Ν. Γκιώνης: Αυτοδιοίκηση με ιδεολογική συγκρότηση, αλλά χωρίς κομματική εξάρτηση
Γνώμες

Ν. Γκιώνης: Αυτοδιοίκηση με ιδεολογική συγκρότηση, αλλά χωρίς κομματική εξάρτηση

Με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να πλησιάζουν, γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση, είτε κρυφά είτε φανερά, για την πιθανή στήριξη ή μη αυτοδιοικητικών παρατάξεων από πολιτικά κόμματα. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη σχέση υφίσταται μετασχηματισμένη στην πορεία των χρόνων από τη Μεταπολίτευση και ύστερα. Όταν μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τα κόμματα απολάμβαναν την αποδοχή της κοινωνίας, οι δημοτικές παρατάξεις (δεν γίνονταν εκλογές για αυτοδιοίκηση β’ βαθμού ως το 1994) εναγκαλίζονταν τα κόμματα και εκείνα αντίστοιχα. Μετά την έλευση της κρίσης, όμως, με μια απλή περιήγηση, θα παρατηρήσει κάποιος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών ότι τα χρώματα δίπλα στους συνδυασμούς ελαττώθηκαν.

Γράφει ο Νίκος Γκιώνης*

Προσπερνώντας τον συγκεκριμένο προβληματισμό, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε ποια είναι η συμβολή ή το αντεπιχείρημα που προσφέρει η σχέση ανάμεσα στα κόμματα και τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς. Τα κόμματα, αναμφισβήτητα, είναι ο μόνος τρόπος οργάνωσης και πολιτικής δράσης στο πλαίσιο που προβλέπει και επιτρέπει η Δημοκρατία μας και ως τέτοια οφείλουν να απολαμβάνουν τον σεβασμό μας και να συγκεντρώνουν, φυσικά, την κριτική μας σε πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα, τα δημοκρατικά κόμματα προσφέρουν την ευκαιρία για ιδεολογική ζύμωση και αλληλεπίδραση στο εσωτερικό τους. Υπό αυτή την ιδιότητα οι άνθρωποι που επιλέγουν να οργανωθούν σε κάποιο κόμμα με βάση μια ιδεολογική ταύτιση ή προσέγγιση και αγωνίζονται για να εκφράσουν κοινωνικές δυνάμεις στη βάση μιας πολιτικής ταυτότητας, έχουν να προσφέρουν στην Αυτοδιοίκηση και μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα δεν διαδραματίζουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο πέρα από την δράση τους ως μηχανισμοί κινητοποίησης, αν εμπλακούν με μία διαδικασία «από τα πάνω» σε μια αυτοδιοικητική αναμέτρηση. Με λίγα λόγια, ένα κόμμα μπορεί να προσφέρει ειλικρινά στην Αυτοδιοίκηση αν συνδυάσει το πολιτικό του στίγμα με στελέχη που μπορούν να αγωνιστούν και να το μετουσιώσουν σε πρόγραμμα και δράση.

Οι εκλογές πλησιάζουν. Οι πόλεις και οι περιφέρειες έχουν ανάγκη την προστιθέμενη αξία των ιδεών πάνω σε υποθέσεις της καθημερινότητας και ειδικότερα σε υποθέσεις που δεν προχωρούν αυτόματα, ακολουθώντας τις οδηγίες από ένα απλό εγχειρίδιο διοίκησης. Η συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία μπορεί να προκύψει από ανθρώπους που κομίζουν ιδέες και μπορεί να αγωνίζονται για αυτές σε δύο επίπεδα, όπως το κομματικό και το αυτοδιοικητικό.

Αντίθετα, μία κομματική εξάρτηση από μόνη της δύσκολα προσφέρει σε έναν συνδυασμό το πολυπόθητο άνοιγμα στην κοινωνία, σε μια εποχή που οι ψηφοφόροι είναι πολλοί και τα κομματικά μέλη έχουν περιοριστεί αριθμητικά.

* Υπ. διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet