιομηχανία, στο πρωταρχικό της ακόμα στάδιο. Όσο γιγαντωνόταν το Μέσο, τόσο μεγάλωνε το Μήνυμα. Ο κινηματογράφος μετεξελίσσονταν ραγδαία από μέσο φτηνής διασκέδασης στο απόλυτο Μέσο Φυγής και Απόδρασης. Τα πρωταρχικά φιλμάκια παραχώρησαν τη θέση τους σε υπέρλαμπρες υπερπαραγωγές. Αλλά ο κινηματογράφος δεν είχε επιδείξει ακόμα τα δυνατά χαρτιά του. Οι ταινίες ήταν πολλές, ο κόσμος περισσότερος – μα η ποιότητα αμφίβολη. Και αν μέχρι το 1914 η Ευρώπη πρωταγωνιστούσε, μετά τον Πόλεμο η Αμερική θα έπαιρνε τα ηνία. Ήδη στα χρόνια του πολέμου είχε εμφανιστεί ο σκηνοθέτης εκείνος που θα έκανε τη διαφορά και δεν ήταν άλλος από τον D.W. Griffith.

Ο Griffith υπήρξε ο σημαντικότερος αμερικανός σκηνοθέτης της δεκαετίας του Πολέμου. Οι καινοτομίες που καθιέρωσε, οι πρωτοποριακές του επινοήσεις και η απήχηση των έργων του δεν είχαν προηγούμενο. Ο κινηματογράφος ποτέ ξανά δεν θα ήταν ίδιος μετά από αυτόν. Παράλληλα, όμως, ξεχωρίζει για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα στην ιστορία του κινηματογράφου, μια ταινία που όσο θαυμασμό προκάλεσε τον καιρό εκείνον που προβλήθηκε, άλλη τόση αποδοκιμασία επέφερε σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Ο λόγος για τη «Γέννηση ενός Έθνους» («Birth of A Nation”, ΗΠΑ, 1915), ένα από τα σημαντικότερα και ταυτόχρονα πιο αμφιλεγόμενα φιλμ όλων των εποχών.

Εισηγητής ο Παναγιώτης Δενδραμής.

Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη Σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο διδάσκει στη Σχολή Σταυράκου και ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet