Μήνυμα ΚΟΙΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς
Κοινωνία

Μήνυμα ΚΟΙΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

​Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς εξέδωσε το Νομικό Πρόσωπο ΚΟΙΠΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, στο οποίο και αναφέρει τα εξής:

Η 9η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα το 2003 η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της διαφθοράς.

Κάθε παγκόσμια ημέρα έχει διπλή σημασία: της υπενθύμισης και της  ενεργοποίησης. Έτσι και εφέτος η 9η Δεκεμβρίου έρχεται για να μας υπενθυμίσει, για άλλη μια χρονιά, για τη διαφθορά που πλήττει την παγκόσμια κοινότητα και να μας ενεργοποιήσει για την καταπολέμησή της.

​Η έννοια της λέξης διαφθορά ορίζεται ως η κατάχρηση ανατεθειμένης εξουσίας και η καταπάτηση ηθικών και νομικών κανόνων από έναν υπάλληλο ή λειτουργό, με σκοπό το προσωπικό όφελος. Οι μορφές που μπορεί να λάβει  ποικίλλουν και περιλαμβάνουν τη δωροδοκία – δωροληψία, τον εκβιασμό, τον νεποτισμό, την υπεξαίρεση χρημάτων και την κατάχρηση. Είναι ένα παγκόσμιο και πολυδιάστατο φαινόμενο το οποίο πλήττει όλες τις εποχές και όλα τα κράτη, ανεπτυγμένα και υπανάπτυκτα και φυσικά η Ελλάδα είναι ένα από αυτά.

​Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» για το 2017 η χώρα μας φαίνεται να παρουσίασε βελτίωση στην παγκόσμια κατάταξη για τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, καθώς από την 69η θέση που κατείχε το 2016, κατατάχθηκε στην 59η θέση για το 2017, επί συνόλου 168 χωρών. Το γεγονός είναι ενθαρρυντικό και αποτυπώνει τις προσπάθειες των αρμόδιων κρατικών φορέων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών παρ’ όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς είμαστε ακόμη χαμηλά στην κατάταξη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

​Το ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑΠ Λυκόβρυσης – Πεύκης και η πρόεδρος Άννα Ασπραδάκη στηρίζουν τη διαφάνεια και υπογραμμίζουν τη σημασία της ύπαρξής της ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, ο οποίος είναι και ο πλέον στιγματισμένος στην Ελλάδα για φαινόμενα διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ δήλωσε σχετικά: «Η διαφθορά είναι μια παθογένεια που έχει διεισδύσει σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης και καθημερινότητας, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Είναι στη δικαιοδοσία όλων μας να επαγρυπνούμε και να καταγγέλλουμε τέτοια φαινόμενα όπου τα συναντάμε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet