Έκθεση χειροποίητων χαλιών από τους πολιτισμούς του κόσμου στο δημαρχείο Αμαρουσίου
Κοινωνία

Έκθεση χειροποίητων χαλιών από τους πολιτισμούς του κόσμου στο δημαρχείο Αμαρουσίου

Χειροποίητα ποιοτικά χαλιά από τους πολιτισμούς του κόσμου θα εκτεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), από τις 27 έως και τις 29 Νοεμβρίου 2018, σε συνεργασία του Γραφείου Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου με την εκθέτρια κ. Μυρσίνη Κόντου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:30 π.μ.

Λίγα λόγια για την πανάρχαια τέχνη της ταπητουργίας:

Οι λαοί της Μεσογείου, μέσ΄ απ’ την πανάρχαια τέχνη της ταπητουργίας, αποτύπωσαν πάνω στο χαλί όλη την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Ίωνες, Αχαιοί, Αιολείς, έχουν αδιάψευστους μάρτυρές τους τον Όμηρο και τους τραγικούς και φυσικά τον Μινωικό Πολιτισμό .
Χαρακτηριστικό, άλλωστε, της μαεστρίας των Μικρασιατών στο να φτιάχνουν περίτεχνους κόμπους, είναι και ο Γόρδιος δεσμός, στην πόλη Γόρδιο της Φρυγίας. Η λύση του, θα σήμαινε την κατάκτηση της Ασίας. Ο Μέγας Αλέξανδρος τον κόβει, τον λύει. Η Ανατολή κυριεύεται από το διεισδυτικό και οξύτατο ελληνικό πνεύμα. Οι δύο πολιτισμοί συναντώνται, αλληλεπιδρούν και δημιουργούν.

Τα ταπητουργικά εργαστήρια με τους Έλληνες και Ανατολίτες μαστόρους, που δημιούργησε σ΄ όλη την επικράτεια της Ανατολής ο Μέγας Στρατηλάτης, θα υφαίνουν για αιώνες και χιλιετηρίδες την Ιστορία της ένδοξης Ρωμανίας.

Η Μ. Ασία γίνεται έτσι το σταυροδρόμι της ελληνικής και ανατολίτικης ταπητουργίας.

Το χαλί με τους περίτεχνους κόμβους, που ξέρουμε σήμερα, είναι το απόσταγμα μιας ζύμωσης 2000 χρόνων περίπου, στον χώρο της καθ΄ ημάς Ανατολής.

Περί τα μέσα του περασμένου αιώνα (το 1860 περίπου) οι πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες της εποχής ευνοούν να έλθουν στο προσκήνιο της παγκόσμιας αγοράς του χειροποίητου χαλιού οι Έλληνες Μικρασιάτες ταπητουργοί.

Η Καισάρεια, η Κιουτάχεια, η Σεβάστεια και η Σπάρτη, πόλεις της Μ. Ασίας, γίνονται τα πιο φημισμένα ταπητουργικά κέντρα της εποχής. Τα χαλιά τους έρχονται στη Σμύρνη και από ‘κει, εξάγονται κυρίως στις αγορές του Παρισιού και του Λονδίνου.

Για 50 και πλέον έτη, ολόκληρη η Μ. Ασία υφαίνει, βάφει νήματα, δημιουργεί σχέδια χαλιών και εξάγει από τη Σμύρνη χειροποίητα χαλιά, στις μεγάλες αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet