Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: Να σταματήσει τώρα το νέο έγκλημα στο Γραμματικό
Περιφέρεια Αττικής

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: Να σταματήσει τώρα το νέο έγκλημα στο Γραμματικό

«Να σταματήσει τώρα το νέο έγκλημα στο Γραμματικό» ζητεί η περιφερειακή παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Η παράταξη επισημαίνει τα εξής:

Στις 15 Ιανουαρίου 2019, δύο φορτηγά της εταιρείας WATT A.E., χωρίς την απαραίτητη άδεια, εναπόθεσαν απορρίμματα στον ΧΥΤΑ που κατασκευάστηκε στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού, με συνέπεια να προκληθούν σοβαρά επεισόδια με κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι παλεύουν χρόνια για να αναδείξουν τις εγκληματικές συνέπειες που έχει η χωροθέτηση του έργου για ολόκληρο τον Ευβοϊκό Κόλπο και καταγγέλλουν την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να το παρουσιάσει ως «φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων», αφού θα εναποτεθούν εκεί μη ανακυκλώσιμα υπολείμματα, ικανά να μολύνουν όλη την περιοχή. Η υποβάθμιση της  ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν εκεί θα ολοκληρώσει την καταστροφή που συντελέστηκε με την πυρκαγιά της 23ης Ιούλη στο Μάτι και τη Ραφήνα.

Οι κάτοικοι στο Γραμματικό αντέδρασαν μαζικά από την πρώτη στιγμή της πιλοτικής λειτουργίας του έργου. Στις 15 Ιανουαρίου έφραξαν τον δρόμο στο πρώτο φορτηγό παρά την παρουσία της ΟΠΚΕ, ενώ οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων και πρωταγωνίστησαν στην περιφρούρηση της πόλης. Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 17 Ιανουαρίου, ενώ στις 21 Ιανουαρίου πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία στην οποία συμμετείχαν και οι μαθητές της περιοχής και απέκλεισαν τον ΧΥΤΑ.

Η έναρξη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ θα μετατρέψει το Γραμματικό σε νέα Φυλή. Πρόκειται για έργο που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής κατ΄ εφαρμογή της ίδιας εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων που διαλύει το οικοσύστημα της Αττικής και θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων. Η «ριζικά νέα προσέγγιση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, στη βάση της νομιμότητας, με τη συμμετοχή δήμων, τοπικών κοινωνιών και πρωτοβουλιών κατοίκων» που υποσχόταν η Ρένα Δούρου πριν εκλεγεί αποδείχθηκε πως είναι η μεταφορά σκουπιδιών και χωματερών από τη Δυτική στην Ανατολική Αττική…

Η Ρ. Δούρου συνεχίζει στα βήματα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του Γ. Σγουρού που είχε σχεδιάσει την υλοποίηση του έργου, ενώ ο Γ. Σγουρός την εγκαλεί –άδικα είναι η αλήθεια– ότι έλαβε υπόψη τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και δεν προχώρησε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Προφανώς, για τον Γ. Σγουρό το να ασχολείσαι με την ανησυχία και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, έστω και προσχηματικά, είναι ακραίος λαϊκισμός. Η παράταξη δε της Ν.Δ., διά της εκπροσώπου της, δεν μπόρεσε να κρύψει στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα υποστηρίξει τη συνέχεια της υλοποίησης του έργου, αλλά και τα κρυφά και φανερά σχέδια τους για την ιδιωτικοποίηση της συνολικής διαχείριση των απορριμμάτων.

Επιμένουμε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων παρά μόνο ένα σύστημα που δεν θα παραδίδει στα χέρια των εργολάβων μια σοβαρή κοινωνική υπόθεση και δεν θα αντιμετωπίζει την υγεία των κατοίκων και την περιβαλλοντική προστασία ως «παράπλευρη απώλεια» μιας από χρόνια εδραιωμένης πρακτικής – την οποία οι περικοπές και τα μνημόνια διάρκειας έχουν επιβάλει πλέον ως τη μόνη «εφικτή» πολιτική. Επιμένουμε πως μοναδική λύση είναι ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική, που θα στηρίζεται στην πρόληψη και μείωση του όγκου των απορριμμάτων, θα προκρίνει τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση.

Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και απαιτούμε από την Περιφέρεια Αττικής να σταματήσει αμέσως τη λειτουργία του έργου. Καλούμε τους κατοίκους, τον λαό και τη νεολαία της περιοχής σε άμεσο ξεσηκωμό για να μην επιτρέψουν το προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος τους και συνολικά της περιοχής να υλοποιηθεί.

Απορρίπτουμε τα κυβερνητικά ψεύδη ότι πρόκειται για «φιλική προς το περιβάλλον εγκατάσταση που πληροί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις», κι όχι  για ένα κακοσχεδιασμένο έργο που θα μολύνει τη γη, τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα δίπλα στην οποία έχει χωροθετηθεί, και να αγνοήσει τους εκβιασμούς ότι θα χαθούν οι επιχορηγήσεις της Ε.Ε., αν δεν τεθεί άμεσα το έργο σε πιλοτική λειτουργία.

Να σταματήσει τώρα το νέο έγκλημα στο Γραμματικό!

Άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής!

Επανασχεδιασμός του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet