Αγώνας μετ’ εμποδίων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Πολιτική

Αγώνας μετ’ εμποδίων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Συννεφάκια με το καλημέρα στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει απρόθυμη να συμμετάσχει στον διάλογο εάν δεν καταστούν όλα τα άρθρα αναθεωρητέα.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι η αντίδραση της Ν.Δ. είναι προσχηματική, ενώ κύκλοι του υπαινίσσονται ότι η Πειραιώς προβάλλει το θέμα της μη τροποποίησης του άρθρου 16 για τη δημόσια παιδεία για να αποφύγει καίριες τροποποιήσεις άρθρων, όπως το άρθρο 86 για τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να εκκινήσει την αναθεωρητική διαδικασία με ή χωρίς την Νέα Δημοκρατία, πιστεύοντας ότι αφορά μία μεγάλη θεσμική τομή στην οποία οφείλουν να συμβάλλουν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε μία περίοδο που έχει κλονιστεί η πίστη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να στείλει ενός των επόμενων ημερών στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, επιστολή για την εκκίνηση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία και θα πρέπει να φέρει τις υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών.

Για την κυβέρνηση το θέμα αξιολογείται ως μείζονος προτεραιότητας γι’ αυτό και η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προσανατολισμένη στη συζήτηση για τις προτεινόμενες αλλαγές. Το θέμα προς το παρόν έχει τεθεί στην Πολιτική Γραμματεία της Κουμουνδούρου, όπου διαπιστώθηκε διάσταση για δύο σημαντικά ζητήματα, όπως η Προεδρική εκλογή και η διακριτότητα στον ρόλο κράτους και εκκλησίας.

Το Μαξίμου φαίνεται ότι επανεξετάζει την αρχική του πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου από τον λαό, καθώς θεωρεί ότι αυτομάτως θα γεννηθούν ζητήματα διαρχίας ή αλλαγής του πολιτεύματος από Προεδρευομένη σε Προεδρική Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, η πρόταση που προκρίνεται θέλει τη Βουλή να κάνει αλλεπάλληλες ψηφοφορίες έως ότου καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο με τα 3/5 των βουλευτών. Σε αυτήν την περίπτωση παρατείνεται για όσο διάστημα χρειαστεί η θητεία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως προς το θέμα των διακριτών ρόλων κράτους και εκκλησίας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μία θρησκευτικά ουδέτερη χώρα, όμως κρατούσα θρησκεία είναι η Ορθοδοξία. Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τον πλήρη διαχωρισμό πολιτείας και εκκλησίας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet