ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Βαριά η εταιρική φορολογία, χαμηλά τα έσοδα, βραδεία η ανάπτυξη
Οικονομία-Αγορά

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Βαριά η εταιρική φορολογία, χαμηλά τα έσοδα, βραδεία η ανάπτυξη

Διεθνείς οργανισμοί και επενδυτικοί έχουν επανειλημμένα προσδιορίσει την βαριά φορολόγηση σε προσωπικά εισοδήματα και επιχειρήσεις ως «βαρίδι» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία έχει μόλις βγει από πολυετή και βαθύτατη ύφεση. Η νέα προειδοποίηση έρχεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές εκθέσεις του: η πρώτη αφορά στην εταιρική φορολόγηση και η δεύτερη στις ενδείξεις για εξασθένηση των προοπτικών ανάπτυξης συνολικά στα μέλη του.

Με τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 29% η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολόγηση παγκοσμίως. Ο μέσος όρος στα κράτη  μέλη του Οργανισμού είναι το 21,4%, ενώ στην Ε.Ε., μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις συναντάμε μόνο στη Γαλλία (34,4% η συνολική επιβάρυνση για τις εταιρείες), Γερμανία (29,8%) και στο Βέλγιο (29,6%).

Βουλγαρία και Ρουμανία, ωστόσο, που θεωρούνται μεταξύ των μεγάλων ανταγωνιστών της Ελλάδας για προσέλκυση επενδύσεων, φορολογούν τις επιχειρήσεις με 10% και 16% αντίστοιχα, ενώ και εκτός Ένωσης, στη γειτονική Τουρκία ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες είναι δέκα μονάδες χαμηλότερα από ό,τι σε εμάς στο 19%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην δεκαετία 2007-2017, ενώ ακόμη στη διετία 2016-2017 η χώρα μας ήταν 7η κατά σειρά σε αυξήσεις φόρων στον κόσμο.Στην περίοδο 2000-2018 ο μέσος όρος σε 100 οικονομίες, που βάζει στο μικροσκόπιο ο ΟΟΣΑ, υποχώρησε κατά περισσότερο από επτά μονάδες από το 28,6% στο 21,4%.  Σε αυτό το διάστημα οι συντελεστές μειώθηκαν σε 76 χώρες, έμειναν αμετάβλητες σε 12 και αυξήθηκαν σε ακόμη  12, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η ανάλυση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει πως οι εταιρικοί φόροι εξακολουθούν να καλύπτουν σημαντικό μέρος των κρατικών εσόδων ανά την υφήλιο. Το 2016 κάλυπταν το 13,3% των συνολικών φορολογικών εσόδων έναντι 12% το 2000. Στην Ελλάδα κάλυπταν περίπου το 7% των συνολικών φορολογικών εσόδων παρά τους υψηλότατους συντελστές.

Καμπανάκι και για την ανάπτυξη

Όσον αφορά στην ανάπτυξη στην έκθεση του ΟΟΣΑ, που έχει τίτλο «Επιβεβαιωμένα Σημάδια Κάμψης των Προοπτικών Ανάπτυξης» προβλέπεται επιβράδυνση  της ελληνικής οικονομία το προσεχές εννεάμηνο, με τον σχετικό δείκτη να έχει υποχωρήσει στις 99,1 μονάδες από 100,2 τον Ιανουάριο του 2018. Το όριο των 100 μονάδων δείχνει σταθεροποίηση, ενώ κάθε τιμή πάνω αυτό αποκαλύπτει προοπτικές επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet