Δήμος Ηρακλείου: Χρειαζόμαστε ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση απορριμμάτων
Κοινωνία

Δήμος Ηρακλείου: Χρειαζόμαστε ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση απορριμμάτων

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μία από τις μεγάλες «πληγές» της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οικονομίας. Η πρόσφατη διαμάχη και ανταλλαγή «θερμών» ανακοινώσεων μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής για το θέμα αποτυπώνει μία από τις πλευρές του προβλήματος.

Τι γίνεται, όμως, σε επίπεδο Δήμων; Ποιες δράσεις αναλαμβάνουν για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων τους, πόσο το θεσμικό πλαίσιο τους βοηθά ή τους εμποδίζει στο έργο τους και ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους δημότες τους ώστε να περάσουμε πραγματικά σε μια άλλη εποχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας;

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ έθεσε τα συγκεκριμένα ερωτήματα στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αττικής που καλύπτει ειδησεογραφικά, ανοίγοντας τον Φάκελο «Διαχείριση Απορριμμάτων… Εν Δήμω», και παρουσιάζει τις απαντήσεις που μας έδωσαν.

Νίκος Σπυρόπουλος, αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχει αναλάβει ο Δήμος Ηρακλείου για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων του;

Ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια έχει κινηθεί σε δύο άξονες για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμάτων. Ο πρώτος άξονας αφορά στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Καθαριότητας, ενώ ο δεύτερος αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμάτων.

Καφέ κάδοι στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Στον πρώτο άξονα έχουμε την ανανέωση μεγάλου μέρους του στόλου των οχημάτων, την πλήρη αναδιάρθρωση των δρομολογίων αποκομιδής απορριμάτων, την ξεχωριστή διαλογή απορριμάτων κηπευτικών εργασιών, καθώς και οικοδομικών εργασιών και εναπόθεσή τους σε εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης, μη βλαβερά προς το περιβάλλον. Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργεί στο αμαξοστάσιό μας ο μοναδικός, ίσως, αδειοδοτημένος σταθμός μεταφόρτωσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει ήδη ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο καφέ κάδων που αφορούν στα οργανικά απορρίμματα.

Στον δεύτερο άξονα, αυτόν της ευαισθητοποίησης των δημοτών, «τρέχει» ήδη ενημερωτική καμπάνια που αφορά στους κάδους οργανικών απορριμάτων, παράλληλα μοιράζονται δωρεάν από τον Δήμο μας οικιακοί κάδοι ανακύκλωσης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν γωνίες ανακύκλωσης στα σχολεία της πόλης μας. Τέλος, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια οικιακών κάδων κομποστοποίησης, οι οποίοι επίσης θα διατεθούν δωρεάν στους δημότες.

Σε ποια σημεία της πολιτικής του Δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει άμεσα να αλλάξει;

Διαρκείς επενδύσεις στον τομέα της Καθαριότητας.

Ότι το θεσμικό πλαίσιο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια πραγματικότητα, αν και θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο τελευταίος νόμος κάνει αρκετά βήματα μπροστά.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία μεταξύ των Δήμων μοιάζει ακόμα πρακτικά αδύνατη, ενώ παράλληλα και η εκμετάλλευση των απορριμάτων από τους ίδιους είναι μάλλον ανέφικτη. Εάν το θεσμικό πλαίσιο γίνει πιο ευέλικτο σε αυτούς τους τομείς, τότε οι Δήμοι θα λύσουν πάρα πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμάτων τους, αλλά και την καθημερινή τους λειτουργία.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε προς τους δημότες σας σχετικά με την υιοθέτηση μιας πιο οικολογικής συμπεριφοράς αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων;

Μήνυμα δημάρχου για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Το 80% των απορριμάτων μας είναι ανακυκλώσιμα υλικά και όμως εμείς πληρώνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ταφή τους, η οποία αποδεδειγμένα οδηγεί σε πλήρη καταστροφή του Περιβάλλοντος.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε αυτή την αλυσίδα είναι ο καθένας μας ξεχωριστά. Θα πρέπει να βάλουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας, γιατί και δωρεάν είναι, αλλά κυρίως γιατί μόνο έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη που φιλοξενεί εμάς και τα παιδιά μας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet