Δ. Κωνστάντος: Η διοίκηση Μαυρίδη αρνείται τη μείωση δημοτικών τελών και φόρων για 5η χρονιά
Κοινωνία

Δ. Κωνστάντος: Η διοίκηση Μαυρίδη αρνείται τη μείωση δημοτικών τελών και φόρων για 5η χρονιά

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αποφασιστεί το ύψος των δημοτικών τελών και φόρων για το 2019. Είναι η τελευταία εισήγηση της παρούσας δημοτικής αρχής, 5η στη σειρά από το φθινόπωρο του 2014 που ανέλαβε τα καθήκοντά της, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος, ο οποίος προσθέτει ότι «η συζήτηση της Τρίτης, εκ των πραγμάτων, λαμβάνει και έναν απολογιστικό χαρακτήρα για την πολιτική της διοίκησης του κ. Μαυρίδη στον συγκεκριμένο τομέα».

Στη συνέχεια ο κ. Κωνστάντος επικρίνει τη διοίκηση του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των δημοτικών τελών και φόρων, τα οποία χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα υψηλά και καλεί τη δημοτική αρχή, στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να τα μειώσει.

Σχετικά με τα δημοτικά τέλη και φόρους ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης αναφέρει:

1. Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας & Ηλεκτροφωτισμού

Η υπόσχεση που δώσαμε προεκλογικά το 2014 οι παρατάξεις για ενοποίηση των διάφορων τελών/φόρων ανάμεσα σε Πεύκη και Λυκόβρυση ΔΕΝ τηρήθηκε. Το 2019 σύμφωνα με την εισήγηση θα εξακολουθεί ο συντελεστής να είναι 1,27 ευρώ/τ.μ. για τη Λυκόβρυση και 1,70 ευρώ/τ.μ. για την Πεύκη. Το επιχείρημα της διοίκησης για τη μη ενοποίηση, η ύπαρξη του ειδικού τέλους Λυκόβρυσης (0,80 ευρώ/τ.μ. στην αρχή, 0,40 ευρώ/τ.μ. τώρα). Το ειδικό τέλος Λυκόβρυσης για τη χρηματοδότηση του έργου στο Ο.Τ.9 Λυκόβρυσης ολοκληρώνεται το 2019, οπότε και η δικαιολογία αυτή θα πάψει να υπάρχει.

Πέρα από το διαφορετικό συντελεστή, η 5ετία πέρασε χωρίς καμία μείωση στο ύψος των τελών, τα οποία πλέον είναι από τα υψηλότερα στην Αττική. Η διοίκηση του Δήμου «σφυρίζει αδιάφορα» στην τεκμηριωμένη επισήμανση της πολιτικής των περισσότερων Δήμων να μειώνουν τα δημοτικά τέλη, ως αποτέλεσμα οργανωμένων πολιτικών στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και καλύτερης διαχείρισης απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού που θα προσέφερε, πέρα από τα άλλα οφέλη, περισσότερα από 200.000 ευρώ ετήσια εξοικονόμηση στον Δήμο, βρίσκεται στις καλένδες ενώ ήδη πολλοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν δρομολογήσει την υλοποίησή του.

Επιπρόσθετα, είναι γενική η πεποίθηση της τοπικής κοινωνίας μας ότι το επίπεδο καθαριότητας είναι προβληματικό, ενώ είναι παντελής η διαβούλευση για τις αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα της καθαριότητας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι και στο εσωτερικό της διοίκησης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την επιλογή των κατάλληλων οχημάτων στην καθαριότητα.

Η επικείμενη τοποθέτηση 100 καφέ κάδων για οργανικά απορρίμματα, καθυστερημένη και αυτή σε σχέση με άλλους Δήμους, παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ από την εταιρεία που οργανώνει το πρόγραμμα και την Περιφέρεια Αττικής.

2. Δημοτικός Φόρος

Το φθινόπωρο του 2014 η διοίκηση του κ. Μαυρίδη ενοποίησε τον συντελεστή ανάμεσα στις δύο Κοινότητες στα 0,37 ευρώ/τ.μ., καταπατώντας τη σαφή προεκλογική δέσμευση ότι η ενοποίηση θα γινόταν στο «ουδέτερο σημείο», εκεί δηλαδή που τα συνολικά έσοδα θα ήταν ίσα με τους προηγούμενους συντελεστές. Ο συντελεστής αυτός ήταν 0,31 ευρώ/τ.μ. Ουσιαστικά η διοίκηση του κ. Μαυρίδη ελάφρυνε τους κατοίκους της Λυκόβρυσης και επιβάρυνε τους κατοίκους της Πεύκης με μια αύξηση του δημοτικού φόρου σε ποσοστό +52%, πρωτοφανή αύξηση σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά στο επιχείρημα ότι σημαντικό κομμάτι από αυτή την αύξηση, όπως προβλέπει και η νομοθεσία, θα κατευθυνόταν στα σχολεία του Δήμου μας, αν και σε επίπεδο λογιστικό αυτό έχει συμβεί, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις αν αποτυπώνεται και στη σημερινή εικόνα των σχολικών συγκροτημάτων σε σχέση με αυτή του 2014.

3. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Παραμένει αμετάβλητο και ενιαίο στα 0,035 ευρώ/τ.μ., το υψηλότερο ποσοστό που επιτρέπει η νομοθεσία!

Μέχρι σήμερα ουδέποτε υιοθετήσαμε εύκολες προτάσεις που γίνονταν από την αντιπολίτευση για οριζόντιες μειώσεις χωρίς ανάλογη τεκμηρίωση.

Ωστόσο φέτος προσπάθεια μιας συγκροτημένης μελέτης που έγινε με πρωτοβουλία συναδέλφου της αντιπολίτευσης με αποδεδειγμένη επάρκεια και γνώση σε αυτά τα θέματα «κόλλησε» ως συνήθως στην απροθυμία των υπηρεσιών του Δήμου να προσφέρουν τα αναγκαία στοιχεία.

Είναι επιβεβλημένο το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις αποφάσεις του την Τρίτη για το ύψος των δημοτικών τελών/φόρων, να μεταφέρει στην τοπική κοινωνία το μήνυμα ότι δεν είναι πρωτεύον μέλημά του να συγκεντρώνει χρήματα στα ταμεία του Δήμου για δημαγωγικούς πανηγυρισμούς, ούτε φυσικά να υιοθετεί λαϊκισμούς περί μειώσεων χωρίς πρόγραμμα.

Είναι η στιγμή τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες να λάβουν τη δίκαιη είδηση αναγνώρισης και της δικής τους συμμετοχής στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Δήμου, βλέποντας από το 2019 μειωμένες επιβαρύνσεις όσον αφορά στα δημοτικά τέλη και φόρους. Είναι εφικτή η μείωση!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet