Συνάντηση με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων ζητεί ο Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού
Κοινωνία

Συνάντηση με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων ζητεί ο Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού

Συνάντηση με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Λυκόβρυσης – Πεύκης ζητεί ο Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους τα σημαντικά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο οικισμός τους.

Στη σχετική επιστολή που απέστειλε το Δ.Σ. του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

Προς: 1 Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Αναστάσιο Μαυρίδη

           2 Τους κ.κ. επικεφαλής των Δημοτικών Συνδυασμών Λυκόβρυσης – Πεύκης

Θέμα: Ζητάμε συνάντηση για τα προβλήματα του οικισμού μας και τη στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε αυτά

Κύριε Δήμαρχε

Κυρίες και κύριοι επικεφαλής Δημοτικών Συνδυασμών

Ως συλλογικός φορέας εκπροσώπησης των κατοίκων του οικισμού αναφερόμαστε ξανά – πάλι σε βασικά προβλήματα που μας απασχολούν και τα οποία αφορούν τη Δημοτική Αρχή.

1η ενότητα

Υπερβολικές οι φορολογικές επιβαρύνσεις και γενικά αλλά και τοπικά:

Οι 435 οικογένειες του οικισμού δεν φτάνει που επιβαρυνόμαστε με αντιλαϊκούς κυβερνητικούς φόρους, με τις «ευλογίες και προτροπές» της Ε.Ε, έχουμε και τοπικά υπερβολικούς σε βάρος μας δημοτικούς φόρους & τέλη.

Δυο λόγια για τα οικονομικά των ΟΤΑ το 2019: 

  • Το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης προβλέπεται, σε σχέση με πέρυσι, μειωμένη κατά 862 εκατομμύρια ευρώ. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τους δήμους είναι μειωμένοι κατά 740 εκατομμύρια, ενώ τα ίδια έσοδα των δήμων (φόροι & τέλη) ξεπερνούν σημαντικά την κρατική χρηματοδότηση.
  • H τοπική διοίκηση (με συναίνεση δυστυχώς της πλειοψηφίας των Δημοτικών Αρχών) λειτουργεί όλο και περισσότερο ως φορομπηχτικός – φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
  • Επιδιώκουν τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια να καλύπτουν εξ ολοκλήρου τη λειτουργία των Δήμων στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων, που ήδη στενάζουν από την υπερ-φορολόγηση.
  • Οι αντιλαϊκοί φόροι είναι αρκετοί. Ένας από όλους και ο ΕΝΦΙΑ. Τον νομοθέτησαν «τάχα προσωρινά». Ήρθε η τωρινή κυβέρνηση που «θα τον καταργούσε» και συνέχισε να τον εφαρμόζει έως και σήμερα.
  • Σήμερα, προκλητικά, εμφανίζεται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των δημάρχων, και διεκδικεί τη μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ. Απαιτούν όμως τα έσοδα να τα εισπράττουν οι ΟΤΑ, αντί της κεντρικής κρατικής εξουσίας! 

Ως Σύλλογος στα γενικά φορολογικά συντασσόμαστε με τα δίκαια αιτήματα του εργατικού κινήματος.

Για τα τοπικά  φορολογικά προτείνουμε από 1/1/19 γενική μείωση των τοπικών δημοτικών τελών και φόρων του Δήμου. Διεκδικούμε να απαλλαγούν εντελώς ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας: άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμεΑ και οι ανήμπορες οικονομικά  οικογένειες. Δεν αρκούν σήμερα κάποια μικρο-βοηθήματα που δίνονται.

Σημειώνουμε κάτι που «όλο ξεχνά» η Δημοτική μας Αρχή. Τις υποχρεώσεις στον οικισμό μας, ενώ αυτός αποδίδει στα ταμεία του Δήμου επιπλέον έσοδα από τα ενοίκια τεσσάρων καταστημάτων.

2η ενότητα

Πάει να γίνει κανόνας η σχετική, ακόμα και η απόλυτη απραξία, σε κάποια σοβαρά προβλήματα του οικισμού. Ολοένα ακούμε εξαγγελίες για έργα που δεν γίνονται ποτέ. Οι αναφορές μας δεν είναι μόνο για σήμερα, αλλά και για παλαιότερα. Η συλλογική κριτική αφορά διαχρονικά την στάση της Δημοτικής Αρχής.  

  • Για τα βοθρολύματα και τους  αγωγούς ακαθάρτων, την καθαριότητα κ.λπ.

Ατελείωτη είναι η κοροϊδία από κυβέρνηση, ΟΑΕΔ και Δημοτική Αρχή. Πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Έχει εγκριθεί εδώ και 2,5 χρόνια το έργο και το κονδύλι (585 χιλιάδες ευρώ), αλλά δεν ξεκινά το έργο και ούτε καν συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 που ψηφίστηκε πρόσφατα στον Δήμο, «αλλά… θα συμπεριληφθεί, εφόσον ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα».

Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με τα βοθρολύματα. Διεκδικούμε να γίνει το έργο.

Λείπει η καθαριότητα από αρκετές γειτονιές μας. Σε εγκατάλειψη βρίσκονται και οι χώροι στις πρώην παιδικές χαρές.

Λύση στη καθαριότητα ή μέρος της λύσης είναι να διατεθεί μόνιμα ένας δημοτικός υπάλληλος καθαριότητας για τις ανάγκες του οικισμού.

Μόνιμη απραξία υπάρχει για τις σοβαρές υγρασίες στα 12 καταστήματα, όπως και στο κτηριακό συγκρότημα «Μ. Μερκούρη». 

  • Πράσινο, δένδρα & πότισμα

Σε έναν βαθμό υπάρχει δημοτική παρέμβαση σε δένδρα και πράσινο. Όμως εξαντλείται σε κάποια κεντρικά σημεία του οικισμού και δεν ανατρέπει την συνολική εικόνα του λειψού έργου.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος αποτυπώνεται και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019. Καταγράφεται ένα εντελώς ασήμαντο κονδύλι για ήπια ανάπλαση χώρου πρασίνου και αναψυχής στο Ηλιακό Χωριό,  «εφόσον… ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα».

Διεκδικούμε βελτίωση των υποδομών. Καλύτερη αξιοποίηση του πηγαδιού για περισσότερη άντληση υπόγειων υδάτων. Να βελτιωθεί το σταθερό δίκτυο ποτίσματος του οικισμού.

  • Για τα παρτέρια-πεζοδρόμια

Αντιμετωπίζουμε ήδη προβλήματα ιδιωτικών καταπατήσεων. Τα παρτέρια και τα πεζοδρόμια πρέπει να παραμείνουν κοινόχρηστα, όπως προέβλεπε ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Η.Χ. 

Υποχρέωση του Δήμου είναι να αποθαρρύνει ιδιωτικές αυθαίρετες ενέργειες.

  • Άλλα τοπικά προβλήματα
  1. Χρειάζεται έργο (στηθαία) για προστασία ορισμένων κάδων απορριμμάτων. Υπήρξαν παλαιότερα μικρό-ατυχήματα και ζημιές και εξακολουθούν οι κίνδυνοι λόγω των καιρικών φαινομένων.
  2. Να αντιμετωπιστούν ελλείψεις σε τροχαία σήματα σε κάποιες διασταυρώσεις, όπως και να ανανεωθεί η οδοσήμανση όπου χρειάζεται.  
  3. Κάνουμε πρόταση για τα 2 νέα σχολικά συγκροτήματα εντός του οικισμού. Να κατασκευαστούν εξωτερικές θύρες (στους μαντρότοιχους) προς τη μεριά της Λυκόβρυσης (προς οδό Ε. Βενιζέλου).
  4. Κύριε δήμαρχε διεκδικήσατε ο ίδιος από τον ΟΑΕΔ τη χρήση του ισογείου του κτηρίου G. Συμβάλατε  με την ενέργεια σας να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα σε βάρος μας. Για το ισόγειο του G σε κάθε περίπτωση προηγούνται τα ιδιοκτησιακά αποθηκευτικά δικαιώματα των οικιστών του Η.Χ. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και αποθήκη υλικών του Δήμου η υπόγεια ράμπα του κτηρίου G.  Βάλτε επιτέλους ένα οριστικό τέρμα στις αποθέσεις σκουπιδιών και υλικών. 
  5. Θέλουμε μέτρα προληπτικά για τα έντομα στον οικισμό, ειδικά στην κάτω πλατεία.
  6. Χρειάζεται μόνιμο πρόγραμμα απομάκρυνσης των εγκαταλειμμένων οχημάτων.
  7. Θυμίζουμε ότι ενοχλούν και πρέπει να γίνει έργο για τα συχνά λιμνάζοντα νερά α) στην πάνω πλατεία (στα σκαλάκια) και β) στην κάτω πλατεία (στις μπανανιές).
  8. Αδικαιολόγητα στάσιμη παραμένει η άσχημη κατάσταση στην οδό Μουστακλή. 
  9. Η Δημοτική Αρχή  δεν έχει προγραμματίσει, ούτε καν έχει προϋπολογίσει, κάποιο κονδύλι για αυτό το απολύτως αναγκαίο έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019.  
  10. Από τον ελεύθερο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου να φύγουν παροπλισμένα οχήματα και να πάψουν ενοχλητικές δραστηριότητες του Δήμου, όπως η απόθεση παλαιών κατεστραμμένων κάδων. Ο χώρος προσφέρεται για στάθμευση οχημάτων των επισκεπτών του γυμναστηρίου. Έτσι μπορεί να αποσυμφορηθεί και η οδός Καράγιωργα. 
  11. Διεκδικούμε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση με άλλους συλλόγους από τη Δημοτική Αρχή και να δοθεί στον Σύλλογό μας ανάλογη (όπως έγινε με άλλους τοπικούς φορείς) οικονομική ενίσχυση.

Κύριε δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι επικεφαλής Δημοτικών Συνδυασμών

Οι συναντήσεις που ζητάμε μπορεί να γίνουν στα γραφεία μας ή σε χώρο και  χρόνο πού θα προταθεί από  εσάς.

Για τη διοίκηση του Συλλόγου μας

Ο  πρόεδρος Σταυρόπουλος Γιάννης                                                   

Η Γενική  Γραμματέας Γάμπα Νατάσα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet